Boy Uzatmak için Günde Bir Yumurta

Ekvator’da yapılan ve altı ay süren bir araştırmaya göre günde bir yumurta yemek bir çocuğun sağlıklı boy gelişimine katkıda bulunuyor.

Katı yumurta ya da rafadan, omlet ya da kızarmış, günde bir yumurta yemenin boy uzattığı düşünülüyor. Özellikle büyümede ilk iki yaşa kadar olan dönemin çok önemli olduğu da bir gerçek.

Yetersiz beslenme hastalıklara davetiye çıkarmasının yanı sıra çeşitli enfeksiyonların da bir numaralı sebebi. Dünya Sağlık Örgütü dünya üzerinde yaşayan ve 5 yaş altında bulunan 155 milyon çocuğun boylarının yaş gruplarına göre daha kısa olduğunu söylüyor. Bu çocukların çoğunluğu düşük gelirli ülkelerde yaşıyor.

Lora Ianotti ve meslektaşları Ekvador’da altı ay süreyle 6 ila 9 ay arası bebeklere günde bir yumurta vererek bir araştırma yürütmüşler. 160 çocuğun yarısına günde bir yumurta verilirken, diğer bebekler yumurta vermeksizin gözlemlenmiş. Araştırma sonunda yumurta tüketen çocuklarda %47 gibi büyük bir büyüme farkı saptanmış.

 

Ne zaman yumurta vermeli?

Yumurta bu kadar besleyici olmasına rağmen kimi ebeveynlerin alerjik olabilme ihtimaline karşı hassas oldukları bir besin kaynağı. Bu yüzden bir bebeği en az 6 aylık olmadan önce kesinlikle yumurtayla beslememek gerekiyor. Ayrıca her türlü riske karşı yumurtanın her zaman çok iyi derece pişirilmiş olması lazım. Salmonelladan korkan ebeveynlerin özellikle güvenilir marka yumurta seçmeleri önemli.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), anneleri ilk altı ay sadece anne sütü ile bebeklerini beslemeleri gerektiği konusunda uyarırken, bunun sağlıklı bir büyümenin ilk şartı olduğunu ifade ediyor. İlk altı aydan sonra ek gıdalara geçilebileceği gibi, anne sütü vermeyi de iki yaşına kadar sürdürmek gerekiyor.

The British Nutrition Foundation ise yumurtanın beslenmede önemli bir yer teşkil ettiğini ancak tek başına yeterli olmadığını söylüyor. Çocuk beslenmesinde, beslenme değeri yüksek olan fasülye, yağlı balık, süt ürünleri bulunmasının önemine dikkat çekiyor.