Ağzınızdaki Bakteriler Çocuk Mamasına Bulaşmasın!

Anne baba olmadan önce birçok test, tetkik yaptırdınız. Peki ağız sağlığı? Ağız sağlığı konusu ihmale gelmeyen konulardan. Çünkü hamilelikteki kötü bir gelişme gösteren ağız ve diş sağlığı karnınızdaki bebeği de etkileyebilir.

Hamile kalmayı düşündüğünüz an bir doktor kontrolünden geçmek, hamilelik boyunca diş ve ağız sağlığınızı korumak için neler yapmanız gerektiğini öğrenmek ve gereken bir tedavi varsa hamilelik öncesi yaptırmak büyük önem taşıyor. Zira hamilelik sırasında bazı müdahaleler yapılamayabiliyor. Oysa mide bulantıları, kusma gibi durumlar hamilelikte enfeksiyondan çürüğe kadar gidebiliyor. Bu yüzden iyi bir ağız sağlığı hamile kalmadan önce dikkat edilmesi gereken konuların başında geliyor.

Kontrollerin yanı sıra fosfor ve kalsiyum yönünden zengin gıdalarla beslenmek, düş ve ağız bakımını ihmal etmemek, her yemek ve ara öğünden sonra dişleri fırçalamak ve diş ipi kullanmak gerekiyor.

Bebek Ağzında Bakteri Bulunmaz…

Bebekler ise ağızlarında bakteri olmadan doğarlar. Bakteri zaman içinde bebeklerin ağzında oluşur. Hem anne babaların, hem de bebeklerin ağız kontrolü bu yüzden büyük önem taşır.

Bebeklerin zaman içinde kullandığı biberon ve emzikler birer bakteri kaynağı olabilir. Bebek yemek takımlarının çok iyi sterilize edilmeden kullanılmaması önerilir.

Bunun yanı sıra bebeğinize verdiğiniz kaşıkla yemeğin tadına bakmak söz konusu bile olmamalıdır. Bu yolla sizin ağzınızda bulunan bakteriler kolaylıkla bebeğinizin ağzına geçerler.

 

Bebeğinizin Emzik ve Biberonu Ona Özeldir.

Bir müddet ona özel yemek takımları kullanmak bakterilerin önüne geçmek için küçük ipuçlarından biridir. Her defasında iyi sterilize edilmeleri önerilir.

Bebeklerin ağız sağlığını korumak için her yemeğin ardından gazlı bir bezle ağzının içini silmek önerilir. Dişi çıkmış olan bebeklerde de yine dişler parmak fırça ile, diş macunu konmadan temizlenebilir. Diş macunu kullanılacaksa da bebekler için özel olarak geliştirilmiş olan macunlar kullanılmalıdır.

Bebeğiniz büyürken ona ağız ve diş sağlığı kazandırmak için önce sizin örnek olmanız gerekir.

Bebeğinizin yanında dişlerinizi fırçalamanız, kişisel hijyene yönelik hikayeler anlatmanız, masallar okumanız büyürken ona büyük fayda sağlayacaktır.

Bunların yanı sıra fazla öpmekten de kaçınmalı, her ziyaretçinin bebeğinizi kucağına alıp öpmeye çalışmasını mümkün olduğunca engellemeniz de bakterilerden uzak tutmak için bir yöntem olabilir.

Mamalar, anne sütüne göre daha fazla çürük yapıcıdır. Bu yüzden aksi doktorunuz tarafından önerilmedikçe ilk altı ay anne sütü dışında bebeğinize herhangi bir besin vermeyin.

Biberonla beslenen bebeğinizin dişlerini her defasında temizlemek biberon çürüklerini engelleyecektir.

Bebeğinize biberon içinde şeker, bal içeren gıdalar vermemeye dikkat edin, bu tip gıdalar biberon çürüklerinin başlıca sebebidir.