Uykunun Önemi…
Bebek doğduktan itibaren en önemli konulardan biri de uykudur. Bebeğin bakımı ile uğraşan anne ilk günlerde doğumun ve yeni bir hayatın etkisiyle yorgun hisseder; bu yüzden bebeğin ilk zamanlarda bolca uyku uyması anneyi de rahatlatan bir süreç olur. Bebeğiyle birlikte uyuyan anne uykusuun alır ve günü daha enerjik geçirebilir.
Bebeklerin gece boyunca kesintisiz uyuması en büyük arzumuz ama ilk günlerde bunu beklemek çok gerçekçi olmaz. Yeni doğan bir bebek gece boyunca birkaç defa acıktığı için uyanacak ve onu en az iki üç defa beslemenizi isteyecektir. Bu dönemi kolay atlatabilmek için ilk zamanlarda bebeğinizle aynı odada yatabilirsiniz.
Bebeğin kendi yatağında olması; uyandığında ve ağladığında ona ulaşmanızı kolaylaştıracaktır. Ancak bebek ilk ağladığında hemen kucağınıza almanız önerilmez. Bebekler bazen aç olmasalar da gece uyanarak ağlayabilirler. Biraz beklemeniz, eğer uykuya dalmıyorsa kucağınıza almanız en doğru yöntem olacaktır.
Bebekler yaklaşık altı aylıktan itibaren geceleri daha az uyanmaya başlarlar. Bebeğinizin rahat bir uyku uyuması gündüz ne kadar uyuduğu ile de doğru orantılıdır. Gündüz çok fazla uyuyan bebekler, geceleri uyumak istemeyebilirler. Bebekler altı aylık olduktan sonra genellikle geceleri yalnızca bir kez uyanmaya başlarlar. Uzmanlar çocukların 5 yaşına kadar gündüz uykusu uyumasının faydalı olduğunu söylemektedir. Yalnız bazı bebekler daha erken gündüz uykusunu bırakmaktadır. Zorla uyutmaya çalışmak, sallamak gibi yanlışlara düşmeyin, ama uykusu olduğu halde inatlaştığı için de çocuğunuzu gündüz uykusundan kesmeyin.
Bebekler kucakta kendilerini iyi ve güvende hissederler. Uyumaya götürmeden önce kucağınızda bir süre tutmak, birkaç dakika dolaştırıp yatırmak uygun olabilir.
Bebekler rutini de çok severler. Aynı saatte yatırmak, geç uyuduğunu düşünüyorsanız her gün yatırma saatini biraz öne alarak daha erken uyumasını sağlamak gibi yöntemler uygulayabilirsiniz.
Bebeğiniz bazen iyi doyurulmadığı için de ağlayarak uyanabilir. Bu yüzden yatırmadan önce iyi doyurduğunuzdan, gazını çıkardığınızdan emin olmalısınız.
Kısık bir ışık, iyice havalanmış, ılık bir oda bebek için idealdir. Her gece masal, ninni gibi bir rutin, bebek masajı, ılık bir duş da işe yarayacaktır.
Bebekler bazen hastalık döneminde uyuma güçlüğü çekerler. Ateş, diş çıkarma gibi durumlar bebekleri uyutmaz. Bu tip durumlarda doktorunuzun önerilerini dikkate almalısınız.
İyi uykular!