Çocuğumuzun bağışıklık sistemini nasıl güçlendirelim?

En korktuğumuz şeylerin başında çocuklarımızın sık sık hastalanması geliyor. Oysa çocukların bağışıklık sistemini güçlendirmek hiç de zor değil. Bunun için öncelikle doğumdan itibaren hiçbir aşıyı ihmal etmemek, anne sütü ile beslemek şart. Sağlıklı beslenme, düzenli uyku da en önemli faktörler. Peki nedir bağışıklık sistemi? Bir ebeveyn olarak bize neler düşüyor?

 

Bağışıklık sistemi vücudun savunma mekanizmasıdır

 

Anne sütü en kıymetlisi

Doğumdan itibaren en önemli konulardan biri bağışıklık sistemi. Çünkü güçlü bir bağışıklık sistemi sağlıklı bir yaşam demek. Anne sütü güçlü bir bağışıklık sistemine adım atmakta en önemli ve ilk faktör. Anne sütü içeriğindeki immunoglobulinler ve koruyucu diğer faktörleri bebeğe direkt olarak geçer.

Bebeği ilk altı ay anne sütü ile beslemek, ek gıdalara geçtikten sonra da anne sütü vermeye devam etmek, mümkünse bunu iki yaşına kadar sürdürmek gerekiyor.

Özellikle ilk anda gelen anne sütü (kolostrum) bağışıklık sistemi için altın değerinde. Yaygın bir inanışla özellikle küçük yerlerde bu süt bebeğe verilmiyor, sarımtırak bu süt aslında o kadar kıymetli ki, bebek doğduktan en çok yarım saat- bir saat içinde gelen bu sütü hemen bebeğinize vermeniz sağlığı açısından büyük bir önem taşıyor.

 

Uyku

Hem bizler, hem de çocuklar için geçerli: Yeterli uyku bağışıklık sistemi için çok önemli. Vücut kendini uykuda yenilediğinden, bebeğimize sağlıklı koşullarda bakabilmek için hep bizim, hem de bebeğimizin uyku düzeninin oldukça iyi koşullarda olması gerekiyor. Üstelik çocuklar, ninnilerimizde söylediğimiz gibi uyurken büyüyor! Çocuklar büyüklerden daha çok uykuya ihtiyaç duyduğundan yeterli oranda uyuyup uyumadıklarına özen göstermemiz, geç saatlere kadar uyanık kalmamalarına dikkat etmemiz gerekiyor.

 

Beslenme

Ek gıdalara geçişten itibaren dengeli bir beslenme düzeni oluşturmak şark. Protein, karbonhidrat, yağ içerikleri dengeli olmalı. Aynı zamanda vitamin ise beslenme desteklenmeli.

  • Brokoli, lahana, kereviz, ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzeler ile soğan ve sarımsak bağışıklığı güçlendirir.
  • Balık omega 3 içerdiğinden haftada bir tüketilmelidir.
  • Portakal, mandalina, limon, elma, kivi, zencefil bağışıklık sistemi için faydalıdır.
  • Yoğurt, kefir, ayran içerdikleri probiyotikler ve prebiyotikler ile bağışıklık sistemimizi güçlendirirler.
  • Greyfurt, havuç, kuru kayısı, kırmızılahana, pancar, kırmızı turp, yaban mersini ve böğürtlen karoten içerir.
  • Et, pekmez, ciğer, yumurta, kuru üzüm, bakliyat ve bazı yeşil sebzelerde demir bulunur.
  • Pırasa, karnabahar vücut direncini artırır.

 

Başka ne yapılmalı?

  • El yıkamak çok önemli. Çocuklarınıza çok küçük yaştan itibaren el yıkamanın önemini öğretin ve sık sık yıkamasını sağlayın. El yıkamak birçok enfeksiyondan korur.
  • Çocukları her mevsim uygun koşullarda giydirin. Çok kalın ya da çok ince giydirmeyin.
  • Düzenli spor yapması için teşvik edin.
  • Sigara dumanından uzak kalmalarını sağlayın.
  • Aşırı hijyenik bir ortam yaratmaktan kaçının. Bu da bağışıklık sisteminin yavaşlamasına yol açar.