Parklardaki Kum Havuzlarında Bulunan Bakterilere Dikkat!
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ve Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Prof. Dr. Taner Yavuz, parklarda, piknik alanlarında ve özellikle kum havuzlarında çocukları bekleyen tehlikelere karşı hazırlıklı olmak ve gerekli önlemleri almayı ihmal etmemek konusunda ebeveynleri uyarıyor.
Prof. Dr. Taner Yavuz, yapılan çalışmalara göre parklarda bulunan kum havuzlarında tuvalettekinden 2 bin kat daha fazla bakteri ve mantar tespit edildiğine dikkat çekiyor. Kum havuzlarının aynı zamanda hayvanların da tuvalet ihtiyacını giderdiği yerler olduğunu belirten Prof. Dr. Yavuz, hayvanların dışkılarından barsak parazitlerinin yanı sıra kist hidatik, toksocara gibi çocukların hayati organlarına zarar verebilen parazitlerin bulaşma riski olduğunu ifade ediyor.
Bilinçli Ebeveynler Olmak
Çocuk oyun alanlarına kedi köpek girişi her ne kadar engellenemeyecek olsa da, en azından evcil hayvan sahiplerinin düzenli veteriner kontrolleri ile evcil hayvanlarını parazitlerden arındırması, hayvan sahiplerinin dışkılarını toplaması yönünde bilincin kazandırılması gerekiyor. Bu bilgiler ışığında küçük çocuklarınızı kum havuzlarından ve evcil hayvanların sıkça gezdirildiği yerlerden uzak tutmayı düşünebilirsiniz. Bunun yanı sıra bu tip yerlerde vakit geçirildiğinde elleri iyice dezenfekte etmek de önerilenler arasında.
Salıncak ve Kaydıraktan Sonra da Eller Yıkanmalı
Parklarda bulunan oyuncaklar çok fazla mikrop içeriyorlar.
Yoğun mikrop bulunan bu aletlerle çocuğun teması ve elini ağzına götürmesi sonucu bakteri ve amiplerle ishalli hastalığa yakalanmak mümkün. Çocukların cildinde sıyrık ya da yara bulunması durumunda salıncak ya da kaydırak gibi aletlerden uçuk mikrobu gibi virüsler, stafilokok gibi bakterilerin bulaşma riski de söz konusu. Bu tip durumlarda Prof. Dr. Yavuz, yaranın iyileşmesini beklemeyi ya da parka gitmeden açık yaraya yara bandı yapıştırılmasını öneriyor.
Piknik Alanlarındaki Tehlike: Kene
Kene ısırmasında asıl önemli durum, bulaştırdıkları virüsle ölümcül olabilen Kırım Kongo Kanamalı Ateşine ya da bakterilerin Lyme hastalığına yakalanma riski. Keneyle teması önlemek için uzun çalılı bölgelerde piknik yapmamak, açık alanları tercih etmek, kene kovucular kullanmak, vücudu kapatan giysiler giymek, çorapları pantolon içine çekmek öneriliyor. Ayrıca piknik dönüşü çocukların vücudunda mutlaka özellikle ense saç çizgileri, koltuk altı ve kasık bölgelerinde küçük ben görünümündeki kene araması yapılması tavsiye ediliyor.
Kene nasıl çıkarılır?
Kene tespit edildiğinde en kısa sürede çıkarmak gerekiyor. Bunun için bir cımbızla kenenin deriye en yakın yerinden sıkı tutularak ve çevirerek çıkarılması öneriliyor. Daha sonra ise kerpetenle çivi söker gibi sağa sola hareket ettirilerek çıkarılması gerekiyor. Daha sonra ise sabunla yıkanıp iyotlu antiseptikle temizlenmesi gerekiyor.
Her yerde hijyen!
Hijyen konusunda temel önlemler ihmal edildiğinde ishal de ortaya çıkabiliyor. İshale ve gıda zehirlenmelerine karşı Prof. Dr. Yavuz, kapalı, pet şişe sularının içilmesini, salata ve çiğ sebzelerin iyi yıkanmasını ve sirkeli suda en az 15 dakika bekletilmesini, pikniğe pişirilmiş et ürünlerinin götürülmesini, yiyeceklerin soğutucu ile taşınmasını, yiyecek hazırlığı yaparken sık sık ellerin yıkanmasını öneriyor. Ayrıca çocuklara topladıkları mantar ve benzerlerini yememesi de öğütlenmeli.