Bebeklerde Diş Bakımı Nasıl Olmalı?

Bebeklerde diş bakımına ilk süt dişinin çıktığı andan itibaren başlanması tüm hayatı boyunca sağlıklı dişlere sahip olması açısından büyük önem taşıyor.

Bebeğinizin ilk dişi çıktığı andan itibaren gazlı bir bezle veya yumuşak bir tülbentle diş etlerini, dişini temizlemeniz yeterli olacaktır. Bebek 1-1.5 yaşına geldiği andan itibaren ise kesici dişler tamamlanmış olacaktır; bu yaşlarda bebekler için özel olarak tasarlanmış yumuşak diş fırçasıyla diş temizliği yapabilirsiniz.

Bebeklerde diş macunu fazla flor alımına neden olacağından ve de bebeğin flora ihtiyacı olmadığından önerilmez. Ancak iki yaşından itibaren yine bebeklere özel florsuz diş macunlarını çok az kullanarak bebeğinizin dişlerini fırçalama yoluna gidebilirsiniz.

3-9 aylar arasında bebeğiniz diş çıkardığı için huysuzlanabilir, iştahı kesilebilir, geceleri kalkabilir; bunlar bilinen, öngörülen durumlardır. Buzluğa koyduğunuz bir diş çıkarma oyuncağı bu dönemde rahatlatıcı olacaktır.

Biberon çürükleri sık rastlanan ancak istenmeyen bir durumdur. Biberonla beslerken şekerli gıdalar vermekten kaçınmak işinizi kolaylaştıracaktır.

Emzik ilk yıl emme refleksini kuvvetlendirdiğinden ve bebeği rahatlattığından önerilir, ancak ileri yaşlarda kullanımı diş bozukluklarına ve konuşma güçlüklerine yol açabildiğinden zamanında bıraktırılması gerekir. 6 ile 12 aylar arasında emziğin bırakılması önerilmektedir.

Bebeğinize örnek olun…

Bebeğinize örnek olmak çok önemlidir; dolayısıyla siz de her zaman dişlerinizi fırçalamalı, ona bunun önemini yaş grubuna uygun bir dille anlatmalısınız. Bebekler 2 yaşında dahi tam olarak kendi dişlerini fırçalayamayacaklarından önce kendisinin fırçalamasına izin vermeli, ancak sonra yine siz fırçalamalısınız. Sabah, öğlen ve akşam rutini olarak diş fırçalamak bebeklik çağında kazandırmanız gereken bir davranış biçimidir.

1 yaşından itibaren diş hekimine gitmek şart

Diş hekiminiz her yıl gerekli kontrolleri yapmasının yanı sıra florür tabletleri önerebilir, yüzeyel flor jeli uygulaması da seçenekler arasındadır. Düş çürüklerini önleyen bu uygulama 6 yaşından sonra önerilir.