Yaz Aylarında En Çok Görülen Bebek Hastalıkları
Yaz aylarında bebeklerde en çok görülen ishal, isilik, cilt yanığı, böcek sokması gibi durumlarla yakalanmamak için aslında yapılacak pek çok şey var. Birçok konuda önlem alarak bu yazı bebeğinizle daha rahat geçirebilirsiniz.
Yaz aylarında beslenmeye dikkat etmek, hafif yemek yemek lazım
- Yaz aylarında ağır yemeklerden uzak durmak, mevsimine göre beslenmek, mevsim sebze ve meyvelerinden oluşan bir beslenme düzeni sağlamak gerekiyor.
- Özellikle çok sıcak günlerde bol bol sıvı tüketilmeli,. Terlemeyle çok sıvı kaybedileceğinden mutlaka yerine konmalı.
- Kavun, karpuz gibi sıvı içeren meyveler güzel tercihlerdir.
- Bol bol yoğurt, ayran tüketilmesi öneriliyor. Ev yapımı yoğurt ve ayran elbette daha besleyici ve daha sağlıklı.
- İshalin önüne geçmek için yapılacak en önemli şey meyvelerin ve sebzelerin iyice yıkanması. Bunun yanı sıra üç- dört saatten fazla dışarıda duran gıdaların bozulması kaçınılmaz.
- Gıdaları mutlaka zamanında tüketmek, uzun süre kalmış bir yemeği, açıkta duran bir yemeği bebeğe yedirmemek gerekiyor. Uzmanlar özellikle pilav konusunda anneleri uyarıyor. Pilav gıda zehirlenmelerinde her ne kadar akla pek gelmese de, ilk sıralarda geliyor.
- Dondurma sanıldığının aksine hasta eden bir besin değil. Temiz, hijyenik koşullarda tüketilen dondurmanın herhangi bir zararı yok.
Bebekler de güneşe çıkmalı
- Bebeklerin hiç güneşe çıkarılmaması doğru bir yaklaşım değil. Güneşten korunmamız gerektiği kadar, güneşe de ihtiyacımız olduğunu belirten Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Kemal Akpınar“Güneşe çocukların hiç çıkarılmaması bazı metabolik hastalıklara, D vitamini eksikliğine bağlı olarak raşitizm dediğimiz önemli bir hastalığa neden olabilir. Çocuğun yaşı ne kadar ufaksa o oranda güneşte daha az kalmalı ve daha erken saatlerde güneşe çıkarılmalı.” diyor.
- Bebek ne kadar ufaksa daha erken saatte ve daha kısa süreli dışarı çıkarılabilirken, daha büyük çocuklar biraz daha geç saatte güneşe çıkarılabilir.
- 4-5 yaşına kadar olan çocuklar dışarı çıkacaklarsa kıyafetleri güneşe uygun ve şapkalı bir şekilde olmalılar. Kolları ve bacakları kısa giysilerle asgari 30 dakikada güneşte durması yeterli vitamini alması için yeterli.
- En verimli saatler güneş ışınlarının eğimli geldiği 9:00-11:00 saatleri arası ve 15:00-17:00 saatleri arası.
- Güneş koruyucu kremler ince bir tabaka halinde günde iki kez sürülmeli, her sene yeni bir ürün kullanılmalı ve paraben içermemesine özen gösterilmeli.
Havuz Hastalıklarına dikkat!
- Yazın özellikle havuzlardan çeşitli enfeksiyonlar kapmak mümkün. Bu yüzden olabildiğince temiz havuzlarda ve erken saatlerde kullanmakta fayda var.
- Deniz kenarında iseniz havuz yerine denizi tercih edebilirsiniz.
- Bebeğinizin çok uzun süre suda kalmamasına, çıktıktan sonra ılık bir duşun ardından iyice kurulanıp mayosunun hemen değiştirilmesine dikkat edin.
Diğer yaz hastalıkları
- İsilik yazın bebeklerde sıkça rastlanıyor. Bebekleri hafif giydirmek, sık sık ılık banyo yaptırmak çok önemli. Bu kurallara uyarsanız bebeğinizin isilik olmayacağını göreceksiniz.
- Böcek ısırıkları, güneş yanıkları, güneş çarpması, burun kanaması gibi durumlarda mutlaka hekiminize danışarak gerekli önlemleri almak gerekiyor. Ancak bir cibinlikte bebeğinizi yatırırsanız ve soğutucunuz varsa tamamı kapalı ince giysilerle uyutursanız en azından uyurken onu böceklerden korumuş olursunuz.
- Böcek kovucu sprey, tabletleri hekiminize danışmadan kullanmayın.