Sağlıklı Bir Uyku İçin Öncesinde Doğru Beslenme

Bebek ve çocukların kesintisiz bir uyku uyuması her ebeveynin arzusu. Doğumun ardından aralıklarla 16-16 saat uyuyan bebekler kısa bir süre sonra geceleri daha uzun uyumaya, daha az meme emmeye başlarlar. En geç yaklaşık 3 yaşından itibaren de çocukların geceleri kesintisiz uyumaya başlayabileceği biliniyor. Çocukların kesintisiz bir uyku uyuması için öncesinde yapılabilecek birkaç şey var:

Çocuklar uyku öncesi aç hissediyorlarsa uyumakta güçlük çekebilirler. Bu yüzden yemek ile uyku arasının çok açılmamasında fayda vardır. Planınızı şöyle yapabilirsiniz; bebeğinizle birlikte akşam yemeğini 19:30 gibi yediyseniz, onu en geç 21:30’da yatırabilirsiniz. Uzmanlar bunun gelişmekte olan bebekler için aslında geç bir saat olduğunu belirtmekte, en ideal yatış saatinin akşam 19:00 ile 20:30 arasında olduğu ifade edilmektedir.

Uyku öncesi ılık bir duşun ardından yine ılık bir süt uykuya geçişi kolaylaştıracaktır. Bazı anneler sağdıkları sütü bu aşamada vererek, bebeklerinin gece acıkmasını engellemek isterler. İnek sütü ancak 1 yaşından sonra tavsiye edildiği için dikkatli olmanız tavsiye edilir. Ilık bir duş her yaşta bebeklere iyi gelir, yalnız duşun bebeğinizin vücut ısısını yükseltmediğinden emin olun. Unutmayın, uykuya geçiş için vücut ısısının hafif düşmesi en ideal olanıdır. Duşun ardından iyice kurulamayı; nazikçe davranmayı unutmayın.

Melatonin salgılamasına yardımcı olacak besinlerden faydalanabilirsiniz; mesela kiraz. Muz da tok tutan bir besin olarak kesintisiz uykuya yardımcı olacaktır. Tabii zorda kalmadıkça gece meyve vermemeye çalışın.

Şekerli gıdalar hiçbir zaman önerilmiyor. Çocuklarınızı meyve suları ve şekerden uzak tutmaya özen gösterin. Özellikle de uyku öncesinde.

Çocuğunuz susamışsa yatmadan önce su içmesini ve tuvalete gitmesini sağlayın.

Bebekler de çocuklar da rutini severler. Bu yüzden her gün aynı saatte ayni şeyleri yapmaya çalışırsanız, bebeğiniz uyku saati yaklaştığında bunu bilecektir.

Uyku öncesinde televizyon, tablet, telefon izlemeyin ve izlettirmeyin. Bebek odasında televizyon bulundurmayın.

Bebeğinizi sallayarak uyutmaya çalışmayın. Bu önerilen bir uyku yöntemi değildir. Kısa bir süre kendinize yaslayarak dolaştırabilirsiniz.

Bütün bunlardan sonra oda sıcaklığı 20-22 dereceyi geçmeyecek şekilde ayarlayın, odasının iyice havalandığından emin olun ve yumuşak, pamuklu ve temiz bir yatakta yatırarak “İyi uykular” dileyin.

Büyük bebek ve çocuklar için yatmadan önce biraz kitap okumanın ve ninninin de uykuya geçişi her zaman kolaylaştırdığını unutmayın.

İyi uykular.