Ani Diş Sorunlarında Ne Yapmalı?

Çocuğunuz gece diş ağrısıyla uyanıyorsa ağrıyan bölgeye özen göstererek hemen çocuğunuzun dişini fırçalayın. Diş temizliği sayesinde rahatlama oluşacaktır.

 

Ağrıyan dişin olduğu bölgeye 5 dakika arayla 5’er dakika dışarıdan, ince bir beze sarılmış buz uygulaması yapın. Buz o bölgeye gelen damarların daralmasını sağlayarak kan akışının azalmasına neden olacak ve bu sayede iltihabın aktif halini baskılayacaktır.

 

Ayrıca buz hissizlik de oluşturacağı için lokal bir uyuşukluk olacak ve ağrı hissini azaltacaktır. Ağrı yine de geçmezse çocuğun yaşına ve kilosuna uygun dozda ağrı kesici verilerek geceyi rahat geçirmesi sağlanabilir ancak elbette bunlar geçici çözümler. Mutlaka çocuk diş hekimine giderek tedaviye başlamak gerekiyor.

 

Çocuğunuzun dişi kırılırsa

Çocuğunuzun düşme veya çarpma anında dişi kırılabilir. Böyle bir durumda diş hekimine gitmek gerekiyor. Ancak o zamana kadar yapılacak ilk müdahale de büyük önem taşıyor.

 

Eğer diş kırıldıysa mutlaka kırık parçaları bularak nemli bir ortamda saklayın ve diş hekimine götürün. Bunun için en uygun solüsyon süttür. Eğer gelen parça uygunsa kırılan dişe yapıştırılarak dişin eski haline dönmesi sağlanabiliyor.

 

Çocuğunuzun dişi yerinden fırladıysa

Çarpma veya kaza sonucu diş tamamen yerinden çıkabilir, hatta fırlayabilir. Bu durumda dişi mutlaka bulmaya çalışın. Dişi bulduktan sonra temizlemeniz, hatta çıkan yere yerleştirmeniz gerekir.

 

Böyle bir durumda yerinden çıkan dişin bulunması çok önemli. Dişi yerine taktıktan sonra bir peçete, pamuk veya ufak bir bezi katlayarak çocuğunuza ısırtın ve o şekilde beklesin. Dişi bulduktan sonra yerine yerleştirmeye çalışabilirsiniz ama yapamıyorsanız dişi yine süt içine koyup diş hekimine gidebilirsiniz. Yerinden fırlayan diş süt dişi dahi olsa bulup diş hekimine götürmeniz önemli.

 

Çocuğunuzun dişlerinde çürükler varsa

Düşecek diye umursanmayan çürük süt dişleri çocukların beslenmelerini olumsuz etkiliyor. Bunun yanı sıra dikkat dağınıklığından yorgunluğa, unutkanlıktan kalp hastalıklarına dek birçok soruna neden olabiliyor. Bu yüzden ihmal etmeden bir diş hekimine görünmesi gerektiğini unutmayın.

 

Diş fırçalamanın önemini anlatın

Yapılan yeni çalışmalar çürük yapıcı bakterilerin diş çıkmadan önce de ağız içinde çoğalmaya başladığı yönünde. Yani çocuğunuzun ağzında diş olmasa da bakteriler kendini hazırlamaya başlıyor. Ne kadar iyi ve temiz tutarsak, ağız içinde çürük yapıcı bakteri sayısı düşüyor.

 

O yüzden çocuklar doğar doğmaz ağız temizliğine başlanmalı. Dişlerin ilk çıkmaya başlaması ile parmak fırçalar veya bezlerle; azı dişlerin çıkmasıyla da (yaklaşık 1 yaş) çocuk diş fırçalarının kullanılması önemli. İlk diş muayenesi de 6 ay ile 1 yaş arasında yaptırılabilir.