Hamilelikte Göz Hastalıkları
Hamilelik boyunca meydana gelen fiziksel ve hormonal değişimler görme yetisinde bazı sorunlara yol açabiliyor. Bazıları sadece hamilelik dönemine has ve geçici olan bu hastalıkların takip edilmesi gerekli.
Op. Dr. Burcu Tanrıverdi, “Hamilelikte vücudun su tutma eğilimine girmesi, korneanın kalınlığı ve eğriliğinde değişimler olmasına yol açabilir. Bu durum gözlük ve kontakt lenslerin etkilerinin geçici olarak azalmasına yol açar. Bu sebepten dolayı, gebelik sürecinde hastaların lazer operasyonları geçirmeleri, yeni kontakt lens veya gözlük almaları tavsiye edilmez.“ diyor. Ayrıca hamile olan veya hamile kalmayı düşünen glokom hastalarının ise durumlarını doktorlarına belirtmeleri büyük önem taşıyor. Zira glokom tedavisinde kullanılan ilaçların bir bölümü, gelişmekte olan bebeğe zarar verebiliyor.
Hamilelikte gözle ilgili yaşanabilecek rahatsızlıklar
- Göz kuruluğu
- Bulanık görme
- Gebelik zehirlenmesi olarak bilinen preeklampsi
- Gestasyonel diyabet yani gebelik şekeri.
Neler yapılabilir?
Göz kuruluğu, suni gözyaşı damlaları kullanılarak kontrol altında tutulabilir.
Bulanık görme kornea eğriliği ve kalınlığında oluşan değişiklikler sebebiyle meydana geliyor. Büyük bir rahatsızlık vermiyor ise, bir tedbir almak gerekmiyor. Bulanıklık ileri seviyelerdeyse gözlük numaralarının değiştirilmesi gerekebilir.
Şeker hastalarının hamilelik döneminde ekstra dikkatli olmaları gerekiyor. Bulanık görme, görme alanında kayıp, odaklanma güçlüğü, ışık hassasiyeti ile kendini belli eden preeklampsi ve gestasyonel diyabet görülmesi durumunda, hastaların acilen göz doktorlarına başvurmaları ve gerekli müdahalelerin yapılması gerekiyor.
Kısacası hamilelikte görme ile ilgili bir yakınmanız olduğu takdirde kendi doktorunuza şikayetlerinizi bildiriniz ve sizi bir göz doktoruna yönlendirmesini bekleyiniz.