Yeni Doğan Bebeklerde Uyku
Doğumun hemen ardından bebeğiyle baş başa kalan anne dinlenmeye ihtiyaç duyar. Neyse ki yeni doğan bebekler de günde 16 ila 18 saat uyuyarak bu süreçte annenin de dinlenmesine, kendine zaman ayırmasına olanak sağlarlar.
Yeni doğan bebeğiniz uzun bir süre boyunca gündüz ile gecenin farkını bilemeyecek, yalnızca beslenerek uyumaya odaklanacaktır. Bu süreçte bebeğe gece ile gündüzün farkını öğretmeye çalışmak boşa bir çaba olacaktır.
Bu ilk dönemde yine de gündüzleri bebeğinizi emzirdikten hemen sonra onunla konuşarak, onu hafifçe gezdirerek gündüz olduğunu anlamasını sağlayabilirsiniz. Gece olduğunda ise ağladığında kaldırarak omu emzirerek yine yavaşça yatağına bırakarak, onunla kısık sesle konuşarak, ışığı açmayarak gece farkını yavaşça öğretmeye başlayabilirsiniz. Bebekler yaklaşık dört-altı aylık olduktan sonra yavaş yavaş bir düzene sahip olmaya başlayacaklardır; bu yüzden biraz sabır!
Sürekli beslenmek isterler
Yeni doğan bebekler iki- üç saatte bir uyanarak beslenmeye ihtiyaç duyarlar. Bu yüzden annelerin de bu düzene ayak uyduracak şekilde kendilerini ayarlamaları doğru olacaktır.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Nevin Aykol, bebeğin kilo alımı yeterli ve doktor tarafından başka bir öneride bulunulmamışsa 2 haftadan itibaren uyandırmaya gerek olmadığını vurguluyor. İlk 3 ay gece 24 den sonra 2-3 kez olan uyanmaların 6 aydan sonra genellikle bire düştüğünü söyleyen Uz. Dr. Nevin Aykol, “İlk aylarda kolik sancıları anne-babaları uyutmazken, bebek büyüdükçe diş çıkarma dönemi, gündüz yaşanan korkuların rüyalarda tekrarlanması, annenin işe başlaması ile terk edilme korkusu, anne sütünün kesilme dönemi gibi çeşitli nedenler geceleri uyanmaya yol açabilir.” diyor.
Bebekler nasıl bir ortamda uyumalı?
- Bebek odasının ne çok sıcak, ne de çok soğuk olması gerekir. Ortalama 20-22 derece sıcaklık sağlanmasına dikkat etmek gerekir.
- Bebek odası sesten arındırılmış, loş bir ortam olmalıdır. Ama şuna da dikkat etmek gerekir, sürekli aşırı sessiz ortamlarda uyutulan çocuklar bir süre sonra ufacık bir seste uyanır hale gelirler. Ortalama bir sessizlik en ideal olanıdır.
- Bebek her gün aynı saatte, aynı ortamda uyura kolaylıkla bir düzen sahibi olacaktır.
- Bebek yatağı güvenli olmalıdır.
- Bebek ile aynı yatakta yatmak tehlikelidir, bebeklerin kendi yatağında ve tek başına yatması gerekir.
- Uykudan önce banyo uykuya geçişi kolaylaştırır.
Bebeğinize uyumadan önce kitap okuyarak bunu bir alışkanlık haline getirmeye erken yaşta başlayabilirsiniz. Bunun yanı sıra ninni de yatıştırıcı özelliğe sahiptir.