Araba Koltuğu Neden Önemli

Büyüklerimizden duyuyoruz “bizim zamanımızda araba koltuğu mu vardı? Biraz yavaş gidersin olur biter.” Gerçekten hiçbir şey olmadı mı? Yoksa oldu da biz mi bilmiyoruz? Peki günümüzde her şey eskisi gibi mi?

Çocuk ölüm ve yaralanmaları ile ilgili Türkiye’de yeterli istatistiğe ulaşamadığımız için gözümüzü Amerika’ya çevirdik.

  • Küçük çocukların ölüm ya da ciddi yaralanmasındaki birinci sebep araba kazaları.
  • Araba koltuğu 1 yaş ve altındaki bebeklerde ölüm riskini %71 azaltıyor, 1-4 yaş arası çocuklarda ise %54.
  • 4 ve 8 yaş arasındaki çocuklarda ise ‘booster koltuk’ denilen (yükseltici koltuk diye çevirebileceğimiz) koltukları kullanan çocuklarla sadece kemer kullanan çocuklar karşılaştırılmış. Booster koltuk kullanan çocuklardaki ciddi yaralanmalar diğerlerine göre %45 daha az.

Biraz da bizim ülkeye bakalım.

Trafik Hayattır projesinin “Trafikte Çocuk Güvenliği” projesi kapsamında, İstanbul, Ankara ve İzmir’de 2015 yılı sonlarında 3000 kişi ile gerçekleştirdiği araştırmaya göre;

-Ülkemizin üç büyük ilinde, çocuklu ailelerin sadece yüzde 23’ü koltuk kullanıyor.

-Çocukları 3 yaşını geçen ailelerin yüzde 93’ü çocuk koltuğunu yenilemiyor ve akabinde kullanımı bırakıyor.

Trafikte Çocuk Güvenliği projesinde danışman olarak yer alan İngiltere Loughborough Üniversitesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Memiş “İster kucağınızda oturtun ister yanında olun. Bilimsel gerçeğe göre, siz çocuğunuza çocuk koltuğundan daha iyi bir koruma sağlayamazsınız” diyor.

Geçmişte yollar bu kadar araçla dolu değildi ve insanlar özellikle büyük şehirlerde bu kadar çılgınca bir yerlere yetişmeye çalışmıyorlardı. Yine de arabada çocuk koltuğu bulundurmaktan kaçınıyoruz malesef.

Uzmanlara göre doğru emniyet kemeri ve çocuk koltuğu kullanımı şöyle olmalı;

  • Öncelikle Avrupa standartlarında koltukları seçin ve mutlaka üreticinin söylediği şekilde monte edin.
  • Bebek veya çocuk, sıkı bir şekilde kemer ile bağlanmalı ve kemer ile arasında boşluk olmamalı.
  • Kalın ve özellikle kaygan dokusu olan kıyafetler ile koltuğa oturtulmamalı. Çocuk, başıyla koltuğun kafalığı arasında minimum mesafe olacak şekilde oturtulmalı

Emniyet kemerini doğru takın

  • Emniyet kemerinin bedene çapraz kesen kısmının, omzun tam ortasından geçmesi gerekmektedir. Eğer kemer boynu kesiyorsa, yani boyna değiyorsa veya omuzdan düşüyorsa yanlış takıldığı anlamına gelmektedir.
  • Kemerin kucak kısmından geçen bölümü ise, karnın mümkün olduğunca altından ama bacakların mümkün olduğu kadar üzerinden geçmelidir En önemli nokta ise, kemerin karnın üzerinden hiçbir şekilde geçmemesi gerekmektedir.

Bir önemli konu ise, koltuk arkalarında bulunan kafalıklarıdır. Aracın hareket ettiği her durumda, kafalıkların yolcu veya sürücünün kafalarının hiza olarak yüksekte olması gerekmektedir. Ayrıca kafalık ile kafa arasındaki mesafe de minimum seviyede olmalı ki, özellikle arkadan çarpma durumunda kafa, kafalığa mümkün olan en yavaş hızda çarpsın. Böylece boyun zedelenmeleri veya travmalar engellensin.