Diş Çıkarırken Çocuğumun Ateşi Çıkar Mı?
Diş çıkarmak hem çocuk hem de anne ve baba için oldukça zorlu bir süreçtir. Diş çıkarma aşamasında çocuğun huzursuzluğu artar ve hatta iştahsızlık gibi sorunlar da yaşanabilir. Çocuğunuz diş çıkarırken genellikle birden fazla semptom gösterir. Bu semptomlar arasında ateş, kırmızı yanaklar, ağzın sulanması ve bebeğin sürekli olarak bir şeyleri ısırması görülebilir.
Genelde çocukların diş çıkarırken ateşinin de çıktığı düşünülür. Bu durum geçerli olsa da istisnalar her zaman mevcuttur. Hatta son zamanlarda yapılan araştırmalara göre diş çıkarırken ateşin çıkmadığı durumlar da oldukça yaygın olarak görülmektedir.
Ateş Diş Çıkarırken Ortaya Çıkan Bir Semptom Olmayabilir
Genel inanışın aksine ateşin yükselmesi ve diş çıkarma arasında anlamlı bir bağlantı yok. Bazı çocuklarda tepki olarak yüksek ateş görülebilir. Yine de genel araştırmalara baktığımızda ateş, dişlerde kaşıntı kadar sık görülen bir belirti değil.
Araştırmanın bulgularına göre diş çıkarma aşamasında diş etinde şişkinlik, hassasiyet ve huzursuz olmak semptomlar arasında bulunuyor. Aynı zamana iştahta azalma, uyku sorunları, ishal, pişik, kızarıklık ve kusma da diş çıkarma sırasında görülebilen semptomlar arasında.
Bebeğinizin Belirtilerini Takip Edin
Bebeğinize baktığınızda diş çıkarıp çıkarmadığını kolaylıkla anlayabilirsiniz. Bebeğinizin diş çıkarma aşamasında ateşinin çıkması semptomlar arasında olmasa da görülebilir. Yukarıda saydığımız diğer belirtilerin olma olasılığı daha fazladır.
Diş Çıkarma Sürecini Nasıl Kolaylaştırabilirim?
Bebeklerin diş çıkarma süreci genellikle oldukça zorludur. Şişen diş etleri nedeniyle bebekte iştahsızlık veya az beslenme gibi durumlar ortaya çıkabilir. Aynı zamanda dişlerini kaşımak için ağzına aldığı nesneler de bebeğinizin hastalanmasına neden olabilir.
Bu dönemi rahat geçirmek için öncelikle çocuk doktorunuzun verdiği tavsiyelere uymak gerekir. Aynı zamanda çocuğun dişlerini kaşıyacak temiz ve hijyenik oyuncaklar da süreci rahatlatacaktır. Buzdolabında beklettiğiniz diş kaşıma aletlerini yeri geldi mi verebilirsiniz. Diş jelleri ya da tozları her ne kadar önerilmese de bazı durumlarda işe yarayabilir. Bazı anneler bebekte kehribar mücevheri takmanın mucizeler yarattığına inanıyor. Çocuğunuzu yemek istemese de düzenli olarak beslemeniz, emziriyorsanız rutininiz dışında da emzirmeniz önemlidir.
Diş çıkarma dönemi zorlu olsa da ateş gibi semptomlar genellikle bir ya da iki gün içerisinde geçecektir. Çocuğun dikkatini dişlerinden alıp oyuna yoğunlaştırmasını sağlamak da sürecin daha kolay atlatılmasına destek olacaktır.