Yemek Seçen Çocuğu Eğitmek

Ek gıdalara başlayan çocukları beslemek bir hayli zordur. Çoğu yeni gıdayı reddeden çocuklarla baş etmek biraz stresli olabilir. Ancak çocukların yüzde ellisinin başlarda seçici olduğunu unutmayın.

Sağlıklı bir beslenme alışkanlığı oturtmak ileride yaşanabilecek obezite gibi belli başlı sağlık sorunlarını yaşamamak için çok önemli. Küçük yaşta kazanılan sağlıklı beslenme alışkanlığı büyük olasılıkla aynı şekilde gidecektir. Aslında sağlıklı besinlere çocukları alıştırmanın ufacık bir sırrı var; bir besini çocuğunuza en az on ayrı zamanda tattırmanız gerekiyor. Çoğu ailede dört veya beşinci seferde de yemiyorlarsa, pes ediyorlar. Oysa kararlı bir tutumla on kez denemiş olmak gerekiyor.

 

Ona yeterli otoriteyi verin

Siz ne zaman, nerede ve hangi yemeği yiyeceğini kontrol ederken, o da yemeği yiyip yemeyeceğini ve ne kadar miktar yiyeceğini kontrol ediyor. Yemek seçme çeşitli nedenlere dayansa da bir tanesi de ailelerin çocuğunu yemek konusunda cezalandırması, ödüllendirmesi ya da rüşvet vermesi. Onunla güç savaşına girerek çocuğunuzun kendi istediği için yemek yemesini istemeden de olsa engellemiş oluyorsunuz.

 

Yemeği eğlenceye dönüştürmek

Aslında çocuklar havuç dilimi, üzüm, elma, peynir çubuklarını severler. Bunların hepsi faydalı gıdalardır. Bu gıdaları verirken bunların onun gelişimine, büyümesine faydalı olduğunu söylemeyi unutmayın. Sadece en sevdiği yiyeceklerden oluşan bir menü hazırlamayın. Değişikliğe açık olun. Bir gün yemediğini ertesi gün yiyebilir.

Yoğurdu hep çorba kabında veriyorsanız, bir gün de ufak bir kavanozda deneyin. Yemekleri değişik şekillerde eğlenceli şekillerde vererek ilgisini arttırın.

 

Siz de sağlıklı beslenin

Çocuklar büyüklerini taklit eder. Eğer siz çocuğunuza sağlıklı beslenmesini söyleyip kendiniz böyle gıdalar tüketmiyorsanız, çocuğunuzdan da sağlıklı besinleri tercih etmesini beklemeniz doğru olmaz. Onunla birlikte sağlıklı besinler tüketmeyi bir alışkanlık haline getirin.

Eğer çocuğunuz sağlıklı ve enerjik görünüyorsa muhtemelen yeterli düzeyde besleniyordur. Yine de bu konuda endişeleriniz varsa gün boyu neler yediğini takip edebilirsiniz. Çocuk gelişim çizelgelerine bakarak boy ve kilosunun yaş aralığında olup olmadığına bakabilir, bu konuda çocuk doktorunuza danışabilirsiniz.

 

Hep belirli zamanlarda beslemek

Çocuğunuzun yeme saatlerini aşağı yukarı aynı saatlere denk getirip, aralarda atıştırmalık vermezseniz, hep o saatlerde yemeğe alıştığı için yemek saatleri daha verimli geçecek.

 

Çok fazla telaş iyi değil…

Çocuklar eğer hasta değillerse mutlaka yiyeceklerdir. Çoğu çocuk açlık ve doyma sinyallerini iyi bir şekilde yönetir, acıkınca yer, doyunca da bırakır. Yemek saatinde biraz stresten arınmış, rahat bir şekilde olursanız bunun faydasını göreceksiniz.