Bebeklerde İlkyardım Nasıl Olmalı?

Hamile eğitmeni ve Emzirme Danışmanı Esra Ertuğrul ile bebeklerde ilkyardım konulu bir röportaj gerçekleştirdik. Özellikle yeni annelerin en hassas olduğun konulardan biri olan görünmez kazaların önüne aslında ilkyardım eğitimi alındığı takdirde geçilebilir. Ertuğrul; “En ufak bir doğru müdahale hayat kurtarabilir.” diyor.

 

Esra Ertuğrul merhaba. Siz bebek ve yeni doğan anneleri ilgilendiren birçok seminer gerçekleştiriyorsunuz. Biz bu röportajda sizinle “Bebeklerde İlkyardım” konusuna değinmek istiyoruz. Temel olarak ilkyardım nedir; bebek ilkyardımını genel ilkyardımdan ayıran ne gibi özellikler var?

Merhabalar, temel ilkyardım herhangi bir kaza ya da yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin tıbbi yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın kurtarılması ya da durumun daha kötüye gitmesini önleyebilmek amacıyla olay yerinde, tıbbi araç gereç aranmaksızın mevcut araç ve gereçlerle yapılan ilaçsız uygulamalardır.

 

Bebeklerde ilkyardım ile temel ilkyardım arasında fark yoktur. İlkyardım uygulamalarını bebek- çocuk ve yetişkin diye 3 grupta yapıyoruz. Bebek uygulamalarında teknik birkaç fark vardır. Onun dışında aynıdır. Bebeklerde de ilaçsız uygulamalardır. Temel yaşam desteği yapılırken mesela bebek ve çocuklar solunum odaklı olduğu için önce hayat kurtarıcı 2 nefes ardından kalp masajı yapılır. Yetişkinlerde ise önce kalp masajı ve sonra nefes verilir. Bu teknik uygulamalarda yine bebek ve yetişkinde uygulama farklılıkları vardır. Yanık veya ateşte soğuk su yerine Bebekte musluk suyu kullanılır. Bunun gibi ufak farklılıklar vardır.

 

Bebeklerde İlkyardım Nasıl Olmalı?-822

 

Bebek ilkyardımı bilmek anne- babaya ne kazandırır? İlkyardım ile ilgili kurslar anne babalar için nerelerde bulunur, bu kurslar ne zaman alınmalıdır?

İlk yardım seminerleri Sağlık Bakanlığının onayladığı İlk Yardım Eğitim Merkezi’nde yapılıyor. Ama benim gibi birkaç eğitimci “Bebekler için ilk yardım” anlatıyor. Benim içeriğimde tıkanmalar, yanıklar gibi ilk yardım bilgilerinin yanı sıra evde alabilecekleri güvenlik önlemlerinden de bahsediyorum. Bu kursları internetten araştırabilirler. Ama Sağlık Bakanlığı’nın onayladığı ilkyardım merkezlerinden de ilkyardımcı olmak için eğitimler alabilirler. Ailelere bu eğitimi bebekleri olmadan önce almalarını tavsiye ederim. Yapılacak ufak müdahalelerle hayat kurtarabilirsiniz. O nedenle herkesin bu uygulamalar hakkında bilgi sahibi olması gerektiğine inanıyorum. O nedenle yaptığım hamile eğitiminin içeriğine de ekledim.

 

Bebek ilkyardımı denince ilk akla gelen boğaza bir şey kaçması ve solunum güçlüğü… Sonra kafa çarpma; kimyasalları su zannedip içme, yaralanma, hayvan ısırıkları, ateş… Hepsi yeni bir anneyi korkutacak cinsten tecrübeler… Bu tip durumlarla karşılaşma riskini aza indirmek için de ilkyardım bilgisi şart. Fakat henüz bu eğitimleri almamış yetişkinler için bu tip durumlarda ilk atılacak adımlar nedir, bize kısaca bahseder misiniz?

 

Anne ve babalar ilkyardım eğitimi almadığında yanığa diş macunu sürmek, boğazına bir şey kaçtığında sırtına vurmak gibi yanlış uygulamalar çok yaygın olarak yapılıyor. En azından Kızılay’ın internet sitesi olan www.ilkyardim.org.tr sitesini incelesinler, oradaki videoları izlemelerini tavsiye ederim. Ufak ipuçların hayat kurtardığını okudukça anlayacaklar.

 

Son 5 yılda 120 bin çocuk ev kazaları yüzünden tedavi görmüş. Korkutucu boyutlarda bir rakam. Evdeki kazalardan nasıl korunacağız; ne gibi önlemler önerirsiniz ebeveynlere? Evi nasıl arındıralım; bebeklere ve çocuklara uygun bir hale getirelim?

