Kreşe Başlama Yaşı Ne Olmalı?
Birçok aile çocuklarını kreşe yollamak için en uygun yaşın ne olduğu konusunda bir karar vermekte zorlanıyor. Günümüz şartlarında ise anne ve babaların çalışması, çocukların büyük şehirlerde apartman gibi yerlerde büyümek zorunda kalması ebeveynleri çocuklarını erken yaşta kreşlere göndermeye itiyor. Bunu yapan ebeveynler çocuklarının daha sağlıklı bir ortama kavuşacağını düşünüyor. Bu son derece doğru. Her çocuğun sosyalleşmeye ve arkadaş edinmeye ihtiyacı vardır. Ancak bunu sağlamaya çalışırken doğru yaşı yakalamaya dikkat etmeliyiz.
Çocuklar üç yaşına kadar olan dönemde kendilerine bakan kişi ile kuvvetli bir bağ kuruyor. Çocuk kendisine bakan kişiye 6. aydan itibaren bağlanır ve genellikle ondan ayrılmak istemez. Buna en büyük örneklerden biri yabancı biri geldiğinde bebeğin annesine sarılması olabilir. Çocuk büyüdükçe ve 3 yaşına yaklaştıkça, edindiği beceriler sayesinde arada sırada ona bakan kişiden ayrılmayı sorun etmemeye başlar.
Ebeveynler ve Çocuğa Bakım Verenler Çocuklarını Gözlemleyerek Kreşe Başlamak İçin Hazır Olup Olmadıklarını Anlayabilir.
Örneğin çocuğun bir oyun parkındaki davranışlarına bakarak kreşe yollayıp yollamamaya karar verebilirler. Eğer çocuğunuz kendini ifade edebiliyor, yaşıtlarıyla iletişim kurup oyunlar oynayabiliyorsa bu onun kreşe hazır olduğunu gösterir.
Çocuğunuzu Kreşe Yollamadan Önce Alıştırmak İstiyorsanız da Yapabileceğiniz Birkaç Şey Var:
Kreşe başlamadan bir süre önce çocuğunuzu kısa sürelerle güvendiğiniz bir akrabanızın yanına bırakabilirsiniz. Örneğin yarım saat ile başlayabilir ve bu süreyi zaman içinde arttırabilirsiniz. Bu sayede çocuğunuzun kreşe alışması daha kolay olur.
Tabi bu noktada kreş ve öğretmen seçimi de önemli bir rol oynuyor. Çocuk kendisine bakan kişiden uzaklaşacağı için bulunduğu ortamda başka bir kişiye bağlanmak isteyecek ve bu da muhtemelen öğretmeni olacaktır. Bu durumda öğretmenin tecrübeleri ve velilerle kurduğu iletişim de önemli bir rol oynar.
Kreşe başlama yaşı için 3 yaş ve sonrasının en uygun yaş olduğu söylenir. Üç ve beş yaş arası çocuklar yeni arkadaşlar edinmeye ve onlarla oyunlar oynamaya daha isteklidir. Yine bu yaşlarda kelimeler, oyunlar gibi yeni şeyler öğrenmeye son derece açıktırlar. Öğrendikleri bu şeyler sayesinde de arkadaşları ve öğretmenleriyle kurdukları iletişim zaman içerisinde gelişir.
Ancak çocuğunuzun gerçekten hazır olduğunu düşünüyorsanız 3 yaşına gelmeden kısa bir süre önce de kreşe yollayabilirsiniz.
Çocuğunuzun okula başlamak için hazır olup olmadığını en iyi siz tayin edersiniz. Dolayısıyla hazır olduğunu düşünüyorsanız okul oryantasyon programlarını araştırarak birkaç deneme yapmayı düşünebilirsiniz.
3 yaşına geldikten sonra kreşe yollamak konusunda çok yavaş davranmamalısınız çünkü beynin en yoğun geliştiği dönem okul öncesi dönemdir.
Çocuğunuzun arkadaşları ve öğretmenleri ile iletişim kurması, öğrendiği yeni bilgiler, okuduğu kitaplar ve oynadığı oyunlar onun zihinsel gelişimine büyük bir katkı sağlar. Bütün bunları ise çocuğunuzu kreşe yollamadan günümüz dünyasında sağlamanız çok zor. Ayrıca kreşte aldığı bu eğitimi evde de çocuğunuzla ilgilenerek, oyunlar oynayarak sonrasında pekiştirmelisiniz. Böylece okula başladığında bütün bunların ona fayda sağladığını göreceksiniz.