“Pika Sendromu” Bir Yeme Bozukluğu
Toprak, taş, kireç gibi maddeleri yemek ya da yalamak anlamına gelen ve bir yeme bozukluğu çeşidi olan “Pika Sendromu” en çok çocuklarda görülüyor.
Besin eksiklikleri, nörolojik bozuklukların yanı sıra özellikle aile içinde istismara, tacize maruz kalan, iletişimsiz ebeveynlerle büyümek durumunda kalan, annesiyle yakın bir ilişki içinde olmayan çocuklarda rastlanan sendrom stresle birlikte gelişiyor.
Yenen ya da yalanan nesnelerin toprak, taş, kireç, kereste, cam, saç, sabun, kağıt, ip, silgi, boya, plastik maddeler, kıyafet parçası, yanmış kibrit olabiliyor. Ancak bazen 2-3 yaş çocuğunun ağza bir madde atmasıyla karıştırılabilse de bununla ilgisi bulunmuyor. Pika hastalığı bazen yıllarca devam edebildiği gibi bazen de kendiliğinden sona eriyor. Elbette böyle bir durumdan şüphelenildiğinde acilen çocuk doktorunuza başvurmak ve gerekli testlerin yapılması büyük önem taşıyor.
Pika Sendromu’nun En Temel Üç Sebebi
- Pika Sendromunun üç temel sebebi besin eksiklikleri, nörolojik gelişim bozuklukları ya da psikolojik nedenler olarak sayılabiliyor.
- Demir, kalsiyum, çinko, B1 vitamini, B6 vitamini eksikleri en sık tespit edilen besinsel eksiklikler.
- Zeka geriliği, otizm, epilepsi, şizofreni, obsesif kompulsif bozukluk gibi nörolojik/psikiyatrik rahatsızlığı bulunanlarda da görülebilme olasılığı var.
Tehlikelere dikkat!
- Yetersiz beslenme sonucu kansızlık gibi bulgular görülebilir.
- Özellikle sindirim sistemiyle ilgili rahatsızlıklar fark edilebilir, bunlar diş çürükleri, ağızda kötü koku, sıvı kaybı olabilir.
- Yenilen cismin sindirilememesiyle bağırsak tıkanması, hatta bağırsak delinmesi görülebilir.
- Cismin özelliklerine göre kurşun zehirlenmesi gibi metal zehirlenmeleri görülebilir.
- Yenilen maddelerin hijyenik olmaması da ayrıca bir sorundur.
- Hasta yediklerinden dolayı enfeksiyon kapabilir veya paraziter hastalıklar görülebilir. Eğer hasta çocuk ise bu zararlar daha da artabilir.
- Pika Sendromu, özellikle neyin yenilir ya da yenilmez olduğunu bilemeyen nöro-gelişimsel rahatsızlığı bulunan çocuklarda ölüme kadar götürebilen tehlikeli sonuçlara neden olabilir.
Tıbbi sonuçlarının dışında Pika davranışının göz önünde olması halinde toplum tarafından dışlanma ve sosyal izolasyon söz konusu olabilir.” diyor.
Ne yapmalı?
Böyle bir durumdan şüphelenen ailelerin hemen bir doktora başvurarak çocuklarını sistemik bir muayeneden geçirmeleri gerekiyor.
Besin eksiklerinin araştırılmasının yanı sıra çocuğun psiko-sosyal ve nörolojik gelişiminin değerlendirilmesi gerekiyor. Bir psikiyatrist ise altta yatan nedenler ile ilgili olarak aileyi bilgilendirebilecektir.