 

Evde birçok şey var ki bebek ve çocuklar için tehlikeli. Evde güvenlik için bazı malzemeler var. Bebek mağazalarından bulabilirler. En başta tüm prizlerin içini kapatın. Bebeklerin parmaklarını veya oyuncaklarını ilk sokmaya çalışacakları yerler. Cep telefonlarımız nedeniyle uzatma kabloları kullanıyoruz. Onları mutlaka sabitleyip, içlerini koruyucu ile kapatın. Evdeki tüm temizlik malzemelerini kapalı hatta kilitli dolaplara koymalılar. Özellikle mutfakta lavabo altına koyduğumuz deterjanları kilitli dolaplara koymayı unutmayalım. Evdeki klozet kapağı hep kapalı olmalı. Evde merdiven varsa mutlaka portatif kapı ile kapatmalılar. Mutfaktaki ocağın arka gözlerine yiyecekleri koyup, pişirsinler. Camlara da mutlaka kilitler konmalı.

 

Peki bir “ilk yardım kılavuzu” var mı ebeveynlere önerebileceğiniz; örneğin evde el altında bulunsa; acil bir durumda en azından iki dakika göz atılıp yanlış bir şey yapılmasa?

Sağlık bakanlığı Kızılay’ın bir sitesi var. Orada pdf formatında bir el kitabı var. Onu indirebilrler.

http://www.ilkyardim.org.tr/ilk-yardim-cep-kitabi.html

 

Bir başka önemli konu da ilkyardım çantası. Evlerimizde bulunması lazım ancak ihmal ettiğimiz önemli bir konu. Bir ilkyardım çantasında neler bulunmalı?

 

Evimizde olabilecek bir ilk yardım çantasında;

  • 3 Adet Küçük Boy Sargı Bezi (DIN 61634-FB)
  • 1 Adet Soğuk Kompres
  • 1 Adet Yanık Örtüsü
  • 3 Adet Büyük Boy Sargı Bezi (DIN 13151-G)
  • 3 Adet Üçgen Sargı Bezi
  • 1 Adet Steril Gaz Kompres (25 li Paket)
  • 1 Adet Flaster (DIN 13019-A) 5mX2,5 cm
  • 1 Adet Antiseptik Solüsyon
  • 1 Adet Metal Makas
  • 12 Adet Çengelli İğne (Özel Kutulu)
  • 1 Adet Tekstil Turnike
  • 1 Adet Plastik Bandaj
  • 3 Adet Üst Koruma Örtüsü
  • 2 Adet Atık Poşeti
  • 10 Adet Yara Bandı
  • 1 Adet El Feneri
  • 6 Adet Tıbbi Medikal Eldiven (3 Çift)
  • 1 Adet Suni Solunum Maskesi
  • 1 Adet Plastik Düdük İpli Acil Durum İçin
  • 2 Adet Tıbbi Atık Poşeti
  • 1 Adet Dijital Termometre – Ateş Ölçer
  • 1 Adet Kurşun Kalem
  • 1 Adet Elastik Sargı Bezi
  • 4 Adet Montaj Ve Askı İçin Dübel Ve Vida
  • 1 Adet Detaylı İlk Yardım Kılavuzu
  • 1 Adet Not Defteri

 

Sizin bize söylemek istediğiniz, ebeveynlerin muhakkak bilmesi, yapması gerek dediğiniz ilkyardımla ilgili başka detaylar var mı?

Birçok detay var. Biri birinden önemsiz değil. Bence her aileden bir kişi mutlaka bu eğitimi almalı. Yukarıdaki linkten el kitabını indirip, mutlaka okumalılar.

 

Esra Ertuğrul Hakkında

(Hamile Eğitmeni, Emzirme Danışmanı ve Hemşire)

1974 yılında İstanbul’da doğdu. 1990-1995 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Florence Nightingale Hemşirelik Yüksek Okulu’nu tamamladı.

1994 yılında Yıldız Üniversitesi Pedagojik Formasyon Sertifika Programı’nı, 1995-1996 yıllarında İstanbul Üniversitesi İşletme İktisadı Enstitüsü Hastane ve Sağlık Kurumları Yöneticiliği İhtisas Programı’nı tamamladı.

1993-1996 yılları arasında Avrupa Hastanesi servis hemşiresi olarak çalıştı.

1994-1999 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Kadın ve Çocuk Sağlığı Araştırma Eğitim Birimi’nde eğitim hemşiresi olarak görev yaptı. Burada kliniğe gelen anne ve baba adaylarına UNICEF’in ve Avrupa Topluluğu’nun desteklediği bir proje kapsamında Hamile Eğitim Programı’nı hazırladı ve eğitim verdi.

2000-2003 yılları arasında Marmara Üniversitesi Sağlık Kurumları Yöneticiliği Ana Bilim Dalı’nda yüksek lisansını tamamladı.

2006 yılının Nisan ayından bu yana özel bir hastanede IVF koordinatörü olarak görev yapan Esra Ertuğrul, 2008 yılından bu yana eğitim vermeye devam ediyor.