Gezgin Anne

Deniz Özgül İzmirli, İTÜ mezunu bir Çevre Mühendisi. Sık sık çıktığı seyahatlerini anlatmak için 2006 yılında blog yazmaya başladı. 2011’de anne olunca, ‘40’ı çıkmadan evden çıkmayanlardan’ olmamak için oğluyla gezilerine devam etti. Birinci yaşında, 3 kıta 7 ülke gezerek 56 bin kilometre yol yaparak bunu kutladılar.

 

İzmir, İstanbul, Londra’nın ardından şu an ailesiyle Zürih’te yaşıyor. 6 yaşında 4 dil konuşabilen bir erkek ve 2,5 yaşında dağlara tırmanan bir kız çocuğu annesi. Amacı, gezgin annelikten edindiği deneyimlerini ve önerilerini www.gezginanne.com isimli blogunda paylaşarak annelere bebekle (ve çocukla) seyahate çıkmaları için cesaret vermek.

 Gezgin Anne-4791

Bebekle seyehat etmekten korkmayın!

Bebekle seyahat bazen anneleri korkutuyor. Seyahati planlamadan önce ilk olarak nelere dikkat etmeli, nasıl bir otel ya da tatil rotası seçmeli ki seyahat sorunsuz gerçekleşsin?

Yeni bebekle seyahat etmek ne kadar korkutucu olsa da aslında en kolayı. Bebeğin sık sık beslenmesi ve altının değiştirilmesi haricinde hiçbir derdi yok. Bu sebeple, küçük çocuklarla tatilin en kolay zamanı 2-6 aylık bebekle seyahat etmek.

Otel ve tatil rotası seçimi bebeğin yaşına göre değişir. Bebekle ilk seyahat aile veya arkadaş ziyaretleri olacak şeklinde gerçekleşirse yeni anne-baba için daha kolay olur. Egzotik ve gelişmekte olan ülkeler haricinde her rota, yeni bebekler ile seyahat için uygundur. Taşıması kolay, beslemesi kolay, hastalık kapma oranı yürüyen ve emekleyen bebeklere göre çok daha azdır. İster deniz kıyısında bir tatil, ister yeni bir şehri keşfetmek olsun, bebekle gitmek sorun olmaz.

1 yaşından itibaren bebekler hareketlendiği için, ailelere uygun çocuk dostu otellerde veya kiralık evlerde deniz kıyısında bir tatil yapmalarını öneririm. Bu yaştan itibaren gemi turları, kamp yapmak da tüm aile için eğlenceli opsiyonlar olur. Uçak yolculuklarını ise okula başlama yaşına dek kısa tutmalarını öneririm.

 

Tatile çıkmadan önce doktor ziyareti vs öneriyor musunuz?

Doğumdan itibaren sağlıklı bir bebeğiniz varsa ve yolculuk öncesinde de sağlıklıysa doktora danışmaya gerek olmayabilir. Eğer güvenlik ve bulaşıcı hastalıklar açısından tehlikeli veya seyahat aşısı gerektiren egzotik ülkelere yolculuk yapacaksanız mutlaka öncesinde doktora danışın. Havaalanları da birçok ülkeden farklı insanı buluşturduğu için uçak yolculuğu öncesinde bebeğin ilk aşılarının tamamlanmış olmasına dikkat edin.

 

Bir bebeğin seyahat çantasının olmazsa olmazları nelerdir?

Varsa düzenli kullandığı ilaçları ve vitaminler. Burun nemlendirici damla, termometre, yaşına uygun ateş düşürücü/ağrı kesici şurup, pişik kremi ve kullanıyorsa diş jeli ile kolik için gaz ilaçları, yeterli miktarda bebek bezi, ıslak mendil, yolculuk süresine göre yedek kıyafet, kullanıyorsa hazır mama, biberon, sterilizasyon aleti, süt pompası, önlük ve varsa emzikler.

Ayrıca sevdiği birkaç oyuncak, kitap ve anne için yedek tişört de bulunmalı çantada. Kanguru veya sling bebeği taşımak için çok faydalı olur seyahatlerde. Bebek monitörü de tatilde odada uyuttuğunuz bebeği gözlemek için ideal.

Ek gıdaya geçiş sonrasında atıştırmalık yiyeceklerin yanı sıra suluk, ekstra önlük ve giysi de seyahat çantasının vazgeçilmez parçaları olacaktır.

Mevsime göre yaz için, şapka ve güneş kremi – 6 aydan küçük bebekleri güneşe çıkarmayın- ile kış için bere, eldiven, battaniye çantada bulundurun.

 

Genel olarak yolculuğun (araba/otobüs/tren/ uçak vs.) sorunsuz geçmesi için önerileriniz nelerdir?

Hangi araç olursa olsun yolculuğu bebeğin uyku saatine denk getirin. Bebeğin yolda uyuması için öncelikle karnının tok olduğundan emin olun. Emzirmek için saatin gelmesini beklemeyin; farklı ortama giren bebeğin kendini güvende hissetmesi için de istediği zaman emzirin.

Ek gıdaya geçenler için atıştırmalık yiyecekler, kitaplar ve oyuncaklar bebeklerin yol boyunca sıkılmasını önler.

Bebeklere mutlaka araç oto koltuğunda yolculuk yaptırın; ama bu koltuklar terlettiği için bebeği ince giydirin veya klima çalıştırın. Her iki saatte bir kucaklamak veya bebeğin emeklemesi, yürümesi için mola verin.

 

Yolculuğun ardından rotamıza ulaştık…Şimdi bebekle rahat edebileceğimiz bir tatil için anne babalara önerileriniz nelerdir?

İlk olarak kalınacak yeri güvenli hale getirin. Prizleri, sehpa-masa köşelerini, yatakları, balkonu, kırılacak eşyaları, ayağa takılabilecek eşikleri kontrol edin ve odayı – evi düzenleyin.

Deniz veya havuz kıyısında bir tatilse, hareket eden bebekleri göz önünden kesinlikle ayırmayın.

Ailedeki en küçük bireyin yemek ve uyku saatlerine göre günü ve gezileri planlayın.

Tam anlamıyla tatil yapmak için bebekle ilgilenme işini anne-baba olarak paylaşın; ebeveynlerden biri dinlenirken diğeri bebekle ilgilensin. En azından günün birkaç saatinde.

Bebeğin yemesi ve uyku düzeni bozulursa dert etmeyin; eve dönünce birkaç gün içinde düzene girer. Tatilin keyfini çıkarın.