Sünnet İçin En Doğru Zaman

Sünnet ülkemizde geleneksel bir anlam taşıyor. Sünnet törenleriyle aileler çocuklarının erkekliğe adım atışını kutluyorlar. Birçok erkek büyüdüğünde korkuyla karışık sünnet anılarını anlatıyor. Ancak son yıllarda bebeklikte bir operasyon ile sünnet edilen çocukların sayısında da artış var.

Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Levend Özkan, sünnetin ehil ellerde yapılması gereken bir işlem olduğuna dikkat çekiyor. Özkan, “Sünnet tecrübeli bir uzmanın yapması gereken cerrahi bir işlemdir. Her ne kadar küçük bir cerrahi operasyon gibi gözükse de toplumumuzda sağlık dışında, dini, sosyal ve geleneksel açılardan da çok önem taşır.” diyor.

Sünnet; lokal anestezi altında yapıldığında tecrübe ve bilgi çok daha önem kazanıyor. Dolayısıyla bu işi basit bir operasyon gibi görmemek, işin uzmanına başvurmak büyük önem taşıyor.

En uygun sünnet yaşı

Sünnet yenidoğan bebeğe uygulanabiliyor. Eğer uygulanmadıysa en uygun yaşlar 7-8 olarak görülüyor. Çocuğun henüz mantıksal davranışlar kazanmadığı 3-4-5 yaşları önerilmiyor; bu yaşlar henüz olayı kavrayamadıkları için genel anestezi altında yapılsa bile daha sonradan çeşitli travmalara, huy değişikliklerine neden olabiliyor. Bu yüzden anlama, kavrama yaşı olan 7-8 yaşları sünnet için ideal yıllar olarak görülüyor.

Özkan, “Son yıllarda doğar doğmaz yapılan sünnetlerde artış görüyoruz. Ancak sünnet ne kadar basit görünse de cerrahi bir işlemdir ve işlemi uygulamak için lokal anesteziler, ağrı kesiciler gibi ilaçlar kullanılmaktadır. Nadir de olsa sünnetle veya kullanılan ilaçlarla ilgili komplikasyonlar görülebilir ve yeni doğan çağında bu komplikasyonlarla baş etmek çok daha zor ve risklidir.

Doç. Dr. Salih Somuncu ise sünnetin cerrahi bir girişim olduğu için kesinlikle ameliyathane koşullarında ve genel anestezi altında yapılması gerektiğini vurguluyor, “Sünnet, fıtık veya inmemiş testis ameliyatlarından daha kolay bir cerrahi girişim değildir. Hatalı yapıldığı takdirde neden olabileceği olumsuzluklar çocuğun bütün hayatını etkileyebilir” diyor.

Bilimsel kanıtlarla desteklenen sünnetin tıbbi yararlarını şöyle sıralanabilir:

  • Penis ucu temizliğinin sürekliliğinin sağlanması,
  • Tekrarlayan penis ucu iltihaplarının önlenmesi,
  • Yenidoğan döneminde yapılırsa daha az idrar yolu iltihabı görülmesi,
  • İdrarın, mesaneden böbrekler ile mesane arasında yer alan ve “Üreter” adı verilen kanallara geri-kaçma (reflü) bozukluğunun daha az görülmesi,
  • Cinsel yolla bulaşan hastalıkların azalması,
  • Sünnetli erkeklerin cinsel temasta bulundukları kadınlarda rahim ağzı (serviks) kanseri riskinin azalması,Penis başı kanseri riskinin azalması.