Çocuğunuzun Kreşe Başlamaya Hazır Olduğunu Nasıl Anlarsınız?

Birçok ebeveyn için çocuğun ne zaman kreşe-anaokuluna başlayacağına karar vermek zor bir süreçtir. Yanlış verilen bir karar ise hem çocuk hem aile için kötü sonuçlar doğurabilir. Bu yüzden bu karar aşamasında titiz olunmalı, ne acele edilmeli ne de geç kalınmalıdır. Doğru zamanda kreşe başlayan çocuk ona ileriki hayatında faydası olabilecek birçok şeyi öğrenmeye başlar. Kreşte tanıştığı arkadaşları ve aldığı temel eğitimle sosyal becerileri gelişir, okul hayatında başarılı olma ihtimali artar.

Çocuğunuzun kreş için hazır olup olmadığını anlamak için dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var. Kreş başlangıcı için tavsiye edilen yaş yaklaşık olarak üçtür. Bu yaştaki bir çocuğun problemlerini tamamen kendi başına çözmesi beklenmese de biraz da olsa bağımsız hareket etmesi çok önemlidir. Çocuğunuz kreşe başladığında kendisini birçok aktivitenin içinde bulacak. Bu yüzden öncelikle bazı şeylerden emin olmalısınız.

 

Şu soruların cevaplarını vermeye çalışın:

  • Çocuğunuz pijama gibi basit kıyafetlerini giyerken zorlanıyor mu?
  • Düşüncelerini ve istediklerini açıkça belirtebiliyor mu?
  • Sizden çok uzun süre olmasa da ayrı kalabiliyor mu?
  • Yemeğini kendisi yiyebiliyor mu?
  • Ona verilen komutları anlıyor ve takip edebiliyor mu? (bu kreşte arkadaşlarıyla yapacağı aktiviteler ve öğretmenin vereceği talimatlar açısından önemlidir)
  • Tuvaletini kendisi yapabiliyor mu? (kreşe gönderilecek çocuklar arada küçük aksaklıklar da olsa tuvalet eğitimlerini tamamlamış olmaları istenmekte. Bazı kreş/anaokulları eğitimsiz de çocuk kabul edebiliyor ama genellikle eğitim isteniyor)
  • Yeni şeyler öğrenmeye meraklı mı?
  • Konsantre olabiliyor mu? (10 dakika bile olsa kitap, oyuncak vb. şeylerle ilgilenebiliyor mu?)
  • Diğer çocuklarla iletişimi nasıl?

 

Bu ve benzeri bütün sorulara verdiğiniz yanıtlar ile çocuğunuzun kreşe hazır olup olmadığını anlayabilirsiniz. Yanıtlar sizi tahmin etmediyse, endişeye kapılmayın! Soruların çoğuna olumsuz bir cevap verdiyseniz çocuğunuzun hazır olması için belki biraz daha beklemeniz iyi olabilir. Ya da çocuğunuzu yavaş yavaş böyle bir ortama hazırlayacak programları araştırabilirsiniz. Örneğin, ebeveynli gidilen kreşler/oyun grupları ile başlayıp yavaş yavaş diğer programlara kayabilirsiniz. Eğer soruların çoğuna olumlu bir yanıt verdiyseniz ve çocuğunuz da 2,5 yaşından küçük değilse bu onu kreşe yollayabileceğiniz anlamına gelir.

 

Peki Bütün Bu Sorulara Yanıt Vermekte Zorlanıyorsanız ya da Cevaplardan Emin Değilseniz Ne Yapmalısınız?

Bu durumda ebeveynlerin ve varsa çocuklara bakan bakıcıların gözlem yapmaya başlaması çok önemli bir rol oynuyor. Çocuğunuzun davranışlarını hemen hemen yer yerde gözlemlemelisiniz. Gittiğiniz parklarda, aile buluşmalarında diğer çocuklarla oyun oynarken, evde yaptığı aktivitelerde…

Örneğin çocuğunuzun bir şeye konsantre olup olamadığını anlamak için onunla lego oynamayı ya da beraber kitap okumayı deneyebilirsiniz. Böylece dikkatini belirli bir şeyin üstüne yoğunlaştırabiliyor mu görebilirsiniz.

Sorduğu soruları da çok dikkatle dinlemelisiniz. Eğer sürekli yeni şeyler hakkında soru sormaya başlamışsa ve merak ettiği şeyler hiç bitmiyorsa, bu çocuğunuzun yeni şeyler öğrenmeye istekli olduğunun bir göstergesidir.

Yemeğini kendisinin yiyip yiyemediğini de görmek istiyorsanız ona bu fırsatı vermelisiniz. Etraf kirlense de bunu o an için önemsememelisiniz. Ancak bu şekilde süreci hızlandırabilir ve net bir gözlem yapabilirsiniz.

Bütün bu konularda çocuğunuzun ilerleme kaydettiğini, kademeli bir şekilde de olsa kendine yetmeye başladığını görüyorsanız, çocuğunuzu kreşe başlatmayı düşünebilirsiniz.