Kış Ayında Hamilelik Geçirenlere
Soğuk ve kapalı kış aylarında hamilelik daha da zorlayıcı olabiliyor. Kapalı ve kalabalık mekanlarda solunum ve damlacıklar nedeniyle virüsler daha kolay bulaşabiliyor, soğuk algınlığı yaşanabiliyor, D vitamini güneş olmaması sebebiyle yeterince alınamıyor. Ayrıca kışın kasvetli sebebiyle ruhsal anlamda sıkıntılar da oluşabiliyor.
Kadın Hastalıkları ve Doğum, Perinatoloji Uzmanı Prof. Dr. Umut Dilek kış ayında hamile olanlara şu önerilerde bulunuyor:
Öncelikle beslenmeye dikkat
Birçok kış sebze ve meyvesi anne adayına gereken vitamin ve mineralleri içeriyor. Anne adaylarının bol bol sebze ve meyve tüketmesi gereken bu dönemde bu ürünler aynı zamanda lifli olduklarından bağırsakların da iyi çalışmasını sağlıyor, kabızlık problemine iyi geliyor. Demir eksikliğine karşı doktorunuz önerirse demir ilacı kullanmak gerekiyor.
Spor kışın da önemli
Hava soğuk olsa da, günde en az 30 dakika dışarı çıkarak yürüyüş yapmak büyük önem taşıyor. Kış mevsiminde vücudumuz soğuk havayla birlikte tembelleştiğinden meditasyon, yoga ve pilates yapılabilir.
Kimseyi öpmeyin
Kış ayları başta gribal enfeksiyonlar olmak üzere hastalıkların kolayca yayılmasına neden oluyor. Kalabalık ve kapalı mekanlar, yeterince havalandırılmayan ortamlar gerek solunum gerekse temas yoluyla virüslerin hızla bulaşmasına yol açıyor. Bu nedenle mümkün olduğunca kalabalık yerlerden uzak durmak, AVM’lere gitmemek, insanları öpmemek, hatta tokalaşmamak, birçok kişinin kullandığı, tuttuğu market arabaları, yürüyen merdiven kolları gibi yerleri tutmamak gerekiyor.
Bunların yanı sıra el temizliğine çok dikkat etmeli, sık sık ellerinizi yıkamalısınız.
Giysi seçimi önemli
Isıyı vücuda hapseden, nem ve hava değişimine izin vermeyen sıkı dokunmuş, sentetik lifleri yoğun içeren giysilerden, derinin nemli kalmasına yol açması nedeniyle kaçınılması gerekiyor. Kış aylarında yünlü, pamuklu, havalanabilir, yumuşak giysiler tercih edilmeli. Ayaklarınızı sıcak tutmak, soğuktan korumak için pamuklu veya yünlü çorap giyin. Ayakkabınızın da duruşunuzu desteleyen, tabanı rahat ve kaymayan türde olmasına dikkat edin.
Nemli ortam
Kuru havanın solunum yolları üzerindeki etkileri nedeni ile evlerde soba ve kaloriferlerin kuruttuğu havayı kaynayan bir çaydanlık, ıslak bezler gibi tedbirlerle nemlendirmek faydalı. Hamilelerin düzenli olarak her gün evlerini havalandırarak temiz havanın içeri, kirli havanın ise dışarı çıkışını sağlamaları gerekiyor. Evlerde bulunan en büyük hava kirliliği yaratan koşullar; kullanılan (doğalgaz, tütün ürünleri, tozlar, nemli ortamlar) ürünlerin hepsi evde kirlilik yapıyor ve hamilelerin sağlıklarını büyük ölçüde etkiliyor.
Depresyona girmek yok
Mevsim dönümlerinde sürekli soğuk ve kapalı hava, evde uzun dönem kalmak, hamilelik dönemindeki duygusal değişikliklerle bir araya geldiğinde depresyona yol açabiliyor. Sık sık seyahat etmek, yeni yerler görmek, bir hobi edinmek, temiz havada zaman geçirmek, aile ve arkadaş ziyaretleri kendinizi iyi hissetmenizi sağlayacaktır.