Bebeklere Hem Güneş,Hem de Açık Hava Lazım!

Günışığı bebekler için bir ihtiyaç. Sağlıklı, ruhsal, bedensel bir bütünlük için hem açık hava, parklar, hem de güneş ışığı bebekler için şart. Peki yazın hangi saatlerde dışarıda vakit geçirmeli; güneşin zararlı ışınlarından nasıl korunmalı?

Gün ışığı kemik ve doku gelişimi için çok önemli.

Liv Hospital Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Emre Çenesiz “Bebekleriniz ile açık havada vakit geçirmek için yazın güneş ışınlarının dik olmadığı saatleri (11. 00 -15.00 dışındaki saatler) tercih edilmelidir” diyor.

İlk günler çok önemli

0-1 ay, yeni doğan bebeğin özellikle ilk günlerinde, ortam ısısı normal sınırlarının (22-24 C derece) üzerine çıktığında terleme fonksiyonu yeterli olmadığında bebek olumsuz etkilenir. Bu nedenle bebeklerin yaz aylarında güneşin dik olduğu saatlerde (11.00-15.00) serin ortamlarda kalması ve oda sıcaklığının 23-24 dereceyi geçmemesi gerekir.

D vitamini alması gerekiyor

1-12 ay kemik gelişimi için gerekli olan D vitamini güneş ışınlarının yardımıyla vücutta sentez edilir. D vitamini aynı zamanda bağışıklık sistemimiz için de gerekli vitamindir. Bu vitamin özellikle hayatın ilk yıllarında sağlıklı gelişim için gereklidir. Her gün yarım saat baş, kol ve bacakları çıplak güneş alan bebek yeteri kadar D vitamini edinmiş olur. Cam arkasından güneşlendirmek faydasızdır.

Zararlı güneş ışınlarından bebek ve çocuklar nasıl korunmalı?

Açık renk kıyafet seçimi güneş ışınlarını yansıtır ve emilimini önler, özellikle bu tür giysiler seçilmeye özen gösterilmelidir.

Çocuğunuz güneşli havada dışarıda olacaksa güneş ışınlarının zararlı etkilerine karşı koruyucu kremler sürülmeli.

Çocuğun yaşı ne kadar küçükse o kadar yüksek faktör koruyuculu krem tercih edilmeli.

Kışın soğuktan, yazın ise sıcaktan bebekler eve hapis

Bebeklerin D vitamini ihtiyacından öte, dünyayı tanıması ve ev dışında farklı uyaranlar alması gelişimi için önem taşıyor. Ama kışın, ‘çocuğum hasta olacak’ diye, yazında da ‘başına güneş geçecek’ diye maalesef eve hapis yaşıyorlar.

Evde pek de mümkün olmayan çocukların büyük kaslarını geliştirecek imkanlar sağlanmalıdır.

Parklarda uygun ölçülerde rampa ve basamaklar bu iş için idealdir.

Küçük çocuklar için alçak kaydıraklar, küçük tırmanma aletleri ve salıncaklar aynı şekilde hem kaslarını hem de koordinasyon yeteneklerini geliştirmelerinde yardımcı olur.

Yedek giysi ve iklime uygun giyinme sağlandığı müddetçe bahçede su ve kum ile oynanmasına imkan verilmeli. Eğer yanınızda gerekli materyaller; ölçü kapları bloklar basit deney malzemeleri bulundurursanız, çocuğunuz için mükemmel bir ortam hazırlamış olursunuz.

Yalnız unutmayın, çocuklar için güvenli, serbest bir ortam sağlanmalı ve sürekli gözetim altında bulundurulmalıdır.