Hamilelikte Sabah Bulantısı Hem Anneler Hem De Babalar Üzerinde Etkili

Hamilelik sürecini sabah bulantısı olmadan geçirmeyen kadın sayısı bir elin parmaklarını geçmeyebilir. Sabah bulantısı hamileliğin ilk dönemlerinde görülür. Kadının vücudunda meydana gelen hormonal değişiklikler mide bulantısına ve kusmaya neden olur. Genellikle sabahları görüldüğü için bu ismi almakla beraber günün herhangi bir saatinde de görülebilir.

 

Babalar da Etkileniyor

Hamilelik döneminde yaşanan mide bulantısı anneler kadar babaları da etkiliyor! Annelerin sabahları midesi bulandıkça erkeklerdeki stres seviyesi artıyor. Mide bulantısı ve kusmanın şiddeti ne kadar artarsa baba adaylarının da panik katsayısı o kadar fazlalaşıyor.

Bu nedenle sabah bulantısı veya daha genel adıyla hamilelik bulantısı hem kadınlar hem de erkekler üzerinde etkileri sahip hatta bazı baba adaylarının sabah bulantısı, aşerme gibi ‘çakma’ hamilelik belirtileri gösterdiği bile tespit edilmiş.

Sabah yaşanan mide bulantısı genellikle hamileliğin 14. haftasından itibaren azalmaya başlıyor. Hamileliğin 22. haftasında ise mide bulantısı neredeyse tamamen geçmiş olur. Bu nedenle ilk dönemlerin sorunsuz bir şekilde atlatılması oldukça faydalıdır.

 

Sabah Bulantısı Strese Sokmasın

Yapılan araştırmalara göre erkeklerin %82’si eşlerinin sabah bulantısı yaşamasından etkileniyor. Araştırmaya katılan erkeklerin %13’ü eşlerinin çok ciddi mide bulantısı yaşadığını söylüyor.

Hamilelikte bulantının şiddetinin artması hem kadını hem de erkeği psikolojik açıdan olumsuz bir yönde etkiliyor. Baba adaylarına göre eşleri mide bulantısı yaşadıklarında veya kusmaya başladıklarında kendilerini çaresiz hissediyorlar. Eşlerine yardımcı olmaya çalışan erkeklerin yaşadığı bu çözüm bulamama durumu da kendilerini stres altına sokmalarına neden oluyor. Hatta bazılarında ‘çakma’ hamilelik belirtileri göstermeye bile itebiliyor. Mesela, bu tip durumlarda baba adayları da sabah kusma belirtisi gösteriyor.

Psiko-sosyal teorilere göre, erkekler eşleri yoğun bir değişim sürecinden geçerken çaresiz kalabiliyorlar. Bu durumla baş edebilmek için, sürecin önemsiz bir elemanı gibi hissetmemek ve eşleri ile empati kurabilmek adına aynı belirtileri gösterebiliyorlar.

Psiko-analitik teorilere göre ise erkekler kadınların üreme kapasitelerini kıskanıp, kendi hakimiyetlerinin tehlike altına girdiğini düşünebiliyorlar. Geçmişteki bir takım negatif duygulara da bu dönemde geri dönüyorlar. Örneğin, içlerindeki hakim olma duygusu ile çelişen ve onları pasifliğe iten stres, red edilmişlik, her şeyin dışında bırakılmışlık gibi duygularla başbaşa kalabiliyorlar. Bir başka teoriye göre ise, baba adayları büyüyen fetüs’ü kendisine bir rakip olarak görüyor. Hamile belirtileri göstermeye başlamaları aslında iyi haber çünkü, bebekle ve anne adayı ile daha iyi bir bağ kurmalarına bir fırsat vermiş oluyor bu durum. Bu tip belirtiler göstermeleri bir nevi koruma içgüdüsü yerine geçiyor.

Kısaca, hamilelikte yaşanan mide bulantıları her kadının başına gelen durumlar olmakla beraber bu durumla baş etmek oldukça zor… Hamilelikte mide bulantısı için genellikle belirli bir tedavi yöntemi yoktur. Hafif şeyler atıştırmak, sık sık atıştırmak, kraker yemek gibi ufak tefek öneriler yapılabilir.

Hamileliğin ilerleyen dönemlerinde, vücut hormonlara uyum sağladıktan sonra bulantı tamamen ortadan kayboluyor. Ciddi bulantı yaşayan anne adaylarının bol miktarda dinlenmesi hamileliğin ilk aşamalarının daha kolay geçmesine yardımcı olabilir.