Sağlıklı ve Huzurlu Bir Hamilelik İçin Kızamık Aşısı
Sağlık bir hamilelik geçirmeyi her kadın ister. Rahat, huzurlu ve sağlıklı bir hamilelik için yapılacaklar arasında kızamıkçık aşısı da bulunuyor.
Özellikle çocukluk çağında bulaşıcı hastalığa yakalanmamış kadınlar için çok daha önem arz eden bu durum; hamilelik esnasında düşüklere, anne karnında ölümlere neden olabiliyor.
Küçüklüğünde aşılanmış olsa bile hastalığı geçirmemiş anne adaylarının hamile kalmadan önce mutlaka kızamıkçık aşısı yaptırması gerektiğinin altını çizen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Cüneyt Genç, “Çocukken kızamıkçığa yakalanmayan, aşılanmayan ya da aşılanmaya rağmen antikor üretemeyen hastalar olabilir. Anne adayları gebe kalmadan önce mutlaka kızamıkçık antikorlarına baktırmalıdır. Testlerinde antikora rastlanmayan yani hastalığı geçirmemiş anne adaylarının gebelikten önce mutlaka aşılanmaları gerekir. Aksi takdirde gebelik sırasında ilk 5 ay içinde kızamıkçık geçirilmesi düşüğe, ölü doğuma, kalp, karaciğer sakatlıkları ve zekâ geriliği gibi anomalilere sebep olabilir” diyor.
İlk beş ay dikkat
1 yaşına kadar aşılanmış olan kadınların yüzde 90 ila 95 gibi büyük bir kısmı doğurganlık çağında kızamıkçık antikoruna sahip olabiliyor.
Op. Dr. Cüneyt Genç, “Konjenital kızamıkçık sendromu, özellikle hamileliğinin ilk 3 ayında hastalığı geçirenlerde görülür. Hayatının hiçbir döneminde kızamıkçık geçirmemiş olan bir gebe kadın gebeliğin 5’inci ayından sonra kızamıkçık geçirirse bu durum bebeği olumsuz etkilemez. Ancak ilk 5 ayda virüs alınırsa, erken aylarda daha yüksek ihtimalle olmak üzere yüzde 25 ila 90 bebek kaybına kadar varabilecek problemler ortaya çıkar. Bu nedenle gebelik düşünen her kadının kızamıkçık antikoruna baktırması ve eğer antikorları yoksa gebelikten en geç 3 ay önce mutlaka aşılanması gerekir.” diyor.
Nasıl tespit edilir?
Kızamıkçık antikoruna sahip olup olunmadığı basit bir testle anlaşılabiliyor. Testlerde kanda ve lenf sıvısında bulunan IgM antikorunun pozitif çıkması hastalığın yakın zamanlarda geçirildiğinin göstergesi kabul ediliyor. Hamilelik 5 aydan azsa ne yazık ki böyle durumlarda sakatlık riski yüksek oluyor.
IgM antikoru negatif, IgG antikoru pozitif ise hastalık çok eskiden geçirilmiş kabul ediliyor. Bazı kadınlarda yapılan kan testlerinde ise antikor düzeylerinin çok az olduğu görülebiliyor. Bu hastalığın geçirildiği ancak tekrar enfeksiyon oluşabileceği anlamına geliyor. Bu hastalara aşı öneriliyor.
Hamilelikte aşı
Hamilelik sırasında kızamıkçık aşısı yapılmayacağı, ancak aşılanan hamilelerde de kürtaja gerek olmadığını vurgulayan Dr. Genç “Gebe bir kadına kızamıkçık aşısı yapıldığı zaman aşı, plasentadan bebeğe geçer. Ancak aşının gebelikte herhangi bir sorun çıkardığına ya da sakatlığa neden olduğuna ilişkin bulgu yoktur. Yine de her ihtimale karşı gebelik süresince kızamıkçık aşısının yapılmaması tavsiye edilir. Aşı bilinmeden yapıldığında da kürtajı gerektirecek bir durum söz konusu değildir” diyor.