Emzirme Sürecinde Yapılan En Sık Hatalar

Bebek doğar doğmaz emzirmeye başlamak gerekiyor. Birçok anne bunu istese de kimi korkular, hurafeler ya da yanlış bilgiler sonucu emzirme sürecine doğru bir şekilde başlayamıyor.

İşte emzirirken en sık yapılan 9 hata ve çözüm önerileri:

Bebek doğar doğmaz zayıflamaya çalışmak

Yapılan en büyük yanlışlardan biri annelerin emzirme döneminde, hamilelikte aldıkları kilolardan kurtulma çabaları. Sağlıklı bir diyet uygulamak önemli ancak zayıflama çabasına girmek de sakıncalı. Çünkü emzirme sırasında annenin beslenmesi ve sıvı tüketimi süt üretimini doğrudan etkiliyor. Dengeli ve sağlıklı beslenme, süt, et, protein, sebze meyve tüketimi hem annenin sütünün miktarını hem de kalitesini belirtiyor.

 

Ağır egzersiz yapmak

Emziren anneler ağır egzersizden mutlaka kaçınmalı. Çünkü ağır spor ve egzersiz sütte laktik asidi artırdığı için bebek anne sütünü reddedebiliyor. Emziren anneler için; yoga, pilates, yürüyüş ve hafif egzersiz daha uygun. Ağır sporlara ise bebek anne sütü almayı bıraktıktan sonra devam edilebilir.

 

Bebeği uzun süre emzirmemek (her 3 saatte bir emzirmek)

Her bebeğin emme ritmi, acıkma süreci diğerinden farklı. Bu yüzden bebeğiniz her meme emmek istediğinde mutlaka emzirin, hatta istiyorsa saat başı bile emzirebilirsiniz. Mutlaka 3 saatin dolmasını beklemek gerekmiyor. Özellikle ilk 2 hafta boyunca bebeğinize bir rutin kazandırmak yerine, siz bebeğinizin rutinine girmeye çalışmalısınız. Bebeğiniz hayatla henüz yeni tanışmışken, kendini besleme, doyma, uyuma gibi birtakım güdülerini tatmin etmeyi yeni yeni öğreniyor. Bu süreçte ona yeterince fırsat verirseniz, emzirme için gerekli temelleri de zamanında atmış olacaksınız.

 

Bebeğe ilk aylarda su içirmek

Anne sütü alan bebeğin ilk 6 ay su içmeye ihtiyacı yok. Çünkü anne sütünün yüzde 80’i sudan oluşuyor ve bebeğin su ihtiyacı anne sütü tarafından karşılanıyor. O nedenle ‘ya susuz kalırsa’ endişesine kapılmayın ve özellikle ilk 6 ay bebeğinizi bol bol emzirin ancak su içirmeyin. Bu ve bu tip konularda çocuk doktorunuzdan sizi bilgilendirmesini isteyin.

 

‘Sütüm yetmiyor’ endişesi taşımak ve bebeğe mama vermek

Doğum sonrası gelen ilk süt (kolostrum) bir tatlı kaşığı kadar bile olsa yeterlidir. Siz düzenli bir şekilde emzirmeye devam ederseniz, vücudunuz da sinyalleri alıp yeterli miktarda süt üretmeye başlayacaktır.

Bebeğiniz yeterli kilo alıyor ve yaşına uygun miktarda idrar ve dışkı çıkarıyorsa bu, sütünüzün yeterli olduğunu gösterir. Bebek bazen açlıktan değil duygusal ve fiziksel temas isteğiyle de sık emmek isteyebilir. Doktorunuza danışmadan, 5 aydan önce ‘sütüm az’ kaygısı ile ek gıdaya başlamayın, mutlaka doktorunuza kaygılarınızı anlatın, kendi kendinize mamaya geçmeyi düşünmeyin.

Bebeğinizin yeterli miktarda kilo almadığını düşünüyorsanız, bunun birçok nedeni olabilir. Bir şehir efsanesi olan ‘sütüm yetmedi’ denilerek mamadan destek alınır ama asıl neden genellikle atlanır. Aslında sütün az gelmesi sadece bir sonuçtur, çünkü, emzirme basit bir orantının sonucudur: bebek ne kadar emerse vücudunuz o kadar çok süt üretmek ister. Şöyle bir durum yoktur mesela: kimi annenin sütü boldur, kimisinin azdır. Sütü yetmeyen anneler ve sütü yeten anneler vardır. Herkesin sütü bebeğine yeterlidir. Az süt gelmesi altında başka problemler yatar. Örneğin, bebeğin göğsü istediği kadar iyi boşaltamaması (özellikle, dil veya dudak bağı olan bebeklerde görülür), meme ucunun yara olması/mastit nedeni ile sütün boşalmasında güçlük, bebekte süt alerjisi olması gibi nedenler sütünüzün azalmasına sebep olabilir. Mamaya başlamayı düşünüyorsanız mutlaka doktorunuzdan destek alın.

 

‘Canım yanıyor’ diyerek emzirmeyi bırakmak

Özellikle ilk iki hafta içinde ortaya çıkan bir durumdur. Bebeğiniz memeyi iyi kavrayamıyorsa, örneğin, sadece memenin ucunu kavrıyorsa, meme ucunuzun yara olması kaçınılmazdır. Emme pozisyonunuzu değiştirip, meme ucundaki kahverengi kısmı bebeğin ağzına vererek doğru pozisyon ve acısız emzirme sağlanabilir. Yalnız, bebeğinizde dil veya dudak bağı varsa, ağzını yeteri kadar açamayabilir ya da dilini iyi bir şekilde oynatamadığı için iyi bir şekilde süt ememez ve meme ucunuz yara olur. Bu gibi bir durumdan şüpheleniyorsanız, en kısa sürede doktorunuza görünmenizde fayda var.

 

‘Kilo alırım’ endişesi taşıyarak bebeği emzirmeyi bırakmak

Bazı yeni annelerin yanlışlardan biri de ‘kilo alacağım’ endişesiyle emzirmeyi erken kesmek. Halbuki emzirme rahmin daha iyi toparlanmasına, vücudun sıkılaşmasına yardımcı oluyor. Sağlıklı ve dengeli beslenmek koşuluyla emzirme kilo aldırmıyor.

 

Parfüm ve/veya kokulu sabun kullanmak

Emzirme sürecinde anneler için; vücudunun kokusunu değiştirecek deterjan, kokulu sabun ve/veya parfüm kullanımı doğru değildir. Bebek, annenin kokusunu tanıyamayarak memeyi reddedebilir. Örneğin, bazı bebekler denizden çıkınca emmeyi reddedebilirler, hepsi kokuyla alakalı durumlardır.

 

Eve misafir gelmesi ya da gürültülü ortamlarda bulunmak

Bazı bebekler alışık olduğu ortamda herhangi bir değişiklik olduğunda, mesela eve bir misafir geldiğinde, bunun farkına vararak farklı davranış gösterebilirler: emmeyi reddedebilirler, ya da huysuzlanabilirler. Emzirme sırasında annenin sessiz kendisini bebeği ile bir bütün hissedebileceği bir yerde olması faydalı olacaktır.