Yeni Bebeğe Siz Hazırsınız Peki Ya Büyük Kardeş?

“Anne beni de kucağına alır mısın?”, “ Ben de kardeşim gibi biberonla su içmek istiyorum?”, “Bana da bez takın” ve daha niceleri. Sanırım iki ya da daha fazla çocuğa sahip olan ebeveynlerin duymaya alıştığı istekler bunlar. Evde yeni bir bebek var, ilk çocuğunuzun ona karşı ne hissetmesi gerektiği konusunda kafası biraz karışmış durumda. Ve tabi biraz kardeş kıskançlığı… En çocuksu şekilde sizin de karşınızda.. Peki, ilk çocuğunuzu yeni bir kardeşe nasıl hazırlayabilirsiniz ve oluşan kıskançlıkla nasıl başa çıkabilirsiniz?

İlk ve en önemli adımlardan biri hamileliğiniz döneminde çocuğunuzu da bu fikre alıştırmak. Çocuğunuzun bulunduğu yaş grubu da vereceği tepkilerin farklılaşmasında önemli bir etken. Eğer ilk çocuğunuz;

 

1-2 yaşında ise: Bu yaş grubundaki bebeğiniz neden bu kadar heyecanlı olduğunuzu anlamayabilir ve abi/abla kavramlarını zihninde pek oturtmuş da sayılmaz. Fakat siz bebek hakkında konuşurken heyecanınızı hissedebilir. Yeni bir bebek fikrine alışması için onunla beraber bebeklerin olduğu kitapları inceleyebilir, bebek sahibi olan aileleri ziyarete gidebilirsiniz. Böylelikle bebeğiniz abla ya da abi kelimelerini daha fazla aşina olur ve bebek görüntüsüne alışabilir. Aynı anda iki küçük çocuğun ihtiyaçları ile başa çıkabilmeniz oldukça zordur, bu yüzden eşinizden, kardeşinizden, annenizden ya da evdeki yardımcınızdan yardım istemeyi ihmal etmeyin.

 

2-5 yaşında ise: Karnınızın günden güne büyüdüğüne tanık olan çocuğunuza,  bebeğin tekmelerini çocuğunuzun hissetmesine izin verebilir, kardeşiyle konuşması için onu teşvik edebilirsiniz. Bebek alışverişlerinize onunla beraber gidip, fikrini alabilirsiniz. Bebeğin nasıl görüneceğini ona sorup resmini çizmesini isteyebilirsiniz. Ona bebeklik fotoğraflarını gösterip, kendisinin de bir zamanlar bebek olduğunu hatırlatabilirsiniz. Çocuğunuza karşı dürüst olmanız bu dönem için önemli bir tutumdur. Küçük bebeğin çok tatlı olacağını ama bazen ağlayabileceğini ve küçük bebekle ilgilenmek zorunda kalabileceğinizi onunla paylaşın. Onunla oynayamayacağını, yemek yediremeyeceğini çünkü bebeğin hareket kapasitesinin kısıtlı olduğunu, genellikle uyuyacağını söyleyebilirsiniz.  Bebekle ilgilendiğiniz süre boyunca onu çok sevdiğinizi sarılarak, öperek ya da sözel bir biçimde hatırlatın.  Unutmayın, ilk çocuğunuz sizinle olan eski iletişimi şu an kaybetmek üzere. Onun bu kaybına saygı duyun. Sizinle olan eski ilişkisini kazanmak için ilk bebeğiniz biraz agresif biraz dikkat çekici olabilir. Hatta kardeşini bazen cimcikleyebilir, vurabilir. Unutmayın çocuklar için olumsuz da olsa bir tepki görmezden gelinmekten iyidir. Duygularını dile getirmesi için onu destekleyin ve de onunla birebir de zaman geçirmeyi ihmal etmeyin. Babalar için de bu zaman dilimi ilk çocuğu ile daha fazla zaman geçirmek için harika bir fırsat olabilir.

 

Okul çağında ise: Bu yaş grubundaki çocuklar için yeni bir bebek daha genç olan çocukları nazaran o kadar da tehditkâr bir durum olmayabilir. Çocuğunuza bebek sahibi olmanın ne demek olduğunu, yeni bir bebeğin hayatlarında neleri değiştirebileceğini açık bir dille anlatabilirsiniz. Bebek alışverişlerinde, bebek odasının düzenlemesinden ve bebek bakımında ondan yardım alabilirsiniz. Doğumun hemen sonrasında sizin yanınızda olabilir. Sizin iyi olduğunuzu görmek ve bebekle tanışmak ona büyüyen bir ailenin parçası olduğunu hissettirebilir. Büyük kardeş olmanın avantajlarını, kendinin yemek yiyebildiğini ve tek başta parkta oynayabileceğini g t Bunların yanı sıra, büyük çocuğunuzla birebir de zaman geçirmeyi, onun okul hikâyelerini dinlemeyi ve ihtiyaçları olduğunu unutmayın.

 

Bunlara ek olarak, genel anlamda her yaştaki çocuk hediyeleri kıskanabilir, bu yüzden küçük bebeğe hediyeler gelirken büyük çocuğunuza da abi/abla hediyeleri almayı iptal etmeyin.

 

Hamilelik döneminde hastane gruplarına katılıyorsanız, ilk çocuklarınızın diğer ilk çocuklarla tanışıp kardeş sahibi olmak konusunda fikir paylaşımlarında bulunmalarını destekleyebilirsiniz.Gelen konuklarınıza sadece bebek ile değil ilk çocuğunuz ile oynamayı hatırlatabilirsiniz.

 

Yeni bir bebek evdeki ilişkileri etki eden büyük bir heyecan ve büyük kardeş olmak da farklı bir deneyimdir. Çocuğunuzun her zaman istediğini alamayacağı durumlar olsa onun kucağınızda ağlamasına, birazcık mızmızlanmasına izin verin. Onu anlamaya çalışan, onu destekleyen ve onu her haliyle seven bir annenin varlığı her çocuk için çok değerlidir. Sonrasında sevdiği şarkıyı beraber söyleyebilir ya en favori kitabı okuyabilirsiniz.

Sizin evde benzer durumlarda başa çıkma yöntemleriniz nelerdir?

 

Yazar: Dilara Özkan

 

REFERANSLAR

http://www.ahaparenting.com/Ages-stages/newborns/Help-Sibling-Child-Adjust-New-Baby

http://www.med.umich.edu/yourchild/topics/newbaby.htm

https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/prenatal/Pages/Preparing-Your-Family-for-a-New-Baby.aspx

http://www.parenting.com/gallery/new-sibling-prep?page=0