Sarılmak Neden Önemli?

Çocuk gelişiminde bağlanma teorisinde Harrly Harlow’un maymun üzerindeki deneylerini farklı bir yer tutar. Ünlü psikolog, anne-yavru arasındaki ilişkiyi tanımlamak ve daha iyi anlamak için bir takım deneyler düzenler.

Bu deneyin en çarpıcı gözlemlerinden biri de yavru maymunun yemek veren anneden yemeği aldıktan sonra, üstü havlu ile kaplı daha yumuşak şefkatli anne figürü ile daha çok zaman geçirmesi ve hep ona sarılmaya çalışmasıdır. Bu deney bize gösterir ki çocuğunuza sarılmak, onun kendini güvende hissetmesini sağlamak en azından yemeğini yedirme, altını değiştirme gibi temel ihtiyaçlarını karşılamak kadar önemlidir. Deneyleri izlemek için bir tık.

Sevindiğimizde birine sarılıyoruz, endişelendiğimizde de çok üzüldüğümüz de ya da çok korktuğumuzda. Duygularımızı ifade etmek için başvurduğumuz en etkili yollardan biri sarılmak. Hele ki, duygularını yetişkinler kadar profesyonelce gizlemeyen çocuklar için. Peki, çocuğunuza sarılmak neden bu kadar önemli?

 

SARILMAK ÇOCUĞUNUZUN KENDİNİ GÜVENDE HİSSETMESİNİ SAĞLAR

Çocukların aileleri tarafında koşulsuz sevilmeye ve duygusal anlamda önemli bir ölçüde güvende hissetmeye ihtiyaçları vardır. Fiziksel bağ onların bu güveni daha derinde hissetmelerine yardımcı olur ve bu sayede yeni bir şeyler keşfetmeye daha açık hale gelirler. Güvende olduklarını bilme hissi onları cesaretlendirir.Yukarıda da bahsedildiği gibi çocuklar anne-baba sevgisine en az yemek yemek, su içmek kadar ihtiyaç duyarlar. Sarılmak ailelerinin onları olduğunu gibi kabul ettiğini gösterir, çocuklar da duygularının anlaşıldığına ve bunların kabul gördüğünü düşünür.

 

ÖZGÜVENİNİ ARTTIRIR

Şüphesiz ki sarılmak önemli bir sevgi göstergesidir ve sevildiğini bilmek çocuğunuzun öz güvenini önemli oranda arttırır. Birçok çocuk için gerçek dünyadan aile dünyasına bir kaçış gibidir sarılmak. Gerçek dünya koşulları ile başa çıkabilmek için buna ihtiyaçları vardır. Canı yanınca  hemen size sarılan çocuğunuzu aklınıza getirebilirsiniz.

 

DUYGULARINI DÜZENLEMESİNE YARDIMCI OLUR

Duyguların düzeni yetişkinlerde seyrinde giden bir araba ise çocuklarda son gaz  giden bir arabadır. Onlar duygularını daha büyük yaşar ve gösterirler. Sarılma da bu son gaz giden arabaya bir fren niteliğindedir. Öfke nöbeti geçiren çocuklarla konuştuktan sonra annenin sarılması onun için ciddi bir sakinleştiricidir. Bunun yanında sarılmak çocuğun endişesini azaltır, korkularını yenmesine yardımcı olur. Eğer mutlu ise de mutluluğunu ciddi oranda pekiştirir. Birine sarılırken vücudumuz önemli oranda sevgi hormonu olarak da bilinen oksitosin salgılamaya başlar ve serotonin seviyemiz yükselir. Bu da stresimizin azalmasına yardımcı olur.

 

FİZİKSEL GELİŞİMİNE ÖNEMLİ BİR KATKI SAĞLAR

Araştırmalara göre sarılmak bağışıklık sisteminin güçlenmesine önemli katkıda bulunur. Uzun süreli stres hormonu olarak adlandırılan kortizol’a maruz kalan çocuklar hafıza problemi ve öğrenme aksaklıkları yaşayabilirler. Bunu yanı sıra az kortizol düşük kan basıncına neden olur ve çocuğunuzun daha sağlıklı bir kalbi olmasını sağlar.

 

ÇOCUĞUNUZ DAHA KOLAY DİSİPLİNE OLUR

Çoğu anne yanlış bir davranışından sonra çocuğuna sarılmayı çocuğun bir ödül olarak algılamasından endişe edebilir ve bu davranışın tekrarından korkar. Fakat sarılmak aslında onlar için bir güvencedir.Sevildiğini hisseden çocuk hatası üzerine konuşmaya daha açık hale gelir.

 

ANNE VE BABA İLE DAHA SAĞLIKLI İLİŞKİLER KURAR

Sarılmak o onda sarıldığımız kişiyle duygularımızı paylaşmamıza, fiziksel yakınlık kurmamıza izin verir. Karşılıklı yaşanan bu farkındalık ile çocuğunuz ve sizin aranızdaki empati seviyesiniarttırır. Böylelikle, birbirinizin duygularını anlama fırsatı elde etmiş olursunuz.

Çocuğunuza günaydın derken, hoşçakal derken, teşekkür ederken ya da üzgünken sarılabilirsiniz. Bazı araştırmalar bir çocuğun günde en az 12 sarılmaya ihtiyaç duyduğunu söylüyor. Bu yazıdan sonra umarız geriye en fazla 11 tane kalır. Sevdiklerinize sarılmayı da ihmal etmeyin.

 

Yazar: Dilara Özkan

 

REFERANSLAR

http://thenewageparents.com/10-reasons-to-hug-your-child/

http://thenewageparents.com/too-busy-to-hug-your-child/

https://www.parentingforbrain.com/children-hugging/

http://www.beliefnet.com/columnists/lifeasaconsciousmom/2012/09/26/the-language-of-hugging-5-reasons-your-child-hugs-you/