Yaşa Göre Oyuncak Seçimi: 2-3 Yaş
Çocuklar, oyun oynamayı çok sever. Yeni alınmış bir oyuncak ise onları en mutlu eden şeylerden biridir. Ancak bir oyuncaktan beklenen, çocuğu sadece eğlendirmesi değil aynı zamanda onun motor ve sosyal becerilerinin gelişmesine de yardımcı olmasıdır. Bu yüzden çocuğunuz için oyuncak seçerken özellikle bu konuya dikkat etmenizde yarar var. Peki, oyuncak seçiminde hangi genel konulara dikkat edilmelidir?
- Çocuğun yaşına uygun olmalı.
- Duyularını harekete geçirmeli.
- Çocuğun öğrenme seviyesine uygun olmalı.
- Yaratıcılığını ve hayal gücünü desteklemeli.
- Çalıştırması veya kurulumu kolay olmalı.
- Güvenlik kurallarına uygun olmalı, tehlikeli parçalar içermemeli.
2-3 yaş arası çocuklar için hangi oyuncaklar daha uygun?
24-30 aylık dönem
Bu dönem çocukları enerji, coşku ve keşfetme isteğiyle doludur. Yeni beceriler kazanırlar ve bu becerileri kullanmak için sabırsızlanırlar.
Gelişen el-göz koordinasyonu becerisi sayesinde oyuncak parçalarıyla bir şeyler inşa edebilirler. Büyük parçalı bloklar ve küpler hala ilgilerini çeken oyuncaklar arasındadır. Ayrıca yaşına uygun az parçalı yapbozlar da parçaları birleştirme yeteneklerini geliştirmelerine yardımcı olur.
Yaşadıkları günlük olayları dramatize ederler ve hayal gücüne dayalı oyunlar geliştirirler. Bu sebeple, bu dönemdeki çocuklar için en uygun oyuncaklar, onların dramatik oyunlarında kullanabilecekleri oyuncaklardır. Bebekler, kuklalar, temizlik malzemeleri, marangozluk malzemeleri, mutfak malzemeleri, hayvan setleri, ulaşım setleri, doktor gereçleri gibi, bir hikaye oluşturabilecekleri oyuncaklar sayesinde dramatik oyunlar kurması sağlanabilir.
Ayrıca bu dönemde kovaya kum doldurup boşaltmaktan ve karıştırıp harç yapmaktan büyük zevk duyarlar. Oyuncak kova ve kürek gibi bahçe aletleri sayesinde hem streslerini atabilir hem de parklarda diğer çocuklarla sosyalleşebilirler.
30-36 aylık dönem
Bu dönem çocukları için, bir bütünü parçalarına ayırmak ve tekrar birleştirmek oldukça önem kazanmaya başlar. Yaşlarına uygun yapbozları yapmaktan keyif alırlar. Artık elleri kalem tutabildiğinden yavaş yavaş boya yapmaya başlayabilirler.
Boyalar, boyama kitapları, kağıtlar, yuvarlak uçlu çocuk makasları, yazı tahtaları, tebeşir ve tahta kalemleri en sevdiği araç gereçler arasındaki yerini alır.
El yeteneği de iyice geliştiğinden bir büyüğünün desteğiyle oyun hamurlarına şekil vermekten keyif alır ve böylece streslerini de atabilirler.
Üzerine binilebilen oyuncakları rahatlıkla kullanabilirler. Akülü arabalar ve üç tekerlekli bisikletleri desteksiz kullanabilirken, paten üzerinde de durmaya çalışabilirler.
Şimdiden yapacakları pratiklerle önümüzdeki yaşlarda çok rahat paten sürebilir hale gelirler. Renkli tuşları olan müzik aletleriyle daha bilinçli oynamaya başlarlar ve böylece ritim duyguları da gelişmeye başlar.
Uzaktan kumandalı araçları kullanabilir hale gelir ve bu sayede onlar için ayrılacak geniş bir alanda tüm enerjilerini atabilirler. Çok küçük parçalar içermeyen minyatür oyuncak setleriyle, genellikle de sizi taklit ederek dramatik oyunlar yaratabilirler.