Her Bin Bebekten Sekizinde Doğuştan Kalp Hastalığı Var

Ülkemizde yaklaşık her yıl 12 bin bebek kalp hastası olarak doğuyor. Bazı kalp hastalıkları uzun yıllar sonra belirti verse de bazıları bebek doğar doğmaz kendini gösterebiliyor. Bu bebeklere acil müdahale gerekiyor.

 

Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Koray Lenk bu bebeklere acilen müdahale edilmezse, hayatlarının ciddi anlamda riske girebileceğini söylüyor.

 

Kalp hastalıkları neden olabilir?

Hamilelikte meydana gelen bazı durumlar kalp hastalıklarında etkili. Örneğin:

 

  • Hamilelikte kullanılan bazı ilaçlar
  • Alkol ve sigara alışkanlıkları
  • Röntgen
  • Akraba evliliği
  • Anne adayının diyabetli olması
  • Geçirilen enfeksiyonlar
  • Genetik faktörler

 

Bu tip durumlar anne karnındaki bebeğin gelişmekte olan kalbini olumsuz yönde etkileyebiliyor.  Bu etkilerin özellikle hamileliğin ilk üç ayında yapısal kalp hastalıkları, son üç ayında ise ciddi kalp kası hastalıkları oluşturabiliyor.

 

Fetal ekokardiyografi ile anne karnında tanı

Doğuştan kalp hastalıklarının tanısı fetal ekokardiyografi ile yapılıyor. En iyi görüntüleme 22-24. haftadan sonra gerçekleşiyor.

 

Yenidoğanda erken tanı çok önemli

Prof. Dr. Mustafa Koray Lenk, yenidoğanda kalp hastalıkları belirtilerini şöyle anlattı;

“Bu bebeklerde, kanda taşınan oksijen yetersizliğine bağlı olarak cilt renginin mor olması en önemli belirti. Bununla birlikte, bebeğin aşırı soluk olması, nefes güçlüğü çekmesi ve beslenme bozukluğu da kalp hastalıklarının bulgularından olabilmektedir. Anne sütü ile beslenen bebeklerin erken dönemde emmeyi bırakması da en önemli bulgular arasında yer alıyor. Sağlıklı bir bebek ortalama 20 -25 dakika kadar beslenmeyi sürdürebiliyor. Ancak kalp rahatsızlığı olan bebekler, 4- 5 dakika emebiliyor ve daha sonra yorularak emmeye kısa süreli ara vererek dinleniyorlar.”

 

Başka belirtiler de var

Yenidoğan bebekte saçlı derinin sık sık terlemesi, büyüme geriliği, ikinci aydan sonra sık sık akciğer enfeksiyonu geçirmesi, sık nefes alıp vermesi, kilo artışının yetersiz olması da takip edilmeli ve kalp hastalığı şüphesiyle yaklaşılması gereken durumlardan.

Daha büyük çocuklarda ise, özellikle efor esnasında kalbin çok hızlı atması, bayılma ve göğüs ağrılarının oluşması durumlarında ise bir takım ritim bozukluklarını düşünmek gerekiyor.