Besin Alerjisi Her 13 çocuktan birinde görülüyor

Sanıldığının aksine besin intolerans testleri adı altında yapılan alerji testleri, besin alerjisini göstermiyor. Sadece hangi gıdaların fazla tüketildiği gösteriyor. Bu yüzden bu tip testleri besin alerjilerini saptamak üzere kullanmak doğru değil.

Türkiye’de en çok inek sütü, yumurta, kuruyemiş, buğday ve protein bazlı besin alerjileri görülüyor. Besin alerjilerine çocukluk çağlarında daha sık rastlanıyor.

Prof. Dr. Ahmet Akçay; besin alerjilerine bağlı, hayati tehlike oluşturan, aniden gelişen ve bütün vücut fonksiyonlarını durduran “alerjik şok” olarak adlandırılan “Anafilaksi”ye karşı anne babaları çapraz reaksiyonlara karşı uyarıyor.

 

Süt alerjisi varken tarhana çorbası içmek, sütten yapılan yoğurt sebebiyle hastalığı tetiklediğinden, süte alerjisi olanların %90 çapraz reaksiyon nedeniyle keçi sütüne de alerji geliştirebiliyorlar.

 

Çocuk Alerji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Akçay, insanın hayatı boyunca yaklaşık 170 gıdaya karşı alerji yapma potansiyeli olduğunu, fakat en çok besin alerjisi yapan gıdaların başında süt, yumurta, soya, buğday, fındık fıstık gibi çerezlerin ve deniz ürünlerinin geldiğini söylüyor.

 

Bebeğinizi her yemekten sonra iyi gözlemlemek her şeyden önce geliyor. Aşağıdaki en sık görülen besin alerjisi belirtilerine dikkat ederek bebeğinizin beslenmesine devam edebilirsiniz.

 

  • Besin aldıktan sonra ağız etrafında, yüzde ya da vücutta kızarıklık, kaşıntı, egzama

 

  • Yanaklarda veya kulak arkasında, boyunda, eklem yerlerinde kızarıklık,

 

  • Ciltte kuruluk