Çocuklarda Okuryazarlığı Geliştirme

Çocuklarda okuryazarlık geliştirme, sesler ile başlayan bir süreçtir. İlk aşamada anlamsız sesler ile başlayan bu süreç, daha sonra anlamlı kelimelere dönüşür. Çocuk büyüdükçe ve dil gelişimini tamamladıkça anlamlı kelimeler cümlelere döner. Çocuk cümle kurmaya başladığında ise okuryazarlığın temelleri atılmış olur.

Çocuğun okuma ve yazma becerilerinin gelişmesi için ilk aşamada çocuğun dil kazanma sürecinin sağlıklı olması gerekir. Yetersiz veya sağlıksız bir dil süreci, çocuğun okuma ve yazma becerilerini de önemli ölçüde etkiler.

 

Çocuğu Okuma ve Yazma için Teşvik Etme

Çocuğun okuma ve yazma becerilerini geliştirmesi için diğer tüm alanlarda olduğu gibi teşvik ve desteğe ihtiyacı vardır. Anne ve babaların çocuğun görsel becerilerini desteklemesi gerekir. Okumanın desteklenmesi için aileler ilk olarak çocuklarına resimli kitaplar gösterebilirler. Bu şekilde çocuk resimler ve yazılar arasında bağlantıları kurarak işe başlayabilir.

Resimlerden sonra çocukların okuma becerilerini geliştirmek için şekiller ve harfler tanıtılabilir. Bunların oyun içerisinde yapılması, çocuğun hem ilgisini çekecektir hem de öğrenme sürecini hızlandıracaktır. Şekiller ve harfler arasında bağlantı kuran çocuklar okuma yazmanın temellerini atmış olurlar.

Okumayı desteklemek için uygulanabilecek en iyi yöntem tekerlemelerdir.

Çocuklar tekerlemeleri ezberleyerek kelime dağarcıklarını geliştirebilirler. Aynı zamanda tekerlemeler kafiye içerdiği için okuma ve yazma alışkanlığı edinimini daha kolay bir hale getirmektedir. Bu yüzden de iyi çocuk kitaplarında genellikle akılda kalıcı tekerlemelerle ya da kafiyelerle hikayeler anlatılmaktadır.

Yazma aşamasına gelindiğinde ise çocuğun küçük motor becerilerinin geliştirilmesi gerekir. Çocukların çizim yapması teşvik edilerek yazmanın temelleri atılabilir. Boyama veya çizgilerin içini boyama gibi aktiviteler, çocuğun yazma için ilk temelleri atmasını sağlayacaktır.

 

Bebeğinizle iletişim kurun

Bebeğinizin okumayı sevmesini teşvik etmek istiyorsanız onunla yakın iletişim kurmanız gerekir. Şarkı söylemek bebeğin öğrenmesini kolaylaştıran önemli bir ipucudur. Sesler ve müzik, bebeğin öğrenmesini destekleyecek kafiyeye ve ritme sahiptir. Ona hikayeler anlatmak da çocuğun okuma seviyesinin gelişmesine katkı sağlar.

Ona düzenli olarak kitap okumak da okuryazarlığı destekleyen özelliklerden biridir.

Yaş grubuna uygun kitaplar, çocukların öğrenme sürecini destekler, hızlandırır. Sizin de kitap okuduğunuzu görmesi de aynı şekilde teşvik edici olacaktır.