Çocuklu Evde Hijyen Kuralları

Çocukları sağlıklı ortamlarda yetiştirmek büyük önem taşıyor. Kimyasallardan uzak, temiz evler hiç de zor değil.

Bulaşıcı hastalıkların etkenleri çoğunlukla hapşırma, öksürük ile havaya karışan damlacıklar, zararlı mikroorganizmalar ile bulaşmış yiyecekler, su, ortak kullanılan bardak gibi eşyalar ve ellerimizle bulaşır. Havadaki mikroorganizmaları azaltmak için odalar iyi havalandırılmalıdır.

Yerler düzenli silinmeli. Ancak temizlik için kullanılan deterjanlara dikkat edilmelidir. Kimyasallar içeren deterjanlar yerine sabun bazlı deterjanlar daha uygundur.

Yerde halı gibi toz tutan sergiler yerine tüysüz, toz tutmayanlar tercih edilebilir.

Hasta kişiler ile yakın temastan kaçınılmalı. Evde hasta varsa herkesin ellerini olduğundan daha sık yıkaması tavsiye edilmektedir.

Temizliğinden emin olduğumuz sular kullanılmalı.

Sebzeler iyi yıkanmalı. Yıkadığınız sebzeleri sadece suyun altından geçirmek yeterli değil. Az da olsa belli bir süre su dolu kapta bekletmek üzerindeki kimyasallardan da kurtulmanıza yardımcı olacaktır.

Sucuk, sosis gibi çiğ et yenmemeli. Paraziter hastalıkların bir kısmı iyi pişmemiş etler ve iyi yıkanmamış sebzeler ile bulaşır.

Mutfakta açıkta bırakılan yiyecekler ve gıda artıkları, böcek ve sineklerin ortaya çıkmasına neden olur. Böcek ve sinekler için ilaç kullanmaktansa bunların ortaya çıkması engellenmeli.

Mutfak tezgahları ve kullanılan aletler iyi temizlenmeli. Havlular veya temizlik bezleri iyi ve sık yıkanmadığında zararlı mikroorganizmaları taşıyabilirler. En sık yapılan yanlışlardan biri de mutfakta kullanılan el ve özellikle tezgah havlularının ıslak olarak bırakılması. Tam kuruyamayan bu havlular ve bezler zararlı mikroorganizmaların üremesi için çok elverişli bir ortam oluştururlar. Bu yüzden sık sık bu tip havlu ve bezleri değiştirmek ve kurumaları için uygun koşulda asmak gereklidir.

Banyolardaki yüksek nem oranı da mikroorganizmaların üremesi için iyi bir ortamdır. Banyo yüzeyleri iyi temizlenmeli ve kurulanmalı.

Kapı kolları, musluklar, elektrik düğmeleri iyi temizlenmediğinde mikroorganizmalar eller ile taşınabilir. Bunların da temizliğine dikkat edilmeli.

Kıl kurdu gibi parazitler de tırnak diplerinde taşınan yumurtalar, iyi yıkanmamış iç çamaşırları ve çarşaflar ile bulaşabilir. Tüm çamaşırlar iyi yıkanmalı.

Çocukların tırnakları kısa kesilmeli. Doğru el yıkama öğretilmeli.

İç çamaşırları ve çarşaflar ütülenmeli.

Ev tozu akarlarının uzaklaştırılması için ev düzenli olarak elektrik süpürgesiyle temizlenmeli. Bunun için özel filtreli sügürgeler ya da tozları su filtresinden geçiren süpürgeler kullanabilirsiniz.

Eve ayakkabı ile girilmemesi de dışarıdan gelebilecek zararlı mikroorganizmaları azaltır.

Çocuklar az eşyanın bulunduğu geniş alanlarda daha rahat oynarlar. Oyuncak seçimine dikkat edilmeli. Toksik boya maddeleri içeren oyuncaklardan kaçınılmalı.

Çöp kutuları çocukların erişebileceği yerlere konulmamalı. Bebekler ve çocuklar çok meraklı olup her yeri, her şeyi karıştırmaya bayılırlar. Her bulduklarını ağızlarına götürürler. Bu yüzden, pis, bulaşık eşyalar ve deterjanlar, ilaçlar gibi toksik maddeler çocukların erişiminden uzak tutulmalı.

Evde hayvan besleniyorsa düzenli aşılarının ve bakımlarının yapılmasına dikkat edilmeli.

Çocukları enfeksiyonlardan korumak için evdeki hijyen kurallarına dikkat ederken aşırıya kaçmamalı. Çünkü son yıllarda astım gibi alerji hastalıklarının görülme sıklığının artmasında aşırı hijyen kuralları suçlanmaktadır.