Emzirme Hakkında Genel Bilgiler

Anne olan ve anne adayı olan tüm kadınlar, bebeklerini doğru ve yeterli bir şekilde emzirmek konusunda şüpheler taşır. Emzirme konusunda en yaygın soruları ele alarak annelerin kafalarında oluşan soru işaretlerini gidermeye çalışacağız.

Doğumdan sonra ilk altı ay boyunca emzirmek, anne ve bebeğin sağlığını korumak için oldukça önemlidir. Bebeği doğru bir şekilde emzirmek, olası problemlerin önlenmesine yardımcı olacaktır. Emzirme hakkında ilk bilgiler, doğum sonrasında doktor ve hemşireler tarafından sağlanmaktadır.

Daha sonra ise bebeğin doğru bir şekilde beslendiğini anlamanın bazı yöntemleri mevcuttur. Bebek memeyi tam olarak kavramalıdır. Eğer doğru bir şekilde memeyle temas kuramazsa, yeterli miktarda süt alamayabilir. Bebeğin uzun ve düzenli bir şekilde emmesi de doğru beslendiğini işaret eder. Bebeğin kendiliğinden memeden ayrılması da yeterli sütü aldığını ve karnının doyduğunu gösterir.

 

Bebeğim Yeterli Besleniyor Mu?

Altı ay sonrasında bebeğin beslenmesine katı gıdalar eklemeye başladığınızda, anne sütünün bir anda kesilmemesi oldukça önemlidir. Ek gıdaların yanı sıra emzirmeye devam etmek, bebeğin sağlıklı bir şekilde gelişmesine katkı sağlayacaktır.

Çoğu anne bebeğin yeterince süt almadığından endişe duyabilir. Yukarıda da belirttiğimiz üzere, bebeğin kendiliğinden memeden ayrılması yeterli bir şekilde beslendiğinin işaretidir. Aynı zamanda bebeğin doyduğunu ve sütü tam olarak emdiği gösteren başka işaretler de vardır. Bezlerinin dolu olup olmadığından ve kilo artışından da anlayabilirsiniz.

İlk gün belki 1 kez, ikinci gün 2 kez gibi artarak giden bir döngüde bez değiştirmeye başladıysanız ve 4. günün sonunda günde 3-4 kez küçük de olsa sarımtırak dışkı yapmaya başladıysa yeterli beslendiğini gösterir. Bez değiştirme sıklığı daha sonra her 24 saatte 6 veya daha fazlaya kadar çıkacaktır.

Bebeğinizi farklı zamanlarda beslemek isterseniz, süt sağma işlemi yapabilirsiniz. Süt sağma işe dönmesi ve çalışması gereken kadınların hayatlarını kolaylaştıracaktır. Sağdığınız sütü kapalı bir kutu içeresinde ve buzdolabında saklamalısınız. Gelişigüzel bir kural olarak 3-3-3 kuralını benimseyebilirsiniz: taze sağılmış sütünüzü oda sıcaklığında 3 saat, buzdolabında 3 gün ve buzlukta 3 ay bekletebilirsiniz. Kullandığınız saklama kaplarının bebeğinizin sağlığına zararlı olmadığından emin olun. Eğer plastik şişe/biberonda saklayacaksanız, kullandıktan sonra her seferinde sterilize etmeniz gerekir. Plastiğin sterilize edilebilen cins olup olmadığını da kontrol etmelisiniz.

 

Emzirirken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Bebeğinizi emzirirken sigara içmekten ve alkol almaktan kaçınmalısınız. İlaç kullanımı konusunda doktorunuza danışmanız önerilmektedir. Antibiyotik, ağrı kesici (parasetamol ve ibuprofen), astım ilaçları ve vitaminler emzirme döneminde kullanılabilir. Yine de beklenmedik bir etki görüldüğü zaman vakit kaybetmeden doktora gidilmesi önerilmektedir.

Emzirirken doğum kontrol ilacı kullanmak istiyorsanız, sadece progesteron içeren ilaçları tercih edebilirsiniz. Yine de prezervatif kullanmak sizi için daha faydalı olacaktır. Göğüslerinizde silikon olması emzirmeniz için bir problem teşkil etmeyecektir. Aynı zamanda göğüs boyutunun da süt üretimi ile bir ilişkisi yoktur.

Bebeğinizi emzirirken dikkat etmeniz gereken iki konu beslenme ve spordur. Sizin yediklerinizin bebeğinizin de yedikleri olduğu için emzirme döneminde sağlıklı beslenmeniz gerekmektedir.

Bu dönemde karbonhidrat, protein ve yağlar dengeli bir şekilde alınmalıdır. Sebze, meyve, süt ürünleri, et ve balık gibi yiyecekler süt üretiminizi arttırmaya yardımcı olacaktır. Aynı zamanda kısa ve hafif tempolu yürüyüşler de sağlığınızı korumaya yardımcı olacaktır. Emzirme döneminde ağır ve risk içeren sporların yapılması önerilmemektedir.