Bebeğim Neden Ağlıyor?

“Bebeğim neden ağlıyor?” sorusu, pek çok annenin sıklıkla sorduğu sorular arasında yer alıyor. Bebeğin ağlaması genel olarak normal bir durum olsa da aynı zamanda çocukta farklı bir sorunun veya hastalığın olduğunu da işaret edebilir.

Bebeğin ağlaması, genellikle bebeğin kendisini ifade etme yöntemidir. Çocuklar konuşma çağına gelene kadar isteklerini ve ihtiyaçlarını ağlama yöntemiyle ifade ederler.

 

Bebeğiniz neden ağlıyor olabilir?

 

Bebeğin karnı acıkmış olabilir

Genel olarak bebeklerin ağlaması belirli ihtiyaçları olduğunda ortaya çıkar. Bebeğinizin ağladığını duyduğunuzda aklınıza ilk olarak karnının acıkması gelmelidir.

Bebekler belirli sıklıklarla beslenmelidir. Eğer yemek saatini atlarsanız veya bebek normal günlük rutininden daha fazla hareket ederse karnı acıkabilir. Yemek yeme isteğini de ağlama yöntemiyle gösterir. Bu noktada bebeği beslemeyi denemelisiniz.

Bebek eğer yemek yemeyi reddediyorsa veya hemen bırakıp ağlamaya devam ediyorsa başka bir sorunu olabilir.

Bebek huzursuz veya rahatsız hissediyor olabilir

Bebeklerin ağlamasının diğer bir nedeni ise rahatsız hissetmeleridir. Çok sıcak veya çok serin ortamlar, bebeğin konforunu önemli ölçüde etkileyecektir.

Yünlü veya kaşındıran kıyafetler, bazen kıyafetlerdeki etiketler de bebeklerin rahatlığını önemli ölçüde azaltabilir. Bebeğin karnı aç değilse ağlamasının nedeni huzursuz hissetmesi olabilir. Bu durumda bulunduğunuz ortamı değiştirerek bebeğin rahatlamasını sağlayabilirsiniz.

Bebek çok sıcaktan dolayı ağlıyorsa, daha ince kıyafetler giydirebilirsiniz. Yaz aylarında bebeğe ılık bir banyo yaptırmak, huzursuzluktan kaynaklanan ağlamaların en aza inmesine yardımcı olacaktır.

 

Bebeğiniz uykusunu almamış olabilir

Bebeklerin ağlamasının nedenleri arasında yetersiz bir şekilde uyumaları da yer almaktadır. Bebek geceleri çok sık uyanarak az uyuyorsa, daha sonra gün içerisinde ağlayarak dinlenme ihtiyacını belirtebilir.

Gece uykusunun kesintisiz bir şekilde olmasını sağlamak için yatmadan önce bebeğe banyo yaptırmak yardımcı olabilir. Bebeğin öğlen uykusunu uyuması da ağlama olasılığını önemli ölçüde azaltacaktır.

 

Ağlamaya Neden Olan Diğer Durumlar

Yukarıda sayılan durumlar bebeğim neden ağlıyor sorusuna verilecek en yaygın cevaplardır. Tüm bunlara ek olarak bebeğin ışıktan veya sesten rahatsız olması da ağlamasına neden olabilir.

Aynı zamanda bu durumlar söz konusu değilse bebek hasta olduğundan dolayı da ağlayabilir.

Diş çıkarma döneminde bebeklerin ağlaması da yaygın olarak görülen durumlar arasında yer alır.

Bu durumlarda bebeğin ağlamasının aralıksız olarak devam etmesi durumunda doktora götürülmesi faydalı olacaktır.