Çocuğunuzun Gideceği Kreş ve Anaokuluna Sormanız Gereken 11 soru

Çocuğunuzu kreşe ve anaokuluna yazdırmadan önce bu soruların yanıtlarını mutlaka alın. Böylelikle içiniz rahat bir şekilde onu okula gönderebilirsiniz.

 

İlkyardımdan kim sorumlu?

Çocuk çocuktur ve en güvenli sandığınız yerlerde bile başlarına bir şey gelebilir. Kreşte acil bir durum olduğunda müdahale edebilecek, ilkyardım eğitimi almış biri var mı? Bu kişi sürekli olarak kreşte bulunuyor mu? Sürekli olarak aldığı ilkyardım eğitimini güncelliyor mu?

Acil bir durumda ne yapılıyor? Bir eylem planı var mı?

Acil bir durum olduğunda kreşin planı nedir? Çocukları binadan çıkarmak için nasıl bir yöntem izlemeyi düşünüyorlar? Bu plan Acil Servisler veya İtfaiye Örgütü tarafından onay almış durumda mı? Acil bir durumda planı uygulayacak olan kişi sürekli olarak kreşte bulunuyor mu?

Kaç çocuk için kaç yetkili kişi var? Sınıflarda yardımcı öğretmen bulunuyor mu?

Genellikle kreşlerde fazla çocuk ve az görevli kişi bulunur. Ancak küçük çocukların bakıma en çok ihtiyaçları olduğu bir dönemde bu durum ileride sakıncalar oluşturabilir. Çocuğunuzun yaşına göre sınıfta kaç görevlinin olması gerektiği değişiklik göstermektedir. Ama 3 yaş ve üzeri için yaklaşık her 8-10 kişi için bir görevli olmalı denilebilir. Yardımcı görevlinin olması ise özellikle acil durumlar için çok önemlidir.

Çocukların ortalama yaşı nedir?

Kreşte çocuklarınızın hem yaşıtlarının hem de ona örnek olması için büyük yaş grubu çocukların olmasına özen gösterin. Ayrıca çoğunlukla bebeklerden oluşan bir kreşte daha büyük yaştaki bir çocuk gereken özeni göremeyebilir. Buna dikkat edin.

Hijyen ve sağlık politikası nedir?

Özellikle derslikler ve tuvaletler hangi zaman aralıkları ile nasıl temizleniyor sormanızda fayda var.

Bulaşıcı hastalığı olan çocuklar için ne yapılıyor? Diğer çocuklara bulaşması nasıl engelleniyor?

Her okulun kendine göre bir politikası olmasına rağmen genel kural çocuğunuzun burnu akıyorsa veya sürekli hapşırıyorsa okula götürmemeniz şeklinde olmalıdır. Eğer çocuğunuzun hasta olduğunu ya da olacağını görürse, okul nasıl bir yol izliyor sorabilirsiniz.

Haftalık program
Kreşin/anaokulunun haftalık programına göz atın. Çocuklar için bolca oyun, etkinlik içerdiğinden emin olun. Evde de bu aktiviteleri tamamlayıcı aktiviteler yaparak, öğrenmesini ya da eğlenmesini pekiştirebilirsiniz.

Yemek programı: Yemek saatleri neler? Yemekler nasıl hazırlanıyor? Alerjisi olan çocuklar için neler yapılıyor?
Çocuğunuzun gelişimine uygun sağlıklı yiyeceklerden oluşan bir programları olup olmadığını öğrenin. Tabii bir çocuk yemek yemiyorsa bu program işe yaramayabilir. Ancak yemek dışında sağlıklı meyveler, sebzeler, su verip vermediklerini de takip edebilirsiniz. Yemek yemeyen bir çocuğunuz varsa en azından bunları atıştırabilir. Alerjisi olan çocuklar için alternatifleri neler öğrenebilirsiniz.

Okuldan alma saatleri: Çalışan ebeveynler için herhangi bir hizmet var mı? Geç kalan anne-baba için ne yapılıyor?
Benzerlik gösterse de her anaokulunun kendine özgü bir kapanış saati var. Bu saat genellikle mesai saatlerine geldiğinden okulun çalışan anne-baba için esnek bir saat uygulaması olup olmadığını öğrenmekte fayda var.

Öğlen uykusu var mı? Öğlen uykusu saat kaçta?

Bazı anaokullarında öğlen uykusu uygulanmıyor. Uyumak isteyen çocuklar bir köşeye gidip kıvrılıyorlar. Bazı okullarda ise uyku için özel odalar bulunuyor. Uyumayan çocuklar ise oyun odasında oynuyorlar.

Tuvalet eğitimi olmayan çocuklar kabul ediliyor mu? Ne yapılıyor?

Anneli oyun gruplarında tuvalet eğitimi önemli değil belki ama tam ya da yarım gün ebeveynsiz başlayan çocuklar için bezli olmak bir sorun olabilir. Okulların bazıları tuvalet eğitimsiz çocuk kabul etmezken, bazıları kabul ediyor.