Yenidoğan Bebeğinizle Aynı Yatakta Yatmak

Yenidoğan bebeklerin her şeyden çok uykuya ve annelerinin yanında olmaya ihtiyacı var. Bu yüzden hastaneden çıkar çıkmaz yapılacaklara dair iyi bir planlama her ebeveyn için şart.

 

Beşik nasıl olmalı?

Bebeğiniz için doğum öncesinde iyi bir beşik almış olmalısınız. Doğal malzemeden, ergonomik, sağlam bir beşik edinin. Bebeğe zarar verecek herhangi bir materyal bulundurmamasına dikkat edin. Bunun yanı sıra bebeğe zarar verebilecek herhangi bir oyuncağı beşiğe asmayın. Ağır yorgan, battaniyeler tercih etmeyin. Nefes alınabilecek, delikli battaniyeleri seçin. Küçük bebeklerde ani ölüm riskini arttırabileceği için yastık kullanımı önerilmemektedir.

Bebeklerin kafalarını çarpmasını engellemek için beşik kenarlarına takılan koruyucuların da aynı şekilde ani ölüm riskini arttırabildiği yönünde bilgiler mevcut. İlla takmak istiyorsanız, delikli, nefes almayı engellemeyen cinsleri tercih etmenizde fayda var.

 

Beşik nerede durmalı?

İlk zamanlarda anında müdahale edebilmek için bebeğinizin beşiğinin sizin odanızda ve yakınınızda olması önemli. Sık sık ağlayarak uyanan bebeğinizi böylelikle rahatlıkla beşiğinden alıp emzirebilir ve sakinleştirebilirsiniz.

Bu konuda anne yanı beşiği adı altında satılan, annenin yatağının hemen yanına monte edilen beşikleri tavsiye edebiliriz.

Yenidoğan Bebeğinizle Aynı Yatakta Yatmak-3143

 

 

Yatağa almamızın ne sakıncası var?

Birçok bebek ölümü anne-baba yatağında gerçekleşiyor. Uykuya daldığınızda bebeğinizi ezebilir, nefessiz kalmasına yol açabilirsiniz. Özellikle yoğun bir uykusuzluk içine girdiğiniz ilk aylarda çok daha fazla dikkatli olunması gerekiyor.

Uzmanlar ilk 6 ayda bebeğin yatabileceği en iyi yerin bebeğinizin kendi yatağı olduğunu söylüyor. Buna gündüz uykuları da dahil.

Beraber yatmanın en tehlikeli olduğu durumlar ise koltuk, tekli koltuk ve yumuşak şilteli yataklar. Bebeğiniz koltuk minderi ile koltuk arasındaki boşluğa sıkışabileceği için çok dikkatli olunması gerekiyor. Yumuşak şilteli yataklarda da bebek yüzüstü yattığında burun deliklerinin tıkanma riski var ve sert şiltelere göre daha çok ısı tuttuğu için bebeği aşırı sıcaktan dolayı da riske sokabiliyor. Bu yüzden de sert şilteli yataklar öneriliyor.

Eğer bebeğinizle beraber yatmak istiyorsanız, C-şeklinde (anne karnında gibi yana dönük, bebeğinize bakar şekilde, bacaklarınızı karnınıza çekerek, kolunuzu da bebeğinizin başı altına alıp) yatmanın daha güvenilir olduğu söyleniyor.

Yalnız, diğer çocuğunuzu araya alıp bebeğinizle temas edecek şekilde  ya da bebeğinizi iki dakika bile olsa tek başına yatırmayın.

Beraber yatmanın ani bebek ölüm sendromuna yol açabileceği endişesi var. Aşağıdaki durumların bu durumu tetikleyebileceği düşünülmektedir:

  • Siz veya eşinizin kendinizi normalden daha fazla uyuşturabilecek, örneğin alkol, ilaç ya da uyuşturucu kullanması
  • Siz veya eşinizin sigara ya da yalancı sigara kullanıyor olması (yatakta içmeseniz bile)
  • Bebeğinizin 3 aydan küçük olması, prematüre doğması (37. haftadan az) ya da düşük kilo ile doğması (2.5kg’dan az)

 

Ne zaman kendi odasına geçmeli?

Altı aylık bir süre normal olmakla birlikte, en doğru zamanı siz saptayabilirsiniz. Bebeğiniz yavaş yavaş gece uyanmalarını azalttığında siz de onu kendi odasına koyabilir, bir bebek telsizi ile dinlemeye devam edebilirsiniz.

 

Oda koşulları nasıl olmalı?

20-25 derece oda sıcaklığında, her gün havalandırılmış bir oda bebeğiniz ve sizin için doğru olacaktır.

 

Nasıl uyuyacak?

Her günü kapsayan bir rutin oluşturursanız bebeğiniz zamanla uyku saatinin geldiğini öğrenecektir. Odanın ışıklarını azaltmak, ninni söylemek gibi. Sallamak önerilen bir davranış değildir, ileride işe yaramamaya başladığında sizi çok zor durumda bırakabilir.