Vajinal Tohumlama

Normal doğum birçok kadının tercihleri arasında yer alsa da bazı durumlarda zorunlu olarak sezeryanla doğum gerçekleştirilmektedir. Vajinal tohumlama olarak adlandırılan yöntem sezeryanla doğum yapan annelerin bebeklerine uygulanmaktadır.

Normal doğum sırasında bebek doğum kanalında ilerlerken çeşitli faydalı bakterilere maruz kalmaktadır. Doğum kanalında yer alan bu bakteriler mikrobiyot olarak adlandırılır. Faydalı bakteriler arasında yer ala mikrobiyotlar bebeğin doğuştan bazı durumlara bağışıklık kazanmasını sağlar. Doğum sırasında bu faydaları bakterilerin bir kısmı, bebeğin sindirim sistemine de karışır. Faydalı bakteriler bebeğin cilt enfeksiyonları geliştirmesini önlediği gibi sindirim sisteminin de problemsiz olarak çalışmasına yardımcı olur. Sezeryan ile yapılan doğumda ise bebek bu bakterilerden faydalanamamaktadır. Bu noktada son zamanlarda adını sıkça duyduğumuz vajinal tohumlama devreye girer.

Vajinal tohumlama aynı zamanda mikro doğum olarak da bilinmektedir. Bu yöntemin uygulanmasının temel amacı, bebeğin normal doğumla alacağı bakterilere dışarıdan vermektir. Annenin vajinasından alınan örnek, bebeğin ağzına, gözlerine ve cildine sürülür. Bu şekilde normal doğumda gerçekleşmesi gereken süreç yapay olarak sağlanmış olur. Aynı zamanda bebeğin normal doğumda kendiliğinden kazanması gereken bağışıklık da desteklenmiş olur.

Vajinal tohumlama son zamanlarda oldukça popülerlik kazanmıştır. Türkiye’de uygulamalarına rastlanan bu yöntemin güvenilirliği ve olumlu katkıları konusunda bilimsel bir kanıt bulunmamaktadır. Yine de bebeğin normal doğumda yaşaması gereken deneyimlerin yapay olarak sağlanmasıyla bebeğe faydalı olduğu düşünülmektedir.

Vajinal tohumlama yöntemi faydalara sahip olduğu kadar ciddi komplikasyonlara da neden olabilir. Vajinadan alınan örnek bebeğe sürülürken zararlı bakterilerinde bebeğe geçme ihtimali vardır. Normal doğumda bebek steril bir şekilde dış ortam teması olmadan faydalı bakterilere maruz kalmaktadır. Fakat tohumlama yönteminde vajinadan alınan örnekler kısa süreli de olsa dış ortamla temas etmektedir. Zararlı bakterilerin bebeğe geçmesi başka cilt enfeksiyonları tetikleyeceği gibi hayati tehlikeye neden olan komplikasyonlara da neden olabilir.

Vajinal tohumlama yöntemi doktorlar tarafından pek de tercih edilemeyen bir yöntemdir. Anne adayının bu uygulamayı istemesi durumunda doktor anne adayını riskler ve komplikasyonlar hakkında bilgilendirir. Daha sonra bu bilgiler ışığında annenin onay vermesi halinde tohumlama işlemi gerçekleştirilir.