Astım her 7-8 çocuktan birinde görülüyor

En sık görülen çocuk hastalıklarından biri olan olan astım, genellikle nezle ile beraber seyrediyor…

Türkiye’de çocukların yüzde 6 ila 10’ında astım görülüyor. Çoğunlukla okul kaybına da neden olan astımı diğer hastalıklardan nasıl ayırt edeceğiz?

Astım teşhisi konmadan önce aileler çoğunlukla hırıltı, nefes darlığı, göğüste sıkışma veya sadece öksürük sebebiyle hastaneye başvuruyorlar. Aslında bu tip şikayetler bir üst solunum yolu enfeksiyonun ardından başlayabiliyor veyahut aleri ile karıştırılabiliyor.

Üstelik kimi çocuklar üst üste 5-6 kez üst solunum yolu enfeksiyonu geçirebiliyorlar. Çoğunlukla okul öncesi dönemde sıklıkla olan bu şikayetler okula başladıktan sonra azalabilir, hatta kaybolabilir; dolayısıyla astım ile karıştırılsa da okulla birlikte sona erecek bir şikayet ya da yıllarca sürebilecek bir alerji hikayesi de olabilir.

 

Memorial Hastanesi’ne göre astım gelişimi açısından risk faktörleri şunlar;

  • Şiddetli hırıltı/bronşiolit nedeni ile sık hastane yatışları
  • Son 6 ay boyunca en az 3 hırıltı atağı
  • Ailesel astım hikayesi
  • Atopik dermatit
  • Rinit varlığı (ÜSYE yokluğunda)
  • Hırıltı  (Solunum yolu enfeksiyonu yokluğunda)
  • Yapılan testlerde alerjinin saptanması

 

İstanbul Alerji Merkezi Doktorlarından, Çocuk Alerji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Akçay,Bahar alerjisi sık sinüzit, geniz eti büyümesi, sık kulak iltihabı gibi sonuçlara neden oluyor. Genellikle burunları tıkalı olan bu çocukların uyku kaliteleri bozuluyor.” diyor. Geceleri iyi uyuyamayan çocuklar gündüzleri ise halsiz ve yorgun hissediyor.

Bu tip bahar alerjilerinde özellikle çamaşır yıkarken dikkatli olmak gerekiyor. Bahar alerjisi ve bazen de daha ileri safhada astım teşhisi konan çocukların kokulara karşı hassasiyeti de göze alınarak anti-alerjen çamaşır deterjanları kullanmak gerekiyor.

Evin her zaman iyi havalandırılması, tozdan arındırılması, çarşafların sıklıkla değiştirilmesi, pelüş oyuncaklarla mümkün olduğunca az temas ve bu oyuncakların da sıklıkla yıkanması önerilenler arasında.

Bunun yanı sıra çocuk odasının kapalı tutulması, fazla kumaşlı eşyalardan (gerekirse halıdan) arındırılarak, sade bir uyku ortamı yaratılması da önemli. Ev hayvanı alerjisi olan çocuklara tavsiye edilmezken, hayvan evde duracak ise çocuk odasına sokulmaması gerekiyor.

Aileler eğer çocuklarına astım teşhisi konulduysa onlara her zamanki gibi davranmaları, herhangi bir endişe belirtisi göstermemeleri, okulu konuyla ilgili bilgilendirmeleri, çocuklarının gerekli ilaçları zamanında alımı konusunda dikkatli olmaları gerekiyor. Buna karşın astımlı çocuklar egzersizden uzak durmamalı, bol bol spor yapmalı…

 

Korkmaya gerek yok, alerji de astım da tedavi edilebiliyor

Astımın tedavi edilebilen bir hastalık olduğunu belirten Prof. Dr. Akçay; alerji aşısı tedavisi denilen immunoterapi tedavisinin, bahar alerjisinin astım hastalığına dönüşmesini ve astım hastalığı varsa da hastalığın ilerlemesini engelleneceğini söylüyor.

Prof. Dr. Akçay,Alerji aşıları, astımın gidişatını değiştirebilme potansiyeline sahip tek tedavidir. Mümkün olduğunca erken başlanmalıdır. Çünkü alerji aşıları dışındaki tedavilerin hiçbiri hastalığın vücuttan atılmasını sağlamaz, sadece mevcut yangının seviyesini azaltır. Aşı tedavisinde cilt altına enjeksiyon ve dil altı tablet şeklinde metotlar uygulanır, her iki yöntemin de etkilidir ve bu tedavi metotlarının 5 yaşından büyüklerde uygulanabilir.” diyor.