Aşırı Şeker ve Çikolata Tüketimine Dikkat!

Aşırı şekerli, çikolatalı gıdaların tüketimi sadece ağız ve diş sağlığını etkilemiyor Bu gıdalar mide ve bağırsak problemlerine, obeziteye doğru gidişe de yol açıyor.

Okan Üniversitesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Evrim Şenkal, ‘’Ebeveynlerin çocuklar için tatlı tercihlerini sütlü tatlılardan yana kullanmaları yanında çocukların yeterli miktarda sıvı tüketmelerini ve dişlerini fırçalamalarını sağlaması gerekir.” diyor.

Şeker tüketiminin ardından bir de dişler fırçalanmadığı takdirde bakteri üretimi artıyor ve bunlar da diş çürüklerine yol açıyor. Bu tip gıdalar tüketildikten sonra en azında çocukların bir bardak su içmesi tavsiye ediliyor.

Şekerli gıdalar kabızlık da yaratabiliyorlar. Dolayısıyla bu tip gıdalar yerine her zaman dengeli beslenme, sebze, meyve ağırlıklı bir günlük diyet, tatlı ihtiyacını karşılamak içinse sütlü, ev yapımı, çok şeker içermeyen tatlılar önerilenler arasında.

Şenkal, “Şekerli gıdalar tokluk yaratarak besleyici gıdaların alınmasını engeller. Şekerli gıdaların çok tüketilmesi, yağlı dokuyu arttırarak ve kandaki kolesterol düzeylerini bozarak kardiyovasküler hastalık riskini arttırır.

Şekerli meşrubatların tüketimi aynı zamanda özellikle kalsiyum gibi ana elementlerin az alımı ile ilişkili çünkü süt yerine tercih edilmiş olur.

Çocuklarımız için önerebileceğimiz sağlıklı atıştırmalıklar; taze meyve, peynir, tam tahıllı kraker ya da ekmek ürünleri, süt, çiğ sebze, taze meyve suyu, sandviç, yoğurt olabilir.” diyor.

Amerikan Pediatri Akademisinin önerilerine göre şekerli içecekler 2 yaşından önce hiç tüketilmemeli, 2 yaşından sonra ise haftada 240 ml ile sınırlı olmalıdır.