Bağırsak Parazitleri Her Yaşta Görülebilir
Kimi zaman zarar vermeden bağırsaklarda yaşayan parazitler kimi zaman da zarar veriyor ve çeşitli hastalıklara neden olabiliyor.
Bağırsak parazitlerinin en çok çocukları etkilediğini söyleyen Liv Hospital Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Nermin Tansuğ “Bağırsak parazitleri tedavi edilmediğinde çocuk gelişimini dahi etkileyebilir” diyor.
Çocuklarda daha ağır seyreden bir tablo
Parazitler bağırsaklarda yaşar. Genellikle gözle görülmeyen yumurtalarının ağız yolu ile alınması sonucu yumurtaların bağırsaklarda yerleşerek yaşamaya başlaması ile sonuçlanan enfeksiyon hastalıklarına denir.
Gözle görülmeyen amip, giardiya gibi tek hücreli canlılar ya da kıl kurdu, bağırsak solucanları, kancalı solucanlar, şeritler olabilir.
Parazitler bazen zararsız bazen de zararlı olabilirler. Zararlı parazitler çocuklarda daha ağır bir tablo ile seyreder ve gelişim bozukluğuna bile neden olabilir.
Nasıl anlayacağız?
Bağırsak parazitleri bazen hiç bulgu vermez.
Bağırsaktaki parazit miktarına ve çocuğun direncine göre bulgular değişebilir.
Kıl kurdu olan çocuklarda en fazla görülen yakınma makatta kaşıntıdır. Gece kıl kurtlarının makat etrafına yumurtalarını bırakmasından kaynaklanır.
Uykusuzluk, gece korkuları, diş gıcırdatma, gece işemeleri olabilir.
Bağırsak solucanı varsa karın ağrısı, karında gerginlik yapabilir.
Eğer çok fazla miktarda ise bağırsak tıkanmasına neden olabilir.
Çengelli solucan ise karın ağrısı, iştahsızlık, hazımsızlık, dolgunluk, ishal ve kansızlık yapabilir.
Amipli ishallerde kaka kanlı, sümüksüdür. Karın ağrısı olur.
Giardiya ise yağlı, kokulu ishallere neden olur.
Ne gibi önlemler alabiliriz?
- Bebeğinize mama hazırlarken ellerinizi iyice yıkayın.
- Temiz su kullanın, gerekirse suyu kaynatın.
- Bebeğinizin yeme içme kaplarının temiz olduğundan emin olun, kapları sıcak suda kaynattıktan sonra kullanın.
- Daha büyük çocukların sık sık ellerini yıkadığından emin olun.
- Çocuğunuzun gittiği kreşin temizliğe önem verdiğinden emin olun.
- Çocuğunuza erken yaşta tuvaletteki kişisel bakımı öğretin.
- Tırnaklarını düzenli kesin, tırak fırçası ile fırçalayın.
- Temiz, iyi su içirin.
- Sebze ve meyvelerinizi iyice yıkayın.
- Etlere özellikle dikkat edin. Çiğ et yemeyin, yedirmeyin. Güvendiğiniz yerlerden et alın.
- Kıl kurdunun yumurtaları iç çamaşırları ve yatak çarşaflarda bulunabilir. Bu yüzden çamaşırları yüksek ısıda yıkayın ve ütüleyin.
- Kreşlerde, okullarda ve evinizde kapı kolları, yemek yenilen ortamlar ve ortak kullanılan oyuncaklar sık temizlenmelidir.
- Çengelli solucanlara özellikle Karadeniz bölgesinde rastlanmaktadır. Çıplak ayakla çamurda dolaşıldığında larvalar deri yolu ile vücuda girebildiğinden mutlaka ayakkabı giyilmelidir.
- Sular düzenli dezenfekte edilmediği durumlarda giardiya salgınları ortaya çıkabilir. Suların rutin klorlanması giardiya kistlerini öldürmeyebilir. Yüzey sularının kullanıldığı bölgelerde klorlama yanında çöktürme ve süzme işlemlerinin de yapılması gerekir.
Anne sütü verirken görülmez
Anne sütü alan bebeklerde genellikle ek besinler verilinceye kadar parazit görülmez. Ek besinler hazırlanırken hijyenik kurallara uyulmaması ile ortaya çıkar.
Çocuklarda iştahsızlık, karın ağrısı, makatta, burunda kaşıntı, diş gıcırdatma, ishal gibi durumlar olduğunda mutlaka hekime başvurulmalıdır.
Tanı nasıl konacak?
Muayene bulgularına göre dışkı tetkikleri yapılarak tanı konulur.
Bağırsak parazitleri tedavi edilmediği ve çok fazla miktarlarda bulunduğu durumlarda çocuklarda gelişim geriliğine neden olabilir.
Öncellikle iştah azaldığından büyümeleri için gerekli olan yapı taşlarını alamazlar. Ayrıca, özellikle kancalı solucanlarda kan kaybı nedeni ile kansızlık ortaya çıkar. Hatta protein düşüklüğü ve ödem olabilir.
Bağırsak şeritleri varsa B12 vitamini eksikliği ve kansızlık olabilir.
Bağırsak parazitleri olan çocuklar yeterli kilo alamazlar, karınları şiş, kansızlıktan dolayı ciltler soluktur. Bağışıklık sistemi yeterli olmayan çocuklarda daha ağır seyreder.
Herhangi bir şikayetinizde mutlaka doktorunuza danışmayı ihmal etmeyin.