Bebeğinizin “Güvenli Bağlanma” Sağlayabilmesi için Neler Yapabilirsiniz?

Uzmanlar sürekli “güvenli bağlanma”nın öneminden söz ediyorlar. Peki güvenli bağlanma nedir, nasıl olur?

Siz odadan çıktığınızda gözleriyle sizi arıyor… Tekrar dönmenizi bekiyor. İşte bu güvenli bağlanmanın işaretlerinden biri. Ama bu kadarla da kalmıyor. Araştırmalar güvenli bağlanmanın duygusal anlamları kadar neden-sonuç ilişkisi kurma, sosyal becerilerle de ilgisi olduğunu ifade ediyor.

Bebeğiniz doğumundan itibaren çeşitli bağlanma döngülerinden geçiyor. Bu döngülerdeki duruma göre güvenliya da güvensizbağlanma gerçekleşiyor.

 

0-2 ay:

Anneyi tanıma

Bebek bu dönemde annenin kendisinin ihtiyaçlarına nasıl tepkiler verdiğini anlamaya başlar. Annenin bu dönemdeki ilişkisi ileriki dönemleri de etkileyecektir.
6-11 ay:

Bağlanmanın ilk belirtileri

Genellikle tek bir ebeveyne bağlılık gerçekleşir ve bu genellikle anne olur. Annenin odadan çıkması ile ayrılık endişesi başlayabilir.
11-18 ay:

Bağlılığın en fazla olduğu dönem

Annenin etrafında kendisini güvende hisseder ve bu çember üzerinden etrafını tanımaya çalışır. Yabancılara karşı anneye yapışma durumu çıkabilir.
2-4 yaş:

Fiziksel yakınlığın azalması

Annenin/bakım-verenin kendisinden farklı duyguları ve hedefleri olduğunun farkına varır. 3 yaşına doğru da fiziksel ayrılığı büyük bir tehdit olarak algılamaktan vazgeçer.
4-5 yaş:

Arada bir çıkan bağlılık davranışı

Çocuğunuzun okul öncesi, anaokulu zamanı olarak tanımlanan bu dönemde, çocuğunuz hala kendisini ve etrafını tanımaya çalışıyor.Bu büyük dünya ona zaman zaman endişe verici gelebilir. Bu yüzden arada sırada bağlılık davranışları gösterebilir.
6-7 yaş:

Annenin fiziksel olarak bulunmasına gerek yok

Artık fizikselden çok psikolojik bağlılık daha çok önem kazanıyor. İhtiyacı olduğunda sizin onun yanında olacağınızı bilmesi yeterli.
7-11 yaş:

Küçük dozlarda ‘anne’ alalım

Artık alınacak kararlarda daha fazla söz sahibi olmak isteyen bir çocuğunuz var. Sizden ayrı, kendi bireyselliği olan bir birey haline gelmeye çalışıyor.

Kaynak:https://www.positive-parenting-ally.com/psychology-attachment.html

 

Güvenli bağlanma nedir?

Psikologlar güvenli bağlanmanın bir bebeğin bir yetişkinle arasında kurulan duygusal bağ olarak tanımlıyor. Genellikle güvenli bağlanılan kişi tek oluyor, çoğunlukla da ihtiyaçlarını karşılayan kişi anne olduğundan, bu kişi genelde anne oluyor. Ancak birden fazla yetişkinle güvenli bağ kurmak da mümkün.

 

Nasıl gerçekleşiyor?

Yenidoğanlar insanlara eşyalardandaha fazla ilgi gösterirler. Üç aylık olduklarında insanları ayırmayı öğrenmelerine rağmen yabancılar onları kucakladıklarında da mutlu olurlar. Ancak yedi aylık oldukları andan itibaren yetişkinleri ayırmaya, bir tanesine özellikle bağlanmaya, yanlarından ayrıldıklarında tepki göstermeye başlarlar. Dokuz aylık olmalarından itibaren başka büyük yetişkinleri de (akrabalar) ayırt edip tanımalarına rağmen, merkezde yine bağlandıkları kişi olacaktır.

 

Güvenli bağı nasıl artırabilirim?

İyi haber; annelik içgüdülerinizle zaten güvenli bağlanma için doğru adımları muhtemelen atıyorsunuz. İsteklerine yanıt vermek, onunla ilgilenmek, onu dinleyerek onunla ve ihtiyaçlarıyla ilgilendiğinizi sürekli gösteriyorsunuz. Her zaman onun için duygusal olarak hazır olduğunuzu göstermek, onunla göz kontağı kurmak, sarılmak, kendi endişelerinizi ona göstermeyerek kendinize saklamak bu yollardan bazıları. Eğer yanından bir süreliğine ayrılacaksanız, öncesinde birebir vakit geçirerek, gidip döndüğünüzü ona gösterebilirsiniz.

Çalışıyorsanız, işten dönüş saatlerinde onu önemsediğinizi hissettirebilirsiniz. Bebeğiniz zaten sizin sevgi ve ilginizin farkında, sadece sizi gördüğü zamanlarda haliyle sizinle vakit geçirmek isteyecek. Bu zamanları verimli kullanarak ömür boyu sürecek sağlıklı bir bağlanma yaşayabilirsiniz. Mesela, bebeğiniz sizinle oynamak istediği vakit siz elinizdeki telefona bakıyorsanız, bu fırsatı kaçırıyorsunuz demektir. Telefona bakmanız gerekiyorsa da bunu ona anlatarak sonrasında da ona özel ilgi göstererek telafi edebilirsiniz. Yeter ki, bunun gibi ‘benimle ilgilenmiyor’ anları sürekli tekrarlanmasın.

 

Bakımveren iseniz…

Bebeğin merkezinde güvenli bağ kurduğu kişi siz değilseniz ise biraz zor. Ancak onu dinleyerek, isteklerine yanıt vererek, göz kontağı kurarak ilişkinizi ilerletebilirsiniz. Bazen bebekler göz kontağını kesip eliyle sizi itebilir. Bu güvenli bağlandığı kişiyi istediği, özlediği anlamına gelebilir. Fazla zorlamadan, bir müddet sonra tekrar göz kontağı kurmaya çalışmak doğru olacaktır.