Küçük çocuklarda teknoloji kullanımı

Araştırmalar çocukların günde 7 saat teknoloji ile iç içe olduğunu söylüyor. Oysa sağlıklı bir büyüme için 7 saat çok fazla. Günlük bir saat ile sınırlamak gereken teknoloji kullanımının başka zararları da bulunuyor. American Association of Pediatrics (AAP)’in teknoloji kullanımı ile ilgili ailelere çok önemli önerileri var.

Aslında çocuklar iki yaşından itibaren interaktif oyunlara cevap verebiliyor; video görüşmelerinde karşıdaki kişiyi tanıyarak bir konuşma gerçekleştirebiliyorlar. Hatta biraz daha geriye gidersek; 15 aylıkten itibaren kelimeleri ekrandan eğitici oyunlar sayesinde öğrenebiliyorlar ancak üç boyutlu dünya ile bağlantısını kuramıyorlar. Üstelik bu tip ekran oyunlarının verebileceği zararlar hakkında da henüz bir bulgu yok.

3-5 yaş çocukları için Susam Sokağı gibi eğitici nitelikler gözetilerek tasarlanmış TV şovları ve bunların mobil uygulamaları dile katkı sağladıkları için uygun görülüyor. Ancak her mobil uygulama masum değil. Öncelikle çoğunluğu sadece çocukların kullanımı için tasarlanmış, oysa ebeveyn- çocuğun birlikte kullanabileceği uygulamalar bu yaş grupları için daha önemli ve daha etkili. Üstelik mobil uygulamaların da ne kadar yararlı veya zararlı olduğu henüz bilinmiyor. Bu noktada anne babalara seçici olmak, oyunları özenle seçmeleri gerektiği öğütleniyor.

 

Obezite riski

Araştırmalar sağlık ve teknoloji arasında kilo alımı anlamında bir ilişki öngörüyor. Televizyon başında yemek yemek, gittikçe artan yemek reklamları, bunun yanı sıra saatler boyu TV, tablet ile oyalanmak çağın hastalığı obeziteye davetiye çıkarıyor. TV başında geçirilen haftalık saat miktarı arttıkça obezite riski de artıyor.

 

Uykuyu zorlaştırıyor

Çocukların yatak odasında bilgisayar bulunması uyku düzenini bozan faktörlerden. Akşam üstü hiçbir teknolojik alete maruz kalmayan çocuklar ile TV izleyerek ya da mobil oyun oynayarak yatan çocukların uyku düzenleri arasında fark olduğu bilimsel olarak kanıtlanmış. Bunun yanı sıra bilgisayarın yaydığı ışık çocukların gece boyunca alması gereken melatonin hormonuna da engel olarak büyümeyi yavaşlatıyor.

 

Çocuk gelişimi

Birçok araştırma şiddet içeren şeyler izlemenin çocuklar üzerinde olumsuz etki yaptığını kanıtlamış durumda. Bunun yanı sıra şiddet içeren içeriklerden eğitici içeriklere geçildiği anda çocuk davranışlarında düzelme meydana geliyor.

 

Ebeveynin teknoloji kullanımı

Ebeveynin uzun saatler teknolojiyle içi içe olması, televizyon izlemesi, cep telefonu ile ilgilenmesi çocuğun da davranışlarını etkiliyor. Ailesinden bunları gören çocuk da aynı şekilde teknoloji ile iç içe oluyor, bunu doğal karşılıyor. Bu kadar yoğun bir şekilde teknoloji kullanımı olan evlerde çocukların dil gelişimi daha yavaş ilerliyor, aile içi diyaloğun az olması dile de aynen yansıyor.

 

Peki ne yapalım?

  • 0-2 yaş arası teknoloji kullanımı önerilmiyor, mutlaka kullanılacaksa 18 aydan itibaren kaliteli, eğitici uygulamalar bulun. Ancak çocuklar tek başına bunları kullanmamalı, aile olarak eşlik edin, birlikte öğrenerek keşfedin, birlikte vakit geçirin.
  • Uzmanların önerisi, 2-5 yaş arası çocuklar için teknoloji kullanımının günde bir saati aşmaması. Bu yaşlar aralığındaki çocuklarınızın günlük doğal aktiviteler ve egzersizlerle uğraşmasını sağlayarak ileride obez olma riskinin de önüne geçebilirsiniz.
  • Çocuğunuza örnek olun, teknoloji kullanımınızı azaltın, daha az televizyon izleyin, birlikte kitap okuyun, kendi başınıza kitap okuyarak ona örnek olun.
  • Yemek esnasında herhangi bir teknolojik aygıt kullanımına izin vermeyin. Siz de televizyon izlerken yemek yemeyin, yemek yerken televizyon izlemeyin.
  • Günlük bir saati aşmayın.
  • Şiddet içeren uygulamalardan, televizyon programlarından uzak durmasını sağlayın.
  • Herhangi bir teknoloji ile tanıştırmadım diye üzülmeyin, çok kısa bir sürede öğrendiklerinden 2 yaşına kadar herhangi bir şeyle tanışmamaları onları için bir kayıp değil.
  • Çocuğunuzu sakinleştirmek için teknolojiyi kullanmayın. Bu konuda doktorunuzun fikrini alın.
  • Çocuğunuzu bir uygulama ile tanıştırmadan önce kendiniz inceleyin, çocuğunuzun hangi uygulamaları indirdiğini kontrol edin.