Bebeğinizin Zekâsını Geliştirmek İçin Yapabilecekleriniz

Ebeveynler olarak çocuklarımızın sağlıklı gelişimi için yapabileceğimiz birçok şey var. Zekâ gelişimine katkı da bunlardan biri. Ancak aslında bu çok da çaba gerektirmeyen bir durum. Birlikte vakit geçirirken karşılıklı etkileşimli oyunlar, konuşmak, şarkılar zekâ gelişimine tahminimizden çok daha fazla yardımcı oluyor.

 

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Reyhan Erol hamilelikten itibaren zekâ gelişimine katkı anlamında yapılabilecekleri şöyle sıralıyor:

 

Hamilelikte dengeli beslenin

Beynimizde milyonlarca nöron bulunuyor ve zekâ gelişimi bu nöronlar arasında yapılan bağlantıların yani sinapsların artması olarak tanımlanıyor.

 

Bu gelişim hamilelik döneminden itibaren başlıyor. Dolayısıyla anne adayının sağlığı bebeğin beyin gelişimini de direkt olarak etkiliyor. Bu nedenle öncelikle düzenli sağlık kontrollerinin ihmal etmeyin ve sağlıklı beslenmeye önem verin.

 

Folik asit ve omega eksikliği varsa bunlar takviye edin.

Bebeğin beyin gelişimini negatif yönde etkilediği için hamilelik ve emzirme boyunca alkol ve sigaradan uzak durun.

Sizin salgıladığınız mutluluk hormonunun bebeğinizi de etkileyeceğini unutmayın. Onunla sohbet edin, birlikte müzik dinleyin ve mümkün olduğunca stresten uzak durun.

 

Mutlaka emzirin

Emzirmenin zeka gelişimini hızlandırdığı ve ileride bir avantaj sağladığını iddia eden araştırmalar olsa da henüz geçerliliği tam olarak kanıtlanmış değil. Ama bu emzirmenin zekaya hiçbir faydası olmadığı anlamına gelmiyor. Emzirme anında anneye dokunan ve göz teması kuran bebeğin beynindeki kan akımı ve sinaps denen nöronlar arası bağlantılar artıyor.

 

Ayrıca emzirme sürecinde annenin bebeğiyle yumuşak bir ses tonuyla konuşması, gülmesi, ona dokunması da öğrenme ve hafızayı da barındıran, genel olarak limbik sistem olarak bilinen yapıyı etkilediği biliniyor.

 

Yeterli ve kaliteli uyku çok önemli

Bebeklikten itibaren çocukluğun her döneminde yeterli ve kesintisiz uyku, bedensel gelişim kadar beyin gelişimi için de son derece değer taşıyor. Bu nedenle çocukların kaliteli uyku almalarını sağlamak için gerekli ortamı oluşturmaya özen gösterin.

 

Ayrıca, tiroit bezinin iyi çalışmaması durumunda zeka geriliği riski doğduğu için, doğumdan hemen sonra bebekten topuk kanı alınarak değerlendirme yapılması gerekiyor.

 

0-2 yaş arasında televizyon izlemesin

Beyin gelişiminin yüzde 70-80’ilk bölümü ilk iki yaş döneminde tamamlanıyor. Dolayısıyla özelikle bu dönem gelişimi olumsuz etkileyebilecek uyaranlardan uzak durmak önem taşıyor.

 

Zekâyı negatif yönde etkileyen unsurların başında tablet ve televizyonlar geliyor. Bu nedenle hayatın ilk yıllarında çocukları dijital ekranlardan mümkün olduğunca uzak tutun.

 

İki yaşından sonra da günde en fazla bir saat televizyon izlettirin ve bunu birlikte yapın. Çocuğunuzla izlediği şey hakkında konuşarak, sorular sorun ve cevap vermesini sağlayarak etkileşiminizi sürdürün.

 

Dünyayı dokunarak öğrenmesine yardımcı olun

Çocukların öğrenme süreçlerinde özellikle bir yaşından sonra eller çok önemli bir araç oluyor. Bu dönemde çocuklar dünyayı dokunarak anlamaya çalışıyor. Çocuklar bu yüzden ellerine aldıkları her şeyi ağızlarına götürüyor. Tüm bu bilgiler beyne aktarılıyor.

 

Bu nedenle çocuğun güvenliğini tehlikeye atmayacak şekilde, her şeye dokunmasına izin vermek gerekiyor. Aksi şekilde davranmak ise beyin gelişimini ters yönde etkileyebiliyor.

 

Ayrıca bu dönemde çocukları mümkün olduğunca anlamaya çalışmak ve her şeye ‘hayır’ dememeye de özen göstermek önem taşıyor.

 

Sevdiği aktiviteleri yaptırın

Çocuktan gelen uyarılara her zaman kulak vermek gerekiyor. Onun da birey olduğunu ve söz hakkının bulunduğunu unutmayın.

 

Yedi aylık bebeğinizin bile yemeğini kendi başına yeme çabasını desteklemek için eline kaşık vermeniz, hem özgüvenini, hem de zekasını geliştirmeye yardım edecektir.

 

Okul çağındaki çocukları da sevdiği spor aktivitelerine yönlendirerek, arkadaşlarıyla ve evde oyun oynayacak zaman için izin vererek gelişimlerine önemli katkı sağlayabilirsiniz.

Bu arada onunla göz teması kuracak ve karşılıklı etkileşim sağlayacak her türlü fırsatı değerlendirin.