Bebeğinize Nasıl Kitap Okuma Alışkanlığı Kazandırabilirsiniz?

Kitap okuma alışkanlığı ancak görerek, ebeveyni ve çevreyi rol model alarak oluşturulabilir. Dolayısıyla siz kitap okumuyorsanız bunu çocuğunuzdan beklemeniz son derece anlamsız bir beklenti olacaktır.

Öncelikle bir kitaplık sahibi olmalısınız.

Bir okuma alanı belirlemeli, bebeğinizin yaşına uygun kitapları edinmelisiniz.

Bebeğin ilk zamanlarda sadece elleriyle kavrayarak kitapla tanışabileceğini unutmayın. İlk zamanlar için kumaştan kitaplar, banyo kitapları gibi ebatları bebeğin elleriyle kavramasına uygun kitaplar, dokununca ses çıkaran, şekilleri, hayvanları, taşıtları vb anlatan, fazla yazı içermeyen kitaplar başlangıç seviyesi için idealdir.

Bir sonraki aşamada 2-3 yaşından itibaren canlı renklerle tasarlanmış, yine kavram ve figürleri öğretmeye yönelik, ancak az kelimeli kitaplar bebeğinizin ilgisini çekecektir.

Bebeği kitapla tek başına bırakmak yerine, birlikte kitabı incelemeli, kitaptaki kavramlar üzerinde birlikte durmalı, kelimeler ebeveyn tarafından tekrar edilmeli, bebeğin kitap okuma seansından keyif alması sağlanmalıdır.

Bebeğinizle kitap okuduğunuz vakitler bir rutine oturursa kitap okuma alışkanlığı zamanla kazanılabilir. Arada bir değil, örneğin her gün yarım saat huzurlu bir ortamda birlikte kitap okumak hem size, hem de bebeğinize iyi gelecektir.

Kitap okuma ortamınızın televizyon gibi gürültülü ortamlardan uzak olması gerekir; sakin, huzurlu bir ortam yarattığınız takdirde kitap okuma deneyiminden alacağınız keyif daha da artacaktır.

5-6 yaş çocuğu artık okul öncesi dönemdedir. Daha fazla şeyi fark eder, ilgisini çeker. Sayılar, figürler, hayvanlara ait özellikler, renkler, objeler, doğa konuları ilgi alanındadır. Bu yaş çocukları için ayrıca alışkanlık kazandırmaya yönelik kitaplar da hem eğitici, hem eğlendirici olabilir.

Çocukların yaş seviyesine uygun kitap seçimi önemlidir. Bunun için çocuk kitapları yaş seviyeleri belirtilecek şekilde hazırlanır, dolayısıyla buna dikkat ederek seçim yapmak, kitapçılara birlikte gitmek; hatta bunu birlikte önceden planlamak, ne tip kitaplar alacağınız konusunda konuşmak bile kitap okuma alışkanlığı kazandırmada önemli etkenlerdendir.

Bunun yanı sıra çantanızda her an kitap taşımak, uygun ortamlarda kitaplarınızı çıkarıp göz atmak, üstünde konuşmak, kitap özetleri yapmak, boş zaman faaliyetleri olarak kendi kitaplarınızı tasarlamak, yazmak- çizmek çok değerli etkinliklerdir.