Doğar Doğmaz Sünnet Yaptırmalı Mı?

Sünnet, ülkemizde yaygın olarak ilk yaşlarda yapıyor. Ancak bir süredir doğar doğmaz sünnet de revaçta. İleride travmatik birtakım sorunlar yaşamak istemeyen aileler doğar doğmaz sünneti tercih edebiliyorlar ancak bazı uzmanlar bunun sakıncalı olabileceğini ifade ediyor. Üstelik sünnetin her ortamda yapılması da sakıncalı. Ameliyathane koşullarında yapılması artık zorunlu.

 

Çocuk Cerrahisi ve Çocuk Ürolojisi Uzmanı Doç. Dr. Gülay Aydın Tireli, bebeğin doğduğu ilk ayda dünyaya adaptasyon, emme problemleri, bazen yenidoğan sarılığı gibi medikal takip gerektiren sorunlar yaşayabileceğini, bu nedenle doğar doğmaz sünnet operasyonunun herhangi bir avantajının olmadığını ifade ediyor.

 Doç. Dr. Tireli, “Bebeklerine erken dönemde lokal anesteziyle sünnet yaptırmayı düşünen aileler, bebeğin ilk ayının geçmesini bekleyip 5. ayının sonuna kadar sünnet operasyonunu yaptırabilir” diyor.

Doç. Dr. Gülay Aydın Tireli, mevzuatta yapılan değişikliklerle de bu konunun kurallarının belirlendiğini söylüyor.

 

İlk Aylarda Sünnette İyileşme Daha Hızlı

“Bebeklik döneminde yapılan sünnetlerde genel anestezi olmaksızın sünnetin rahatlıkla yapılabileceği ve yara iyileşmesinin hızlı, kozmetik olarak tatmin edici olduğu ve bebeklerin sünnet sonrası yara bakımının büyük çocuklara göre daha kolay olduğu bir gerçektir.”

 

Hemen Değil, 5. Ayın Sonuna Kadar…

“Yenidoğan bebeğin ağrı duymadığı konusu bilimsel gerçeklerle örtüşmemektedir.

Bebekler ağrı duyarlar ve ağrılı uyarana reaksiyon gösterirler. Bu yüzden yenidoğan dönemi sünnetleri de ‘lokal anestetik’ dediğimiz bölgesel uyuşturma sağlayan ilaçlar kullanılarak yapılmaktadır.

Öte yandan bebeğin ilk ayı yeni geldiği dünyaya adaptasyon, emme problemleri, bazen yenidoğan sarılığı gibi medikal takip gerektiren sorunlarla geçebilmektedir. Bu sebeplerle bebeğin doğar doğmaz sünnet yapılması uygulamasının herhangi bir avantajı yoktur.

Bebeklerine erken dönem lokal anestezi ile sünnet yaptırmak isteyen aileler, bebeğin ilk ayı geçtikten sonra 5. ayının sonuna kadar sünnet yaptırabilir. Bu aydan sonra ise bebek oldukça hareketlenmeye başladığından genel anestezi altında sünnet daha sağlıklı olmaktadır.”

 

Mevzuat 2015’de Değişti

Sağlık Bakanlığı’nın genelgesine göre hekimler dışında sünnete yasak gelirken, yapanlar hakkında 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasıyla dava açılabilecek. Sünnet, artık sadece hekimler tarafından steril bir ortamda yapılabilecek.