Tuvalet Eğitiminde Kolay 8 Adım
Tuvalet eğitimi gözünüzü korkutmasın. Birkaç başarılı adım ve sabırla kolayca üstesinden gelebilirsiniz. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Kesikminare,
1- Hazır Olduğunu Gösteren İşaretlere Dikkat
Tuvalet eğitimi konusunda doğru zamanı belirleyen en önemli gösterge çocuğun bu konudaki davranışları. Kimi çocuk birkaç kelimeyle de derdini ifade edebiliyor.
Kaka ya da çiş yaptıktan sonra rahatsız olması, yaptıktan sonra göstermesi, tuvalete gitmek konusunda ilgisinin artması, gün içinde 3 saatten fazla kuru kalması çok önemli sinyaller ve hazır olduğunun göstergeleri.
2- 18 Aydan Önce Tuvalet Eğitimine Başlamayın
Çocuklara tuvalet eğitiminin kazandırılması fizyolojik bir gelişim sürecini gerektiriyor. Kesikminare; “Çocuğun kendini tanımaya başladığı, fiziksel, psikolojik ve davranışsal olarak kendi benliğinin ve davranış karakterlerinin ön plana çıktığı 24-48 ay arası en uygun aralığı oluşturuyor. Ancak, her çocuğun fiziksel ve duygusal gelişiminin birbirinden farklı sürede gerçekleştir.” diyor. Dr. Mehmet Kesikminare, “Dolayısıyla da tuvalet eğitiminin zamanlaması için belli bir dönemden söz etmek çok da mümkün olmasa da, 18 aydan önce kesinlikle önermiyoruz” diyor.
Tuvalet eğitimi iki yaşından önce yapıldığında çocuğun ileriki dönemde kabızlık ya da idrar tutma zorluğu gibi sıkıntılarla karşılaşma riski artıyor. İleriki dönemlerde güven kaybı, içine kapanıklık ya da aşırı mükemmeliyetçilik gibi psikolojik durumlar ortaya çıkabiliyor.
3- Tuvaleti Tanıtmak En Güzel Başlangıç
Bir haftalık ön hazırlık döneminde, çocukla birlikte tuvalete gitmek, gerekirse kakayı göstermek ve bunun doğal bir süreç olduğu çocuğa anlatılabilir.
4- Alışverişe Çıkarak İyi Bir Lazımlık Alın
Lazımlık alışverişini beraber yapmak, çocuğun da seveceği bir şey almak önemli. Ayrıca bunu eve gelir gelmez kullanmak iyerine birkaç gün beklemek çocuğun alışması açısından gerekli. Çocukla lazımlık konusunda sohbet edilebilir, öncelikle giysi ile lazımlığa oturması sağlanabilir.
Tuvalete geçildiğinde de boşluk hissi yaratmamak için ayağının altında destek yerleştirmek gerekiyor. Böylelikle fizyolojik olarak daha kolay tuvaletinin yapılması sağlanabiliyor. Çünkü mesanenin ve bağırsakların tamamen boşalmasını sağlamak için ayakların basması gerekiyor.
5- Biyoritmi Takip Edin
Çocuklarda yemeklerden 20-25 dakika sonra başlayan gastrokolik refleks nedeniyle kaka yapma eğilimine girdiği için bu dönemde tuvalete götürülmeleri önem taşıyor. Dr. Mehmet Kesikminare; “Yemeklerden sonra çocukları lazımlık ya da tuvalete oturtup önce bir oyun şeklinde olmak üzere kaka yapmasını sağlayın. Yapmazsa zorlamayın. Ancak günde 3-4 defa 5-10 dakikalık sürelerle oturtmak alışkanlık kazanmasına destek olacaktır. Bekleme sürecinde çocuğun psikolojisini rahatlatarak, bedenen kasılmasını önlemek için, oyuncak, dergi, kitap karıştırmasına izin vererek oyalanmasına yardımcı olun.” önerisinde bulunuyor.
6- Sabırlı Olun
Denemeniz başarısız olduysa ara vermeniz gerekiyor. Bir hafta bir boşluk bırakarak tekrar bir haftalık bir tuvalet eğitimine başlayabilirsiniz.
7- Hijyen Kurallarını Tuvalet Eğitimiyle Birlikte Kazandırın
Tuvalet eğitimine başladığınız anda temizlik kurallarını da öğretmeye başlayın. Bunun da rutin bir alışkanlık olmasını sağlayın. El yıkamaya önem verin.
8- Kızmayın…
Bazı çocuklarda 7 yaşına kadar gece kaçırma problemleriyle karşılaşılabileceğini ifade eden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Kesikminare, çocukların yaşadıkları bu durum karşısında asla cezalandırmamak gerektiğini ifade ediyor.