Bebeklerde Dil Bağı ve Emziren Annelere Etkileri

Bebeklerde dil bağı genellikle doktorlar tarafından ihmal edilen ve az teşhis edilen bir sorundur. Dil bağının neden olduğu en büyük sorunlardan biri bebeğin emzirme ve beslenmesinde ortaya çıkar. Peki genellikle ailelerde genetik olarak aktarılan ve erkek çocuklarda kız çocuklara oranla çok daha sık görülen dil bağı nedir?

 

Bebeklerde Dil Bağı Nedir?

Dil bağı, dilin küçük bir deri parçasıyla alt damağa birleşmesine verilen isimdir. Bu bağ, dilin ağız içerisinde hareketinin kısıtlanmasına neden olabilir. Dilin serbest bir şekilde hareket edememesi de bebeğim emzirme döneminde sorunlar yaşamasına neden olabilir.

Bebekler annelerinden süt emerken dillerini kullanarak daha rahat ve fazla bir şekilde beslenebilirler. Dilin alt damağa bağlı olması ise hareket esnekliğini önemli ölçüde kısıtlayacaktır.

Aynı zamanda emzirme sürecinde dil bağı, annelerin de acılı bir emzirme süreci geçirmelerine neden oluyor. Dilini yeterince hareket ettiremeyen bebek, ağzının ucu ile emmeye çalıştığı için genellikle annelerin meme uçları yara olabiliyor ve bu uzun bir dönem (bebeğin damağı gelişene kadar –yaklaşık 4 ay civarı) böyle devam ediyor. Dil bağı, annenin süt üretimini etkileyeceği gibi aynı zamanda anne ve bebek arasındaki bağı ve yeni annenin ruhsal durumunu da önemli ölçüde etkileyebilir.

 

Bebeğimde Dil Bağı Olduğunu Nasıl Anlayabilirim?

Bebeklerde dil bağı durumunun teşhis edilmesi biraz zordur. Genellikle dil bağı olan bebeklerin çoğu teşhis edilemediğinden dolayı tedavi görememektedir. Bu durumun teşhis edilmesine rol anneye düşmektedir.

Bebek ağlarken ağzının içerisine bakarak dilin alt damakla bağlı olup olmadığı anlaşılabilir. Bu işlem aynı zamanda bebeği beslerken de yapılabilir. Doktorunuz da bebeğin ilk muayenelerini yaparken bu durumu fark ederek bu konuda uzmanlaşmış kişilere sizi ve bebeğinizi yönlendirebilirler.

Ayrıca, dil bağının bir benzeri durum olan dudak bağında ise üst dudak ile damağı bağlayan ufak bir et parçası bulunur. Bazı insanların üst dudakları dil bağı yüzünden ortadan içe göçüktür. İleri derecedeki bir dudak bağı da bebeğin dudaklarını yeterince hareket ettirebilmesini engelleyip, emiş gücünü zayıflatabilir. Doktorunuzdan bu konuda da destek isteyebilirsiniz.

 

Dil Bağının Tedavisi Nasıl Yapılmaktadır?

Dil bağı teşhis edildikten sonra kolaylıkla tedavi edilebilen bir hastalıktır. Tedavi işlemi sırasında dili alt damağa bağlayan kısa parçanın kesilerek düzeltilmesi işlemi uygulanmaktadır. Acısız olan bu işlem aynı zamanda kısa süre içerisinde soruna çözüm bulmaktadır.

Dili alt damağı ile bağlı olan bebekler, beslenme konusunda oldukça zorluk çekebilirler. Yetersiz beslenme de hem anne hem de bebek için oldukça zorlu bir süreç olabilir.

Aynı zamanda bebekler yetersiz beslenmeden dolayı huzursuz hissedebilirler. Tüm bu sorunların önüne geçmek için dil bağı teşhisinin konulması ve tedavinin hızlı bir şekilde uygulanması oldukça önem taşımaktadır.

Tedavi edilmeyen ileri derece bir dil bağında, bebekler dillerini iyi hareket ettiremedikleri için ileride bazı sesleri çıkarmakta da güçlük çekebilirler.

İngiltere’de bebekler doğar doğmaz, dil bağı olup olmadığı rutin olarak kontrol ediliyor ve işlem gerekiyorsa anında yapılıyor. Türkiye’de doktorların inisiyatifinde olan bu tip kontroller için anne adaylarının bilgili olması ve doktorları ile önceden mutlaka konuşmasında fayda var.