Myom Nedir?
Myom, kadınların büyük çoğunluğunun yaşadığı sağlık sorunlarından birisiyken, yaklaşık yüzde 75’i ise myomunun olduğunun farkında değil. Doğum yapmayan kadınlarda myom olma olasılığı ise daha yüksek.
Kadınların yaklaşık yüzde 25’inin hayatının bir döneminde yaşadığı rahatsızlıklardan biri olan myom, rahim kaslarından meydana gelen, halk arasında ‘’ur’’ diye bilinen rahmin iyi huylu tümörleridir.
Kimlerde görülebilir?
20-35 yaşındaki kadınların yüzde 20-25’inde görülürken, 45 yaş üzeri kadınların yaklaşık yüzde 40’ında myomun ortaya çıkma olasılığı vardır.
Nasıl anlaşılır?
Genellikle hiç belirti vermez. Muayene esnasında doktor tarafından tespit edilir. Bu yüzden düzenli kontroller çok önemlidir.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Tülay Çağlar myom belirtileri ve tedavi yöntemleri hakkında şunları söylüyor;
Myomun neden olduğu başlıca şikayetler;
- Adet kanamalarının miktarında artma
- Cinsel ilişki sonrası kanama
- Adet sonrası dönemde ara kanamalar
- Sık sık idrara çıkma
- Karında büyüme veya şişlik
- Adet dönemlerinde ya da cinsel ilişki sırasında ağrı
- Fazla kanamalara bağlı kansızlık
- Myomların baskısı nedeniyle kabızlık
Kısırlık ile myom arasında bir ilişki var mı?
Evet. Rahim içinde bulunan myomlar kısırlığa neden olabilir. Çocuk sahibi olamayan vakaların yüzde 2 ila 3’ünde kısırlık nedeni myomlardır. Myomlar rahim içi zarında değişikliklere neden olarak döllenen yumurtanın rahme tutunmasını engelleyebilir. Yumurtalık kanallarına bası yaparak spermin yumurtaya erişmesini ve döllenmeyi engeller.
Düşük ile myom arasında ilişki var mı?
Evet. Myomu olan kadınlarda düşük görülme ihtimali yüzde 40 gibi yüksek oranlara ulaşabilir.
Endometrial doku ve rahmin kanlanmasındaki bozukluklar erken dönemde düşüklere neden olabilir. Gebelik döneminde artan östrojenin etkisi ile myomlar büyüyerek rahimdeki yerleşim ve büyüklüklerine göre bebeğin ve plasentanın (bebeğin eşi) gelişmesini engelleyerek düşüklere yol açabilir.
Myomlar ayrıca hamileliğin ilerleyen dönemlerinde de erken doğuma yol açabilir. Dr. Çağlar; “Myomların cerrahi ile çıkartılmasından sonra myoma bağlı düşük yapan hastaların yüzde 80’i sağlıklı çocuk sahibi olabilirler.” diyor.
Kimler risk altında?
Myomlar hiç doğum yapmamış kadınlarda daha sık görüldüğünden onlar daha çok risk altındadır. Menopozdan sonra görülme sıklığı azalır ve menopozdan sonra myom boyutlarında küçülme beklenir. Eğer menopozdan sonra myom boyutlarında artış olursa akla kötü huylu tümörler gelmelidir. Myomu olan hastalarda kanser gelişme riski on binde (1/10000) birdir.
Myom varsa neler yapılabilir?
Yakınması olmayan hastaların tedavisinde ağrı kesiciler veya düşük hormon içeren doğum kontrol hapları ve hormon salgılayan spiraller denenebilir. Buna görüşmeniz neticesinde doktorunuz karar verecektir.
Büyük boyutlara ulaşmış veya çok şiddetli yakınmalara yol açan myomlar ise çıkarılır. Çağlar; “Açık (laparotomi), kapalı (laporoskopi) ameliyat ve vajinal (histereskopi) yoldan olmak üzere 3 farklı myom çıkarılması yöntemlerinden birisinin seçimi, hastanın yaşı, hamilelik beklentisi, myomların büyüklüğü ve sayısı myom yerleşim yerine göre değişir.” diyor.