“Daha dişi bile yok” Demeyin…

Bebeklerin aslında doğdukları andan itibaren ağız bakımına ihtiyacı var. Anne sütüyle beslenen bebeğin bile! Anne sütü de şeker barındıran, dolayısıyla çürüklere neden olabilecek bir besin kaynağı. Gündüz tükürükle çürükler tolere edilebilirken, gece boyu ağız tükürüksüz kaldığından ağız sağlığı bozulabilir.

Bebeklerin diş temizliğini sağlamak için öncelikle anne sütü alırken dahi günde iki kere dişetlerini gazlı bezle veya diş temizleme mendilleriyle temizlemeyi unutmayın.

Bebek altı aylık olduktan sonra ve dişleri çıkmaya başladıktan itibaren ise diş fırçası kullanmaya başlayabilirsiniz. Yine günde iki defa ve iki dakika olmak üzere bebekler için satılan yumuşak kıllı bir diş fırçasıyla su veya bebekler için üretilen diş macunu (mercimek büyüklüğünde bir macun) ile dişlerini hafifçe fırçalayın. Ara öğünlerin ardından ise 3 yaşın üstündeki çocuklara ağızlarını çalkalamalarını önerebilirsiniz.

Bebeğinizi altı aylıktan itibaren pedodontiste (çocuklar için diş doktoru) götürmeye başlayabilirsiniz. Böylelikle diş sağlığına en başında itibaren dikkat ederek çürüksüz bir çocukluk geçirmesini sağlayabilirsiniz.

Ağız sağlığını korumak için bebeğinize meyveleri püre olarak değil, bütün olarak verin. Meyveyi ısırarak yemesi bebeğinizi dişlerinin dış yüzeylerinin temizlenmesinde yardımcıdır.

Üç yaşın ardından fissür örtücüler ve flor uygulamaları diş çürüklerini engeller. Bu uygulamaları doktorunuza danışabilirsiniz.

Süt dişlerinde çürümeler çok ciddi enfeksiyonlara neden olabilir. Özellikle üst çenede oluşan iltihaplarda hastalığını beyine gitme ihtimali olduğunu, bu gibi durumlarda mutlaka uzman hekime başvurulması gerektiğini unutmayın.

Son olarak bebeğinize örnek olmak için siz de mutlaka dişlerinizi fırçalayın.

 

Yüksek risk grubunda olan bebekler kimler?

  • Beslenme şekli uygun olmayan, geceleri anne sütü alan, bir yıldan fazla biberon kullanan ve biberonla şekerli gıda alan bebekler
  • Ağız hijyeni uygun olmayan, ailesinde diş çürüğü hikayesi bulunan, dişlerinde beyaz leke olan, kronik olarak şeker içeren ilaç kullanmak zorunda olan bebekler
  • Diş yapısı bozuk ya da süt dişlerinde çok sayıda çürük bulunan bebekler