Çocuklarda Oyunun Önemi

Çocukların oyun oynaması, gelişim süreçlerini önemli ölçüde destekler. Yetişkinlerin sadece oyun ya da oyalanma şekli olarak gördüğü bu eylem, çocukların becerilerinin artması için oldukça önemlidir.

 Oyun Oynamanın Faydaları

Çocukların oyun oynaması el becerilerinden sosyal becerilere kadar onların pek çok özelliklerini geliştirir. Oyun oynamanın çocuklar için sağladığı faydalar şu şekilde sıralanabilir:

  1. Oyun oynamak çocukların kendine olan güvenini arttırır. Özellikle de diğer çocuklarla oynamak, çocuğun kendisini göstermesini desteklemektedir.
  2. Oyun oynadıkça çocuk mutlu ve güvende hisseder.
  3. Becerilerini ve iletişim kurma yetkinliğini geliştirir. Oyun oynamanın çocuklara sağladığı en büyük artı, diğer çocuklarla olan iletişimlerini geliştirmeleridir. Oyun oynarken çocuklar, paylaşım ve işbirliği gibi temel kavramları da öğrenirler.
  4. Fiziksel becerilerini geliştirirler. Çocuğun farklı oyuncaklarla ve malzemelerle oynaması, fiziksel gelişimi için de olumlu sonuçlar doğurur. Çocukların el becerileri ve yaratıcılıkları oyunlar sayesinde desteklenmektedir.

Hangi Oyunlar Seçilmeli

Çocuklar için farklı türde oyunlar vardır. Tüm oyun türleri, çocuğun farklı bir becerisini geliştirmeyi hedefler. Yaratıcı oyunlar çocukların hayal gücünü destekler. Bu şekilde çocuklar kendi zihinlerinde canlandırdıkları öğeleri oyuna dökebilirler. Aynı zamanda çocuklar, yeni bir şeyler yaratmanın keyfini de yaşayabilirler. Yapılandırılmamış ya da serbest oyun olarak geçen bu tür yaratıcılığa ek olarak tek veya grup şeklinde oynamayı da desteklemek gerekir.

Yapılandırılmış tür olarak bilinen oyunlar, yapılandırılmamış olanlara göre oldukça farklıdır. Bu türde genellikle hikaye anlatmaya yönelik oyunlar bulunabilir. Aynı zamanda dans ve müzik içeren oyunlar da bu tür içerisinde dahil edilir. Yapılandırılmış oyunlar ise genellikle düzenli bir yapıya sahiptir. Düzenli yapı da oyun içerisinde bazı kuralların olmasını zorunlu kılar.

Çocukların gelişimini desteklemek için hem yapılandırılmış hem de yapılandırılmamış oyunlara ihtiyaç vardır. Oyunların çocukların yaş grubuna göre hazırlanması gerekir. Yeni doğan bir bebekle 2-3 yaş grubunun ihtiyaç duyacağı oyunlar farklı yapılarda olacaktır. Bu yüzden çocuğun yaşı büyüdükçe oyunlar değişim gösterir.

https://www.babycenter.com/0_play-why-its-so-important_6772.bc